Skip to main content

Hur ansöker jag om en TYS-lägenhet?

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) har över 7 000 bostäder, varav nästan hälften är ettor. Det finns 19 bostadsobjekt runtom i staden.

Vem kan ansöka?

  • heltidsstudenter på andra och tredje stadiet i Åbo
  • även gymnasieelever och yrkesskolestuderande
  • praktikanter
  • en student med berättigad anledning som studerar på distans i Åbo och har en studieplats på tredje stadiet i Finland

Studenter ges möjligheten till en förlängning av sitt avtal efter utexaminering i upp till ett år genom ett separat avtal. Bekanta dig med bostadsobjekten här .

TYS erbjuder även ungdomsbostäder, som kan ansökas av 18‒29 år gamla ungdomar i Åbo (inte studerande). Bostadsavtalen ingås för en tidsbunden period på högst 5 år. Ungdomsbostäder finns Kiertotähti bostadsobjekt.

Forskare kan bara få lägenheten från TYS om det inte finns några studentsökande till lägenheterna.

Om du ansöker om en bostad hos TYS och har en intressebevakare, vänligen skicka oss en kopia av tingsrättens beslut om intressebevakning och det ifyllda formulär som anger intressebevakarens samtycke.

Inga särskilda villkor gäller för ett hyresavtal för en person som är föremål för intressebevakning, men information om erbjudandet av en bostad och hyresavtalet skickas också till intressebevakaren.

Skicka beslutet och samtyckesformuläret till TYS kundtjänst via e-post office@tys.fi.

Intressebevakarens samtycke (pdf)

Mer om ansökan

Ansökningsblanketten för bostäder finns i elektroniskt form. För par är det tillräckligt att den ena parten är heltidsstuderande i Åbo. Bådas uppgifter bör emellertid fyllas i på ansökningsblanketten. Även uppgifter gällande barn som möjligen flyttar med dock ingå på ansökningsblanketten.

En lägenhet som är mindre än 34 kvadratmeter eller del av kollektivbostad kan endast bebos av en person. Observera också att eftersom vatten (exklusive Kuunsilta renoverade lägenheter och lägenheter i Aitiopaikka och Tyyssija) och el ingår i TYS lägenhetshyror så beräknas hyrorna utifrån antalet hyresgäster. Högst två vuxna får bo i min 34 m2 studior och ettrumslägenheter och tre i tvårumslägenheter etc. Husdjur är välkomna i våra lägenheter, med undantag av kollektivbostäder och lägenheterna i Tavasti.

Vi har också möblerade rum i kollektivbostäder. Möblerade rum har säng (80x200cm, ingen madrass), skrivbord, stol och bokhylla. Priserna på möblerna hittar du på sidan Utrustningen av bostäder.

Avtalen görs för hela månader, dvs avtalet börjar på månadens första dag och upphör på månadens sista dag. Hyresavtalet är antingen i kraft tillsvidare eller tidsbundet. För alla nya avtal debiteras en kontraktavgift på 60 €. Läs mer om avgifter.

Hur ansöker jag?

  • Bekanta dig med våra bostadsobjekt i bostadssökningen
  • Fyll i ansökningsblanketten tidigast 3 månader innan du har behov av en bostad. Även studenter som väntar på resultat från inträdesprov kan söka redan innan studieplatsen bekräftas. Obs! Ansökningstiden för den studerande som börjar sina studier på hösten börjar 1 maj
  • Observera att alla lägenheter som blir lediga i augusti och september går till studerande som påbörjar sina studier i Åbo
  • Uppdatera vid behov din ansökan på hyresgästens sidor, dina inloggningskoder får du till din e-post erter att du har fyllt i ansökan
  • Bostadserbjudanden skickas vanligtvis ca 4‒6 veckor före avtalets början
  • Kom ihåg att förnya din ansökan på hyresgästens sidor var sexte månad, så att den inte löper ut

Ansök TYS-bostad redan idag!

Fyll i ansökningsblanketten