Om du misstänker skadedjur i lägenheten ska du utan dröjsmål göra felanmälan. Gör felanmälan också om du inte är helt säker på att du har sett rätt. Om du inte är säker på vilket skadedjur det är frågan om ska du i din felanmälan beskriva det så noggrant du kan (utseende, beteende, var du såg det etc.)
Bifoga om möjligt en bild av skadedjuret du hittat till din felanmälan, eller plocka in det i till exempel en flaska med lock. Det finns många sorters skadedjur och alla kräver inte aktiv bekämpning. TYS tar alla misstankar om ohyra på allvar och samarbetar i skadedjursbekämpningen med professionell branschexpertis.
Bekämpning och kontroll gratis för hyresgästen
Skadedjursbekämparens kontrollbesök och själva bekämpningen är gratis för dig, förutsatt att du har hållit din lägenhet snygg och prydlig och följer de anvisningar du fått av TYS och skadedjursbekämparen. Som hyresvärd är vi emellertid inte ersättningsskyldiga om skadedjuren har gjort skador på ditt lösöre.
Du kan som hyresgäst bli ersättningsskyldig om du inte anmäler observerade skadedjur och om du underlåter att följa skadedjursbekämparens anvisningar. Tveka alltså inte att göra felanmälan.
Du kan själv bidra till att förebygga och bekämpa skadedjur genom att se till den grundläggande hygienen i lägenheten. Bär ut soporna tillräckligt ofta och förvara livsmedel som attraherar skadedjur i slutna kärl. Du ska ändå inte skylla på dig själv om du misstänker att det finns skadedjur i lägenheten. Ohyra beror inte alltid på att lägenheten är ostädad.
Se också till att till exempel miljöstationen hålls snygg. Lämna aldrig sopor på marken eller annan oskyddad plats och kolla alltid att sopkärlens lock är ordentligt stängda.
Det är absolut förbjudet att mata fåglar på gården. Fågelmaten drar till sig inte bara fåglar utan också bland annat möss och råttor.