Skip to main content

Ventilation och inneluft

TYS lägenheter har mekanisk frånluftsventilation som alltid är på (effektiverat två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen). En del av bostadsobjekten har också mekanisk tillförsel av ersättningsluft.

Aitiopaikka, Tyyssija och en del av lägenheterna i Kuunsilta har skilt ventilationssystem i varje lägenhet och det ska alltid vara påkopplat. I dessa bostadsobjekt finns det en bruksanvisning för ventilationsapparaturen på städskåpets dörr i lägenheten.

 

Se till att ventilerna är öppna och rena

Frånluftsventilerna, alltså de ventiler som leder luften ut från lägenheten, finns vanligen i köket, badrummet eller klädkammaren.

Frånluftsventilens funktion kan enkelt testas: placera en bit wc- eller hushållspapper vid ventilens mynning. Om pappersbiten hålls kvar fungerar ventilationen som den ska. Om pappersbiten däremot faller ner klarar ventilationsmaskineriet inte av att suga ut luft ur din lägenhet och du bör göra en felanmälan.

Med tiden blir ventilerna dammiga och de ska tvättas enligt behov. Ventilen får aldrig justeras vid tvätt utan den ska i sin helhet dras loss (i kragen) genom att vrida motsols. Därefter tvättar du den varsamt med mild diskmedelslösning. Hyresgästen ansvarar för regelbunden rengöring av att frånluftsventilen.

Så här rengör du frånluftsventilen (Youtube)

 

Tilluftsventilerna, alltså de ventiler som tillför lägenheten frisk luft utifrån, finns i närheten av fönster. Det är viktigt att både tilluftsventiler och frånluftsventiler hålls öppna och rena.

Tilluftsventilen får aldrig stängas helt eller till exempel tejpas för. Om tilluftsventilerna täpps till börjar ventilationssystemet suga in ersättningsluft där det är näst lättast, som genom brevinkastet eller avloppet.

Många modeller av tilluftsventil kan justeras enligt till exempel utetemperatur (vinter- och sommarläge). Om ventilen är i öppet läge men det inte kommer in någon frisk luft ska du göra felanmälan.

 

Fukten ska inte stanna kvar i lägenheten

Låt badrumsdörren stå på glänt när du har duschat och så länge tvätten torkar för att luftväxlingsventilen ska få tillräckligt mycket ersättningsluft från resten av lägenheten: badrummet torkar snabbare och ventilationen drar inte in illaluktande luft från avloppet.

För att undvika fuktskador ska du se till att ventilationen är tillräcklig när du tvättar och/eller torkar tvätt i lägenheten. Häng aldrig tvätt eller våta handdukar på en dörr! Dörren sväller och blir förstörd.

Bakom den spisfläkt som eventuellt finns i köket finns vanligen också en frånluftsventil. Spisfläktens fettfilter ska regelbundet rengöras med mild diskmedelslösning eller i diskmaskinen; det hör till hyresgästens skyldigheter.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi