Skip to main content

Värme

I alla TYS bostadsobjekt regleras uppvärmningen av husautomatik som justerar temperaturen på radiatornätets cirkulationsvatten enligt utetemperatur.

Badrummen har ofta ett separat värmesystem; radiatorn i badrummet kan alltså kännas varmare än i lägenhetens övriga radiatorer. För att våtrummen ska torka upp snabbt är badrummens radiatorer och eventuella golvvärme i många objekt faktiskt på året om.

 

Om du tycker det är kallt i din lägenhet:

  • Kolla att radiatorventilen är öppen. När termostaten står är helöppen bör den värma inneluften till c. +21 C.
  • Kolla att termostaten inte täcks av tjocka gardiner eller möbler. En möbel ska helst stå 20 cm ifrån termostaten för att den varma luften ska kunna sprida sig i lägenheten.
  • Notera att vattnet som cirkulerar i radiatorerna håller i medeltal +31°C när det är c. +10°C ute. Det betyder att radiatorn värmer upp inneluften och ändå känns sval mot handen. När radiatorn fungerar som den ska känns den ofta svalare nertill än upptill. Det finns alltså inget skäl till oro för att radiatorn inte är jämnvarm.

Om du trots dessa åtgärder tycker det är kallt i din lägenhet kan du med termometer kontrollera om temperaturen återkommande eller länge håller sig klart under rekommendationen (+20–22°C). Temperaturen ska mätas på 1,1 meters höjd och minst 0,6 meters avstånd från väggen. En termometer kan du hämta på TYS bostadsbyrå under dess öppettider.

Om den uppmätta temperaturen är under +20°C och övriga ovan nämnda villkor uppfylls ska du göra felanmälan om saken. Anteckna uppmätt temperatur i din felanmälan.

 

Försök inte själv lufta radiatorerna

Under inga omständigheter ska du på egen hand försöka lufta radiatorerna. Hyresgästen är ersättningsskyldig för en vattenskada som uppstått som följd av radiatorluftning. Gör en felanmälan via hyresgästsidorna om du misstänker luft i dina radiatorer eller om du annars misstänker att en radiator inte fungerar som den ska.

 

Om du tycker det är för varmt i lägenheten:

  • Kolla att radiatorernas termostater är avstängda
  • Kolla att ersättningsluftsventilerna är öppna och frånluftsventilerna fungerar normalt
  • Dra för gardinerna under dagtid och vädra lägenheten på kvällen eller nattetid

Om du inte med vanliga knep kan åstadkomma tillräcklig avkylning kan du utrusta din lägenhet med någon apparat som cirkulerar eller kyler ned luften, till exempel en fläkt eller en flyttbar luftkylare.

Observera att fasta konstruktioner (till exempel installation av luftvärmepump) i lägenheten är förbjudna. Hyresgästen ansvarar för sådana skador på fastighet, byggnad och material (till exempel fönster) som hen har orsakat och för reparationskostnaderna.

 

Luftkylande apparater medför risk för vattenskada

Observera också risk för vattenskada som döljer sig i luftkylande apparater. Många apparater har en separat behållare för kondensvatten som man måste hålla ögonen på. En luftkylare med behållare får aldrig vara i gång utan övervakning. Stäng alltid av luftkylaren innan du går hemifrån eller lägger dig för att sova.

I värsta fall orsakar vatten som har runnit ur apparaten en vattenskada i lägenheten – och i så fall ansvarar du själv för reparationskostnaderna. Läs bruksanvisningen noga innan du tar apparaten i bruk.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi