Skip to main content

Sähkö ja sulakkeet

TYSin asunnoista löytyy pistorasioita, jotka voivat olla asunnosta ja huoneesta riippuen joko maadoitettuja tai maadoittamattomia. Verkkojännite on yleisesti Suomessa käytössä oleva 230V ja taajuus 50Hz.

Asunnoista löytyy myös yksi tai useampi katto- eli valaisinpistorasia kattovalaisimia varten. Valaisinpistorasioissa on aina taustalevy, koukku, sekä joko sokeripala tai pistorasia valaisimen kytkentää varten. Jos jokin näistä kolmesta osasta puuttuu, on valaisinpistorasian asennus vaillinainen.

Tee aina vikailmoitus asukassivujen kautta, jos asunnossasi oleva valaisinpistorasia tai valokatkaisija on vaillinainen tai vaurioitunut jollain tavoin. Et saa tehdä valokatkaisijoihin minkäänlaisia korjauksia tai muutoksia omin päin.

Mikäli asunnossasi on pistotulppa-asennukseen tarkoitettu valaisinpistorasia, mutta valaisimessasi on pistotulpan sijaan pelkät johdot, älä pura valaisinpistorasiaa. Hanki siihen välikappaleeksi pistotulppa. Pistotulppia saa rautakaupoista ja isommista marketeista.


Älä vaihda valmiiksi asennettuja valaisimia

Kaikissa TYSin asuntojen kylpyhuoneissa on valmiiksi asennettuna valaisin katossa, seinällä tai peilikaappiin intergroituna. Myös keittiön työtasojen loisteputkivalaisimet on asennettu valmiiksi. Kaikissa soluhuoneistoissa on valmiiksi asennettuja valaisimia keittiössä ja eteisessä. Muissakin asunnoissa voi joissakin tapauksissa olla valmiiksi asennettu valaisin esimerkiksi vaatehuoneessa tai eteisessä.

TYSin valmiiksi asentamia valaisimia ei saa vaihtaa omaan valaisimeen. Valaisinten lamppujen vaihtaminen on asukkaan vastuulla, mutta kaikki muut valmiiksi asennettujen valaisinten huoltotyöt hoitaa TYS. Lisätietoa saat tutustumalla huoltotöiden vastuunjakotaulukkoon.

Mikäli jokin sähkölaite lakkaa yllättäen toimimasta, tarkista aina sulakkeet ennen kuin teet vikailmoituksen. Sulakkeiden vaihto on asukkaan vastuulla.

Sulakekaappi löytyy tavallisesti asunnon eteisestä, mutta se voi joissakin tapauksissa olla myös vaatehuoneessa tai keittiössä. Yo-kylä lännen yhteiskeittiöllisten yksiöiden automaattisulakkeet sijaitsevat rakennuksen käytävällä.

Katkaise aina virta pääkytkimestä ennen sulakkeen vaihtoa.

Ohjeet sulakkeen vaihtamiseen (Youtube)

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi