Skip to main content

El och säkringar

Vägguttagen i TYS lägenheter kan, beroende på lägenhet och rum, vara antingen jordade eller ojordade. Nätspänningen är den i Finland vanliga 230V och frekvensen 50Hz.

Lägenheten har också ett eller flera takuttag för taklampa. Lamputtagen har alltid täckskiva, krok och antingen sockerbit eller stickkontakt för koppling av armatur. Om någon av dessa delar saknas är installationen av lamputtaget felaktigt gjord.

Gör alltid felanmälan via hyresgästens sidor om ett lamputtag eller en avbrytare är ofullständig eller på något sätt skadad. Avbrytare får du över huvud taget inte reparera eller ändra på egen hand.

När det i din lägenhet finns ett lamputtag för stickkontakt men din armatur i stället för stickkontakt har endast nakna ledningar ska du inte skruva loss uttaget. Köp en stickkontakt som mellanstycke. Stickkontakter finns att få i järnaffären och på stormarknaden.


Byt inte ut färdigt installerad belysning

Alla TYS lägenheter har i badrummet färdigt installerad armatur i taket, på väggen eller integrerad i spegelskåpet. Köket har också färdigt installerade lysrör ovanför arbetsytorna. Alla kompislägenheter har färdigt installerad belysning i kök och tambur. Också andra lägenheter kan i vissa fall ha färdigt installerad belysning i till exempel klädkammare eller tambur.

Du får inte byta ut av TYS färdigt installerad armatur mot egen armatur. Hyresgästen ansvarar för att byta lampa i armaturen men TYS har hand om allt underhåll av fast installerade armaturer. För mer information: Kolla ansvarsfördelningstabellen för underhållsarbete.

Om någon elektrisk apparat plötsligt slutar fungera ska du alltid kontrollera säkringarna innan du gör felanmälan. Säkringsbyte ansvarar hyresgästen för.

Säkringsskåpet finns oftast i lägenhetens tambur men i en del fall i klädkammaren eller köket. Ettorna med gemensamt kök i Studentbyn väst har sina automatsäkringar i husets korridor.

Bryt alltid strömmen med huvudavbrytaren innan du byter säkring.

Anvisningar för byte av säkring (Youtube)

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi