Kaikissa TYSin asuntokohteissa lämmitystä säätää taloautomatiikka, joka säätelee patteriverkostossa kiertävän veden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaisesti.
Kylpyhuoneissa on usein erillinen lämmitysjärjestelmä, minkä vuoksi kylpyhuoneen patteri voi tuntua lämpimämmältä kuin muun huoneiston patterit. Kylpyhuoneen patterit ja mahdollinen lattialämmitys ovatkin monissa kohteissa vuodenajasta riippumatta päällä, jotta kosteat tilat kuivuisivat nopeasti.
Jos koet, että asunnossasi on kylmä:
- Varmista, että patterin termostaatti on auki. Kun termostaatti on käännetty suurimmalle, sen tulisi lämmittää huoneilma n. +21-asteiseksi.
- Varmista, että termostaattia ei ole peitetty paksuilla verhoilla tai huonekaluilla. Huonekalut olisi hyvä sijoittaa vähintään 20 cm päähän termostaateista, jotta lämmin ilma pääsee leviämään huoneistoon.
- Huomioi, että esimerkiksi ulkolämpötilan ollessa n. +10°C, pattereissa kiertää keskimäärin +31°C lämmin vesi. Tällöin patteri tuntuu käteen viileältä, vaikka se jo lämmittää huoneilmaa. Lisäksi oikein toimiessaan lämmityspatterin alareuna on usein viileämpi kuin yläreuna. Ei siis ole syytä huolestua, jollei patteri ole tasaisen lämmin.
Jos näistä toimista huolimatta koet, että asunnossasi on kylmä, mittaa lämpömittarilla, onko lämpötila toistuvasti tai pitkään selvästi alle suositusten (+20-22°C). Lämpötila tulee mitata 1,1 metrin korkeudelta ja vähintään 0,6 metrin etäisyydeltä seinästä. Lämpömittarin voit noutaa TYSin asukastoimistolta sen aukioloaikoina.
Mikäli mittaamasi lämpötila on alle +20°C ja muut edellä mainitut seikat on huomioitu, tee asiasta vikailmoitus. Kirjaa vikailmoitukseen mittaamasi lämpötila.
Älä yritä ilmata pattereita itse
Älä missään tilanteessa yritä ilmata pattereita itse. Patterin ilmaamisen seurauksena syntynyt vesivahinko on asukkaan korvausvastuulla. Jos epäilet, että patterissasi on ilmaa, tai muista syistä arvelet, että patteri ei toimi oikein, tee asiasta vikailmoitus asukassivujen kautta.
Jos koet, että asunnossasi on liian kuuma:
- Tarkasta, että patterien termostaatit ovat kiinni-asennossa
- Tarkasta, että korvausilmaventtiilit ovat auki ja että poistoilmaventtiilit toimivat normaalisti
- Sulje verhot päiväsaikaan ja tuuleta asuntoa illalla tai yöllä
Mikäli asunnon viilentäminen tavallisin konstein ei riitä, voit hankkia asuntoosi ilmaa kierrättäviä tai viilentäviä laitteita, kuten tuulettimen tai siirrettäviä jäähdytinlaitteen.
Huomioithan kuitenkin, että kiinteiden rakennelmien tekeminen (esim. ilmalämpöpumpun asennus) asuntoon on kiellettyä. Asukas on vastuussa kiinteistölle, rakenteille ja materiaaleille (esimerkiksi ikkunoille) aiheuttamistaan vaurioista sekä niiden korjauskustannuksista.
Ilmaa viilentävissä laitteissa piilee vesivahingon riski
Huomioithan myös, että ilmaa viilentävissä laitteissa piilee myös vesivahinkovaara. Useissa laitteissa on kondenssivedelle oma säiliö, jonka tilaa pitää valvoa. Säiliöllä varustettua viilennyslaitetta ei koskaan saa jättää valvomatta päälle, eli et voi lähteä kotoa tai mennä nukkumaan laitteen ollessa päällä.
Pahimmassa tapauksessa laitteesta vuotanut vesi voi aiheuttaa asunnossa vesivahingon, jonka korjauskustannuksista olet itse vastuussa. Tutustu tarkkaan käyttämäsi laitteen käyttöohjeisiin ennen laitteen käyttöönottoa.