Vikailmoitus ja huolto

Asunnon viosta ja puutteista teet helposti ilmoituksen asukassivujen kautta

Yleistä

Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai puutteesta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa. Vuokralainen, joka laiminlyö ilmoittamisvelvollisuutensa, vastaa laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta. (Huoneenvuokralaki 24 §). Vioista ilmoitetaan asukassivujen kautta sähköisellä vikailmoituslomakkeella, joka ohjautuu suoraan huoltoyhtiön käsiteltäväksi. Asukkaan vastuulla on myös tutustua TYS:n ohjeisiin, tietämättömyys ei poista korvausvelvollisuutta.

Ennen vikailmoituksen täyttämistä, tarkista vastuunjakotaulukosta alta, onko vian korjaus asukkaan vai vuokranantajan vastuulla. TYS ei veloita asukkaalta asunnon nk. tavanomaisen kulumisen aiheuttamia huolto- ja korjaustöitä tai tarvikkeita.

Toimiston aukioloaikojen ulkopuolella kiireellisistä huoltotöistä vastaa Arkea Oy:n huoltopäivystys +358 500 523 759 (mpm/pvm).  Päivystysaikoina yhteydenotot vain hätätapauksissa. Älä soita, jos asia voi odottaa seuraavaan arkiaamuun.

Ovenavauksesta voi soittaa kaikissa TYS:n asuntokohteissa Aurongonnousua ja Iltakajoa lukuunottamatta numeroon +358 2 284 6998 (mpm/pvm). Ovenavaus numerosta arkisin 16-08 ja viikonloppuisin 24h. Auringonnousun ja Iltakajon ovenavausnumero on +358 500 523 759 (mpm/pvm). Oven avauspalvelu on maksullinen.

Huoltoyhtiöt

Lähes kaikissa TYS:n asuntokohteissa kiinteistö- ja ulkoaluehoidosta vastaa Arkea Oy ja siivouspalveluista ISS Palvelut Oy. Viherpalveluista vastaa Infraroad Oy. Varissuolla Iltakajon kiinteistö- ja ulkoaluehoidosta sekä siivouksesta vastaa Akseli Kiinteistöpalvelut, ja Auringonnousussa kiinteistö- ja ulkoaluehoidosta sekä siivouksesta vastaa Haritun Huolto Oy.

Huolto hoitaa yleiset kiinteistönhoitotehtävät. TYS:llä on myös omia korjausmiehiä, jotka tekevät pienkorjauksia. Tarvittaessa TYS käyttää myös ulkopuolisia palveluntarjoajia.

Korvausvastuuhinnasto

Huoltokäynti

Huoltotöitä tehdään arkisin klo 8-16. Voit seurata vikailmoituksen käsittelyn etenemistä asukassivuillasi. Huoltokäynnistä jätetään aina käynti-ilmoitus asuntoosi, mikäli et ole kotona käynnin aikana.

Vikailmoituksella voit valita, voidaanko huoltotyö suorittaa yleisavainta käyttäen vai sovitaanko käyntiaika kanssasi erikseen. Nopeutat huoltotyön suorittamista, jos sallit yleisavaimen käyttämisen. Tällöin asukkaan tavoitteluun ei kulu aikaa, eikä aikatauluja tarvitse sovitella yhdessä. Huolto soittaa aina ovikelloa ennen asuntoon astumista. Huomioithan, että mikäli et ole antanut lupaa yleisavaimen käyttämiseen ja huoltomies ei tavoita sinua, vikailmoitus raukeaa käsittelemättömänä.

Huomioithan uuteen asuntoon muuttaessasi, että poismuuttanut asukas tai asuntotarkastaja on saattanut tehdä asuntoon vikailmoituksen, joka tullaan korjaamaan vasta muuttosi jälkeen. Asiakaspalvelusta voi tiedustella, onko asuntoon tehty vikailmoituksia, jotka käsitellään vasta sisäänmuuttosi jälkeen.

TYS:n tilaamat korjaustyöt

TYS ilmoittaa huoneistossa tehtävistä muista huolto- ja korjaustöistä kaksi viikkoa etukäteen ja suuremmista remonteista viimeistään kuusi kuukautta etukäteen (esimerkiksi perusparannukset). Mikäli toimenpide on kiireellinen, eikä sitä voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää myöhemmäksi, saatetaan kiireelliset toimenpiteet suorittaa ilman ennakkoilmoitusta.

TYS:llä on vuokranantajana tarvittaessa oikeus päästä vuokrahuoneistoon valvoakseen tilan kuntoa vuokralaisen kanssa sovittuna aikana. Vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä TYS:n edustaja huoneistoon.

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukosta näet, milloin huolto, korjaus tai asennus on vuokralaisen vastuulla ja milloin vuokranantajan vastuulla. Kun vuokralainen aiheuttaa vahinkoa (tahattomasti tai tahallaan), hän on vastuussa kuluista riippumatta siitä onko työ itse vuokralaisen tai vuokralaisen vastuulla. Huomaa, että vuokralainen on aina vastuussa myös vieraidensa ja lemmikkiensä aiheuttamasta vahingosta. TYS suosittelee kaikille vuokralaisille kotivakuutusta.

HUOLTOTOIMENPIDEASUKASTYSHuomioita ja poikkeuksia
Rakennusten runko
Huoneistokohtainen parveke / piha / rappu: lumenluonti (+hiekoitus), siivous ja vihertyötxUseimpien kohteiden ulkoiluvälinevarastossa on käsikäyttöinen ruohonleikkuri.
Yhteiset luhtikäytävät ym. ulkoalueet: lumenluonti (+hiekoitus), siivous ja vihertyötx
Ilmanvaihto
Liesikuvun / liesituulettimen huolto ja korjausx
Liesikuvun / liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistusx
Poistoilmaventtiilien puhdistusx
Poistoilmaventtiilin toimintakunnon seuraaminenx
Poistoilmaventtiilien säätö ja korjaukset/uusintaxAsukas ei saa tehdä säätötoimenpiteitä
Korvausilmaventtiilien toimintakunnon seuraaminenx
Korvausilmaventtiilin puhdistusx
Korvausilmaventtiilin korjaukset / uusinta sekä suodattimen vaihtox
Lämmitys
Lämmityspattereiden ilmaaminenx
Lämmityspattereiden korjausx
Huoneiston lämpötilan mittausxIlmoita mittaustulos mahdollisessa vikailmoituksessa.
Vesi- ja viemärilaitteet
Astian- ja pyykinpesukoneen tulo- ja poistovesiputken tulppauksetx
Hanojen ja suihkun osien korjaukset ja uusinnatx
Kylpyhuoneen lavuaarin tukoksen aukaisux
Keittiön lavuaarin tukoksen aukaisuxHUOM! Kaikista tukoksista, tukoksen oireista ja vesivuodoista tulee ilmoittaa viipymättä vuokranantajalle.
Lavuaarin vaikean tukoksen aukaisux
Hajulukon aukaisu ja puhdistusx
WC-pöntön tukoksen aukaisux
Vuotojen korjauksetx
Ilmenneiden vesivuotojen tuottaman välittömän vahingon ehkäisyx
Lattiakaivojen puhdistusx
Lattiakaivon vaikean tukoksen avaaminenx
Astian- ja pyykinpesukoneen liittäminenxTYS edellyttää käyttämään LVV-alan ammattilaista astianpesukoneen asennustyössä.
Kaapin poisto astianpesukoneen paikaltax
Pesualtaiden tulpatx
Sähkölaitteet
Palovaroittimen asennus, huolto ja uusiminenxMuutamassa poikkeuskiinteistössä on paloilmoitinjärjestelmä TYSsin toimesta.
Lieden, kylmäkalusteiden ja liesituulettimen/ -kuvun puhdistus ja toimintakunnon valvontax
Kylmäkalusteiden lauhduttimen puhdistusxJääkaapin taustan imurointi
Kylmäkalusteiden sulatus ja poistovesiaukon puhtaanapitox
Kodinkoneiden lamppujen uusintax
Lamppujen uusinta valaisimiinxPoikkeuksena sellaiset Henrikin ja Auranhelmen valaisimet, jotka sijaitsevat niin korkealla ettei niille kohtuudella pääse suorittamaan huoltotöitä itse.
Loisteputkien sytyttimetx
Lamppujen uusinta parvekkeella sijaitseviin valaisimiinx
Lamppujen uusinta asunnon ulkopuolella sijaitseviin valaisimiinx
TYS:n valaisimien kupujen uusintax
Sulakkeiden vaihto ja tarkistusx
Antenniliitosjohdon ja verkkokaapelin hankintax
Mahdollisen huoneistosaunan kiuaskivien vaihtox
Mahdollisen huoneistosaunan kiukaan puhdistusx
Kattovalaisimen asennukset ja kattorasian varustuksesta huolehtiminenxAsukas ei saa vaihtaa TYS:n kattovalaisimia.
Varusteet
Verhonipsutx
Verhotanko / -kiskox
Jääkaapin ym. kahvan korjaus / uusintax
Tiskikaapin ritilän korjaus / uusintax
Kalustetun asunnon patjax
Turvakaukalo astianpesukoneen allexTYS edellyttää asentamaan astianpesukoneen alle turvakaukalon.
Soluhuoneiston yhteistilojen siivous ja kunnossapitoxSoluhuoneistojen yhteistilojen siivous ja kunnossapito on solun asukkaiden yhteisvastuulla
SälekaihtimetxVain ikkunan huoneen puoleiselle pinnalle, ei ikkunoiden väliin
Ulko-oven nimikylttixSaat vuokrasopimuksen mukana asukastoimistolta nimitarran.
Asukkaiden nimet porraslistoihinx

Asumistasi koskevat asiat hoidat helposti asukassivuilla!

Asukassivuille