Skip to main content

Ilmanvaihto ja huoneilma

TYSin asunnoissa on koneellinen poistoilmanvaihto, joka on jatkuvasti päällä (tehostetusti kaksi tuntia aamulla ja kaksi tuntia iltapäivällä). Osassa asuntokohteista myös korvausilma tuodaan asuntoihin koneellisesti.

Aitiopaikassa, Tyyssijassa ja osassa Kuunsillan asuntoja on huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka tulee pitää aina päällä. Tarkemmat ohjeet ilmanvaihtolaitteiden käyttöön löytyvät näissä asuntokohteissa asunnon siivouskaapin ovesta.

 

Pidä ilmaventtiilit auki ja puhtaina

Poistoilmaventtiilit, eli venttiilit, joista ilma poistuu huoneistosta, sijaitsevat tavallisesti keittiössä, kylpyhuoneessa tai vaatehuoneessa.

Poistoilmaventtiilin toiminnan voit testata helposti: aseta pala vessapaperia/talouspaperia ilmanvaihtoventtiilin suulle. Jos pala pysyy venttiilissä kiinni, ilmanvaihto toimii kuten pitääkin. Jos sen sijaan pala tipahtaa alas, ei ilmanvaihtokoneisto jostain syystä poista huoneistostasi ilmaa, ja asiasta tulee tehdä vikailmoitus.

Ilmanvaihtoventtiilit pölyyntyvät ajan kuluessa, ja ne tulee aina tarpeen mukaan pestä. Venttiiliä ei saa ikinä säätää pestessä, vaan se tulee vetää irti kokonaisuudessaan (kauluksestaan) vastapäivään kiertämällä ja pestä varovaisesti esimerkiksi miedolla astianpesuaineliuoksella. Poistoilmaventtiilin säännöllinen puhdistus on asukkaan vastuulla.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilin (Youtube)

Korvausilmaventtiilit, eli ulkoa raikasta ilmaa asuntoon päästävät ilmanvaihtoventtiilit sijaitsevat ikkunan läheisyydessä. On tärkeää, että sekä korvausilmaventtiilit että poistoilmaventtiilit pidetään auki ja puhtaina.

Korvausilmaventtiiliä ei saa koskaan täysin sulkea tai esimerkiksi teipata umpeen. Jos korvausilmaventtiilit tukitaan, alkaa ilmanvaihtojärjestelmä imeä korvausilmaa seuraavaksi helpoimmasta paikasta, kuten postiluukusta tai viemäristä.

Monissa korvausilmaventtiilimalleissa on erilaisia asentoja, joita voi säätää esimerkiksi ulkoilman lämpötilan mukaan (talvi- ja kesäasennot). Jos venttiili on auki-asennossa, muttei siitä tule lainkaan raikasta ilmaa, tee asiasta vikailmoitus.

 

Älä anna kosteuden seisoa asunnossa

Kylpyhuoneen ovi kannattaa suihkun jälkeen ja pyykkien kuivatuksen ajaksi jättää raolleen, jotta ilmanvaihtoventtiili saa sujuvasti korvaavaa ilmaa muualta asunnosta: kylpyhuone kuivuu nopeammin, eikä ilmanvaihto vedä viemäristä haisevaa ilmaa tilalle.

Jos peset ja/tai kuivaat pyykkiä asunnossasi, huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Ethän kuivata pyykkejä tai märkiä pyyhkeitä ovien päällä, sillä ovet turpoavat ja menevät pilalle

Keittiössä mahdollisesti sijaitsevan liesikuvun takana on tavanomaisesti myös yksi poistoilmaventtiili. Liesikuvun rasvasuodattimen säännöllinen puhdistus miedolla astianpesuaineliuoksella tai astianpesukoneessa on asukkaan vastuulla.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi