Skip to main content

Vuokrasopimuksen muutokset

Valmistuitko? Muuttuiko asuntotarpeesi? Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon ulkomaille?

Sisäinen siirto

Asuntotoiveidesi muuttuessa voit hakea sisäistä siirtoa. Suosituimpiin kohteisiin haettaessa on varauduttava useiden kuukausien, jopa vuosien, odotusaikoihin. Asunnon vaihtamisen ehtona on, että vuokralainen on hoitanut kaikki velvoitteensa aiemmassa vuokrasopimuksessaan. Sisäisistä siirroista peritään 60 euron toimistomaksu.

  • Täytä hakemuslomake asukassivujen kautta
  • Saatuasi mieluisen asuntotarjouksen hyväksy tarjous asukassivujen kautta
  • Jos olet maksanut vakuusmaksun aiemman vuokrasopimuksen alkaessa, vakuus maksetaan sinulle takaisin tuon sopimuksen päättymistä seuraavan kuukauden aikana
  • Edellinen sopimus päättyy automaattisesti uuden astuessa voimaan. Mikäli haluat vuokrasopimusten olevan voimassa päällekkäin, tiedustele mahdollisuutta asiakaspalvelusta.
  • Saat avaimet uuteen asuntoosi viimeistään sopimuksen alkamiskuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12. Tällöin myös nykyisen asuntosi mahdollinen uusi asukas saa avaimet. Usein siis edellinen asukas muuttaa pois ja uusi sisään samaan aikaan, muistathan olla joustava ja yhteistyökykyinen!
  • Voit palauttaa vanhan asuntosi avaimet muuttosi valmistuttua illalla avainpalautusluukkuumme tai seuraavana aamuna toimistolle

Huomioi, että erotilanteessa vastuu huoneistosta ja sen vuokrasta on yhteinen niin kauan kuin yhdessä allekirjoitettu vuokrasopimus on voimassa. Ilmoitathan aina hakemuslomakkeella, mikäli nykyisen asuntosi toinen sopimusosapuoli jää yhä asuntoon sinun poismuutettuasi.

Huom. TYS tarkistaa säännöllisesti asukkaiden opiskelutiedot ja lähettää vuoden alussa irtisanomisilmoituksen niille opiskelijoille, jotka ovat oppilaitoksilta saatujen tietojen mukaan valmistuneet, keskeyttäneet opintonsa, joutuneet passiivirekisteriin tai muutoin opiskeluoikeus on päättynyt. Ilmoittamalla itse olosuhdemuutoksista opinnoissasi, voit saada sovittua joustavamman ratkaisun asumiseesi.

Opinnoista valmistuminen

Onnea valmistumisen johdosta! Mikäli haluat jatkaa asumistasi TYSillä valmistumisen jälkeen, toimi näin:

 

  • Ilmoita valmistumisestasi TYSille sähköpostitse tai asukassivujen kautta lähetettävällä viestillä. Liitä mukaan todistus valmistumisestasi.
  • Asia käsitellään ja mahdollinen uusi, enintään vuoden määräaikainen vuokrasopimus allekirjoitetaan. Sisäisiä siirtoja ei ole mahdollista tehdä jatkosopimuksen aikana
  • Vuoden kuluessa uusi vuokrasopimuksesi päättyy TYSin kanssa, eikä tätä ole enää mahdollista jatkaa. Jos haluat päättää sopimuksesi jo aikaisemmin, voit tehdä irtisanomisen normaalisti kalenterikuukauden irtisanomisajalla
  • Mikäli opintosi jatkuvat, toimita uusi opiskelutodistus TYSille ja sopimuksesi voidaan uudistaa.

Muutokset huoneiston asukkaissa

Muista aina ilmoittaa TYSille muutokset asunnon asukkaissa. Sopijaosapuolien muutokset vaativat aina uuden sopimuksen allekirjoittamista. Jos sopimukseen halutaan uusi osapuoli, tulee lisättävän henkilön tiedot ilmoittaa asiakaspalveluumme tai voitte tulla yhdessä suoraan toimistolle, jolloin saatte sopimuksen myös allekirjoitettua samalla.

Myös sopijaosapuolen poistumisesta tulee aina muistaa ilmoittaa, muutoin sopimus jatkuu yhteisvastuullisena ja molemmat osapuolet ovat edelleen vastuussa asunnosta ja maksuista. Helpoin tapa on tehdä irtisanominen asukassivuilta ja ilmoittaa irtisanomisen yhteydessä asuntoon jäävän osapuolen nimi. Näin saamme tehtyä asuntoon jäävälle uuden sopimuksen ilman katkoja.

Jos perheesi kasvaa lapsella, voit ilmoittaa lapsen tiedot asukassivujen kautta viestillä tai sähköpostilla. Alivuokralaiset tulee ilmoittaa alivuokrasopimuksella, katso lisätietoja tältä sivulta.

Asunnon jälleen- ja alivuokraus

Jälleenvuokraamiseen on aina saatava vuokrasopimuksen ja huoneenvuokralain mukaisesti TYSin lupa.

Voit ottaa asuntoosi jälleenvuokralaisen määräajaksi, jos olet itse poissa opiskelupaikkakunnalta opiskeluun liittyvän syyn vuoksi esim. vaihto-opiskelu tai työharjoittelu. Huom! Etäopiskelu ei ole hyväksyttävä syy jälleenvuokraukselle! Jälleenvuokralaisen tulee olla päätoiminen opiskelija Turun seudulla. Kesäkuukausina (touko-elokuu) ei edellytetä opiskeluun liittyvää syytä ja tällöin myös jälleenvuokralainen voi olla muu kuin opiskelija. Vuokralaisena olet kuitenkin itse vastuussa asunnosta ja vuokranmaksusta myös jälleenvuokralaisen asuessa siellä.

Jälleen- tai alivuokrasopimuksen voi tehdä asukassivujen kautta. Muista aina liittää mukaan todistus jälleenvuokrauksen perusteesta sekä jälleenvuokralaisen opiskelijatodistus.

Muista antaa jälleenvuokralaisellesi myös vuokrasopimuksen ehdot, järjestyssäännöt ja Kyläverkon käyttösäännöt.

Huom. Mikäli jäät itse asumaan asuntoosi eli kyseessä on nk. alivuokrasopimus, muista valita lomakkeelle ”Nykyinen vuokralainen jää asuntoon”. Tässä tapauksessa alivuokralaisen ei tarvitse olla opiskelija, eikä kummaltakaan tarvita todistuksia. Huomaathan, että alivuokralaista ei voi ottaa alle 34 neliön asuntoon tai soluasuntoon.

Jälleenvuokrasopimus

Asumisenkeskeytys

Voit anoa asumisenkeskeytystä määräajaksi, jos muutat väliaikaisesti pois opiskelupaikkakunnalta. Asumisen keskeytys on mahdollista esimerkiksi varusmies- tai siviilipalveluksen, vaihto-opiskelun tai pitkäaikaisen sairauden perusteella.

Asumisen keskeytyksellä varmistat, että saat palatessasi samanveroisen asunnon kuin sinulla oli lähtiessäsi. Täysin samaa asuntoa emme kuitenkaan pysty sinulle varaamaan.  Ennen paluutasi sinun tulee tehdä asuntohakemus asukassivuilla kolme kuukautta ennen muuttopäivää. Valitse asuntohakemukseen hakuperusteeksi asumisenkeskeytys.

Asumisenkeskeytyssopimuksen voi tehdä asukassivujen kautta. Muistathan aina liittää todistuksen asumisenkeskeytyksesi syystä. Huomaa, että Asunto on irtisanottava normaalisti kalenterikuukauden irtisanomisajalla, sopimus asumisen keskeyttämisestä ei ole irtisanominen.

Asumistasi koskevat asiat hoidat helposti asukassivuilla!

Asukassivuille