Skip to main content

Vitvaror och apparater

Disk- och tvättmaskiner

Varken disk- eller tvättmaskin ingår i lägenhetens utrustning. Du får installera egen disk- eller tvättmaskin endast om den kan anslutas på korrekt sätt.

I TYS lägenheter är anslutningarna för disk- eller tvättmaskin försedda med backventil. Kontakta vår kundtjänst om du inte är säker på att din lägenhet har de anslutningar som behövs.

Ta kontakt med oss också i det fall att lägenheten du flyttar in i har en disk- eller tvättmaskin som du inte särskilt har avtalat om med föregående hyresgäst. Om du inte anmäler att det finns tvättmaskin i lägenheten tolkar vi det som att du ansvarar för maskinen. Det betyder att du också ansvarar för skador som orsakas av en eventuellt felaktig installation.

Hyresgästen ansvarar alltid själv för installationen av diskmaskin och tvättmaskin. Vi förutsätter att installationen görs av professionell rörmokare och att ett säkerhetstråg placeras under diskmaskinen så att vattenskador kan undvikas.

Notera att professionell installation av disk- eller tvättmaskinen kan vara ett villkor för att hemförsäkringen ska ersätta kostnaderna för en vattenskada.

Anslutningarna till in- och utlopp för disk- och tvättmaskin måste alltid vara korrekt pluggade när ingen maskin är ansluten. Gör felanmälan om det droppar eller rinner vatten ur anslutningen eller om korrekt pluggning saknas.

Hyresgästen ska också alltid plugga igen anslutningen när maskinen tillfälligt lösgörs från sina anslutningar. Pluggar kan fås på TYS bostadsbyrå.

 

Köksmaskiner

I utrustningen för en TYS lägenhet ingår spis och kylskåp eller kyl-frys. Övriga hushållsapparater får du skaffa själv.

Optimal kylskåpstemperatur är +6–8°C, frysen ska stå på -18°C. Om din frys är alltför kall ska du kontrollera att snabbfrysfunktionen inte är påslagen. Snabbfrysknappen känns vanligen igen på att den lyser orange eller på en symboliserad s-bokstav.

Om funktionen kontinuerligt är på blir frysen alltför kall och dina livsmedel lagras inte optimalt. Kontinuerlig snabbfrysning innebär energislöseri och apparaten överbelastas, vilket kan medföra brandrisk.

Om kylskåp eller spis inte fungerar normalt ska du göra felanmälan.

I största delen av lägenheterna ingår också spisfläkt i utrustningen. Spiskåporna är kopplade till maskineriet för frånluftsventilation; i praktiken är fläkten alltså alltid på. I vissa lägenheter har spisfläkten en timer som kan användas för att höja effekten.

Bakom spisfläkten finns i allmänhet också en frånluftsventil. Glöm inte att regelbundet rengöra spisfläktens fettfilter med mild diskmedelslösning eller i diskmaskinen.

här rengör du spisfläktens fettfilter (Youtube)

 

TV och internet

Varje TYS-lägenhet har ett vägguttag för kabel-TV och ett för internet. Lägenheten har som regel bara ett fungerande internetuttag. Kompislägenheterna har ändå ett uttag i vart och ett av rummen.

Alla TYS bostadsobjekt har kabelantennsystem som gör det möjligt att se TV (systemleverantör är Telia, utom i bostadsobjektet Auringonnousu där DNA är leverantör).

Dubbelkolla att din TV-apparatur passar för kabelnät. Installation av TV och digibox samt kanalsökning görs av hyresgästen.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi