Skip to main content

Vikailmoitus ja huolto

Asunnon viosta ja puutteista teet helposti ilmoituksen asukassivujen kautta

Yleistä

Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai puutteesta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa. Vuokralainen, joka laiminlyö ilmoittamisvelvollisuutensa, vastaa laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta. (Huoneenvuokralaki 24 §). Vioista ilmoitetaan asukassivujen kautta sähköisellä vikailmoituslomakkeella, joka ohjautuu suoraan huoltoyhtiön käsiteltäväksi. Asukkaan vastuulla on myös tutustua TYS:n ohjeisiin, tietämättömyys ei poista korvausvelvollisuutta.

Ennen vikailmoituksen täyttämistä, tarkista vastuunjakotaulukosta alta, onko vian korjaus asukkaan vai vuokranantajan vastuulla. TYS ei veloita asukkaalta asunnon nk. tavanomaisen kulumisen aiheuttamia huolto- ja korjaustöitä tai tarvikkeita.

Toimiston aukioloaikojen ulkopuolella kiireellisistä huoltotöistä Iltakajoa lukuunottamatta vastaa Arkea Oy:n huoltopäivystys +358 500 523 759 (mpm/pvm). Iltakajon kiinteistöhuoltopäivystyksestä vastaa Akseli kiinteistöpalvelut numerossa +258 2 275 2138 (mpm/pvm). Päivystysaikoina yhteydenotot vain hätätapauksissa. Älä soita, jos asia voi odottaa seuraavaan arkiaamuun.

Ovenavauksesta voi soittaa kaikissa TYS:n asuntokohteissa Iltakajoa lukuunottamatta numeroon +358 2 284 6998 (mpm/pvm). Ovenavaus numerosta arkisin 15-08 ja viikonloppuisin 24h.  Iltakajon ovenavausnumero on +358 2 275 2138 (mpm/pvm) (mpm/pvm). Oven avauspalvelu on maksullinen.

Huoltoyhtiöt

Lähes kaikissa TYS:n asuntokohteissa kiinteistö- ja ulkoaluehoidosta vastaa Arkea Oy ja siivouspalveluista ISS Palvelut Oy. Viherpalveluista vastaa Infraroad Oy. Varissuolla Iltakajon kiinteistö- ja ulkoaluehoidosta sekä siivouksesta vastaa Akseli Kiinteistöpalvelut, ja Auringonnousussa kiinteistö- ja ulkoaluehoidosta sekä siivouksesta vastaa Haritun Huolto Oy.

Huolto hoitaa yleiset kiinteistönhoitotehtävät. TYS:llä on myös omia korjausmiehiä, jotka tekevät pienkorjauksia. Tarvittaessa TYS käyttää myös ulkopuolisia palveluntarjoajia.

Korvausvastuuhinnasto

Huoltokäynti

Huoltotöitä tehdään arkisin klo 8-16. Voit seurata vikailmoituksen käsittelyn etenemistä asukassivuillasi. Huoltokäynnistä jätetään aina käynti-ilmoitus asuntoosi, mikäli et ole kotona käynnin aikana.

Vikailmoituksella voit valita, voidaanko huoltotyö suorittaa yleisavainta käyttäen vai sovitaanko käyntiaika kanssasi erikseen. Nopeutat huoltotyön suorittamista, jos sallit yleisavaimen käyttämisen. Tällöin asukkaan tavoitteluun ei kulu aikaa, eikä aikatauluja tarvitse sovitella yhdessä. Huolto soittaa aina ovikelloa ennen asuntoon astumista. Huomioithan, että mikäli et ole antanut lupaa yleisavaimen käyttämiseen ja huoltomies ei tavoita sinua, vikailmoitus raukeaa käsittelemättömänä.

Huomioithan uuteen asuntoon muuttaessasi, että poismuuttanut asukas tai asuntotarkastaja on saattanut tehdä asuntoon vikailmoituksen, joka tullaan korjaamaan vasta muuttosi jälkeen. Asiakaspalvelusta voi tiedustella, onko asuntoon tehty vikailmoituksia, jotka käsitellään vasta sisäänmuuttosi jälkeen.

TYS:n tilaamat korjaustyöt

TYS ilmoittaa huoneistossa tehtävistä muista huolto- ja korjaustöistä kaksi viikkoa etukäteen ja suuremmista remonteista viimeistään kuusi kuukautta etukäteen (esimerkiksi perusparannukset). Mikäli toimenpide on kiireellinen, eikä sitä voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää myöhemmäksi, saatetaan kiireelliset toimenpiteet suorittaa ilman ennakkoilmoitusta.

TYS:llä on vuokranantajana tarvittaessa oikeus päästä vuokrahuoneistoon valvoakseen tilan kuntoa vuokralaisen kanssa sovittuna aikana. Vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä TYS:n edustaja huoneistoon.

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukosta näet, milloin huolto, korjaus tai asennus on vuokralaisen vastuulla ja milloin vuokranantajan vastuulla. Kun vuokralainen aiheuttaa vahinkoa (tahattomasti tai tahallaan), hän on vastuussa kuluista riippumatta siitä onko työ itse vuokralaisen tai vuokralaisen vastuulla. Huomaa, että vuokralainen on aina vastuussa myös vieraidensa ja lemmikkiensä aiheuttamasta vahingosta. TYS suosittelee kaikille vuokralaisille kotivakuutusta.

HUOLTOTOIMENPIDE ASUKAS TYS Huomioita ja poikkeuksia
Rakennusten runko
Huoneistokohtainen parveke / piha / rappu: lumenluonti (+hiekoitus), siivous ja vihertyöt x Useimpien kohteiden ulkoiluvälinevarastossa on käsikäyttöinen ruohonleikkuri.
Yhteiset luhtikäytävät ym. ulkoalueet: lumenluonti (+hiekoitus), siivous ja vihertyöt x
Ilmanvaihto
Liesikuvun / liesituulettimen huolto ja korjaus x
Liesikuvun / liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus x
Poistoilmaventtiilien puhdistus x
Poistoilmaventtiilin toimintakunnon seuraaminen x
Poistoilmaventtiilien säätö ja korjaukset/uusinta x Asukas ei saa tehdä säätötoimenpiteitä
Korvausilmaventtiilien toimintakunnon seuraaminen x
Korvausilmaventtiilin puhdistus x
Korvausilmaventtiilin korjaukset / uusinta sekä suodattimen vaihto x
Lämmitys
Lämmityspattereiden ilmaaminen x
Lämmityspattereiden korjaus x
Huoneiston lämpötilan mittaus x Ilmoita mittaustulos mahdollisessa vikailmoituksessa.
Vesi- ja viemärilaitteet
Astian- ja pyykinpesukoneen tulo- ja poistovesiputken tulppaukset x
Hanojen ja suihkun osien korjaukset ja uusinnat x
Kylpyhuoneen lavuaarin tukoksen aukaisu x
Keittiön lavuaarin tukoksen aukaisu x HUOM! Kaikista tukoksista, tukoksen oireista ja vesivuodoista tulee ilmoittaa viipymättä vuokranantajalle.
Lavuaarin vaikean tukoksen aukaisu x
Hajulukon aukaisu ja puhdistus x
WC-pöntön tukoksen aukaisu x
Vuotojen korjaukset x
Ilmenneiden vesivuotojen tuottaman välittömän vahingon ehkäisy x
Lattiakaivojen puhdistus x
Lattiakaivon vaikean tukoksen avaaminen x
Astian- ja pyykinpesukoneen liittäminen x TYS edellyttää käyttämään LVV-alan ammattilaista astianpesukoneen asennustyössä.
Kaapin poisto astianpesukoneen paikalta x
Pesualtaiden tulpat x
Sähkölaitteet
Palovaroittimen asennus, huolto ja uusiminen x Muutamassa poikkeuskiinteistössä on paloilmoitinjärjestelmä TYSsin toimesta.
Lieden, kylmäkalusteiden ja liesituulettimen/ -kuvun puhdistus ja toimintakunnon valvonta x
Kylmäkalusteiden lauhduttimen puhdistus x Jääkaapin taustan imurointi
Kylmäkalusteiden sulatus ja poistovesiaukon puhtaanapito x
Kodinkoneiden lamppujen uusinta x
Lamppujen uusinta valaisimiin x Poikkeuksena sellaiset Auranhelmen valaisimet, jotka sijaitsevat niin korkealla ettei niille kohtuudella pääse suorittamaan huoltotöitä itse.
Loisteputkien sytyttimet x
Lamppujen uusinta parvekkeella sijaitseviin valaisimiin x
Lamppujen uusinta asunnon ulkopuolella sijaitseviin valaisimiin x
TYS:n valaisimien kupujen uusinta x
Sulakkeiden vaihto ja tarkistus x
Antenniliitosjohdon ja verkkokaapelin hankinta x
Mahdollisen huoneistosaunan kiuaskivien vaihto x
Mahdollisen huoneistosaunan kiukaan puhdistus x
Kattovalaisimen asennukset ja kattorasian varustuksesta huolehtiminen x Asukas ei saa vaihtaa TYS:n kattovalaisimia.
Varusteet
Verhonipsut x
Verhotanko / -kisko x
Jääkaapin ym. kahvan korjaus / uusinta x
Tiskikaapin ritilän korjaus / uusinta x
Kalustetun asunnon patja x
Turvakaukalo astianpesukoneen alle x TYS edellyttää asentamaan astianpesukoneen alle turvakaukalon.
Soluhuoneiston yhteistilojen siivous ja kunnossapito x Soluhuoneistojen yhteistilojen siivous ja kunnossapito on solun asukkaiden yhteisvastuulla
Sälekaihtimet x Kaihtimet tulee asennuttaa ammattilaisella ja ne pitää jättää paikoilleen, kun asunnosta muuttaa pois. Asennus vain ikkunan väliin. 
Ulko-oven nimikyltti x Saat vuokrasopimuksen mukana asukastoimistolta nimitarran.
Asukkaiden nimet porraslistoihin x

Asumistasi koskevat asiat hoidat helposti asukassivuilla!

Asukassivuille