Muutto

Vielä muutama käytännön asia, niin olet valmis asettumaan kodiksi.

Muuttajan muistilista

  • Muista tehdä muuttoilmoitus. Suositus on tehdä muuttoilmoitus viimeistään viikkoa ennen muuttoa.
  • Huolehdi, että asuntosi ulko-ovessa on nimesi. Saat nimilapun asukastoimistosta. Saat toimistolta myös haluessasi ulko-oveen tarran ”ei mainoksia” ja ”lemmikkejä asunnossa”.
  • Muistathan hankkia asuntoosi koti­vakuutuksen valitsemastasi vakuutus­yhtiöstä.
  • Pelastuslaki edellyttää, että kaikissa asunnoissa on oltava palovaroitin. Palovaroittimen hankintavelvollisuus on asukkaalla.
  • Verkkoyhteys on asukkaan käytössä heti sisäänmuutosta lähtien.
  • Tutustu järjestyssääntöihin

Muuttopäivä

Muuttopäivä on yleensä kuukauden ensimmäinen arkipäivä, poislukien siis viikonloput ja pyhäpäivät. Uusi asukas saa avaimet muuttopäivänä. Lain mukaan edellisen asukkaan on tällöin annettava vähintään puolet asunnosta uuden asukkaan käyttöön.

Vuokranmaksu

Asukkaille lähetetään koko vuoden vuokralaskut sähköpostitse sopimuksen alussa, vaihtoehtoisesti voit valita nettipankissasi laskun vastaanottamisen e-laskuna. Laskut löytyvät aina myös asukassivuiltasi. Vuokralaskun erä­päivä ­ on joka kuun 6. päivä, viitenumero pysyy samana koko vuoden.

Avaimet

Uusi asukas saa avaimen asukastoimistosta kuun ensimmäisenä arkipäivänä klo 12 alkaen. Avaimen voi noutaa myös myöhemmin, asukastoimiston aukioloaikojen puitteissa. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus.

Mikäli et pääse itse noutamaan avaintasi, voit ilmoittaa TYS:lle myös jonkun toisen henkilön noutavan avaimen puolestasi. Ilmoita etukäteen sähköpostitse osoitteeseen office@tys.fi avaimen noutavan henkilön nimi ja syntymäaika. Avainta noudettaessa ko. henkilön tulee esittää virallinen henkilöllisyystodistus

Avaimet suoraan poismuuttavalta asukkaalta

Poismuuttavan ja sisäänmuuttavan asukkaan on myös mahdollista sopia keskenään avainten luovuttamisesta. Tällöin luovutuksesta tulee tehdä avaintenluovutussopimus. Suosittelemme poismuuttavaa asukasta varmistamaan etukäteen asukastoimistolta, kuka asuntoon on muuttamassa. Molempien osapuolten tulee kuitata avaintenluovutussopimus joko asukassivuilla tai tulostettavalla lomakkeella. Huomioithan, että samalla uusi asukas hyväksyy asunnon siivoustason ja vastuu avaimista siirtyy hänelle.

Avaintenluovutussopimus

Avaimien luovutus aukioloaikojen ulkopuolella

Maksullisena lisäpalveluna (5 €/krt) avaimen voi noutaa toimiston aukioloaikojen ulkopuolella Yo-kylän vieressä sijaitsevan kylpylähotelli Caribian R-kioskilta (os. Kongressikuja 1, 20540 Turku). Tämä kuitenkin edellyttää, että R-kioski on hakuaikana auki ja että avaimen noudosta on ilmoitettu etukäteen TYS:lle seuraavien ohjeiden mukaisesti:

  • Ilmoita office@tys.fi sähköpostiosoitteeseen viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 12 mennessä, että haluat noutaa avaimesi aukioloaikojen ulkopuolella R-kioskilta. Laita viestin otsikoksi R-kioski + oma nimesi sekä ilmoita minä päivänä ja mihin kellonaikaan noudat avaimen. Odota että saat kuittausviestin asiasta.
  • Pyydetyn avain luovutetaan ilmoittettuna päivänä ainoastaan vuokralaiselle henkilöllisyystodistusta ja viiden euron korvausta vastaan.

Asunnon tarkastaminen

Moni uusi asukas ei ole ehtinyt nähdä asuntoa ennen varsinaista muuttoa ja siksi sisäänmuuttaessa onkin hyvä tarkastaa asunnon kunto ja siisteys heti kun oven avaa ensimmäistä kertaa. TYS:llä usein pois- ja sisäänmuuttava asukas muuttavat yhtä aikaa ja tällöin yhteisymmärrys on valttia. Mahdollisista asunnon puutteista kannattaa ilmoittaa heti TYS:lle ensisijaisesti soittamalla.

Asukassivuilta löydät huoneistokortin, johon kirjataan tiedot asunnon kunnosta. Huoneistokortti tulee täyttää 30 vrk kuluessa sopimuksen alkupäivämäärästä. Mikäli et ole täyttänyt huoneistokorttia ohjeistetun ajan puitteissa, korttia ei ole mahdollista avata enää uudelleen. Asunnon tarkastus ja huoneistokortin täyttö tulee tehdä oman oikeusturvasi vuoksi, sillä sen avulla varmistetaan, ettet joudu poismuuttaessasi korvausvastuuseen mahdollisista vioista ja puutteista, joita asunnossa sisäänmuuton hetkellä on ollut.

Huom! Huoneistokortti ei korvaa vikailmoitusta, eli kaikista korjausta vaativista seikoista tulee tehdä lisäksi vikailmoitus.

Siivoustason tarkistaminen

Uuden asukkaan tulee tarkastaa asunnon siivoustaso muuttopäivänä säätiön asiakaspalvelun aukioloaikojen puitteissa. Mikäli asunnon siivoustasossa on puutteita, tulee niistä ilmoittaa ensisijaisesti soittamalla asiakaspalveluun (02 275 0200), jotta asuntoon saadaan tilattua siivoustarpeen tarkastus sekä siivous. Siivoukset ja tarkastukset suoritetaan arkisin toimiston aukioloaikoina. Turhaan tilattu siivous laskutetaan asiakkaalta. Huomioithan, että itse suoritettua siivousta TYS ei valitettavasti voi hyvittää.

AsukassivulleVikailmoitus

TYS tarjoaa asukkailleen monenlaisia palveluita.

Tutustu niihin täällä