Skip to main content

Poismuuttajan info

Poismuuttaessa on hyvä muistaa muutama asia

Poismuuttotarkastus

Irtisanomisen jälkeen asuntoon tullaan tekemään remonttitarvetarkastus. Tarkastus suoritetaan lähtökohtaisesti yleisavainta käyttäen arkisin klo 8-16 välillä, eikä tarkastajan kanssa tarvitse sopia erillistä aikaa tai asukkaan olla paikalla. Asuntoa ei myöskään tarvitse erikseen siivota tarkastusta varten. Mikäli sinulla on asunnossasi lemmikki tai yleisavaimen käyttö ei muutoin sinulle sovi, voit sopia tarkastusajasta tarkastajan kanssa. Huomioithan kuitenkin se, että asunto tulisi tarkastaa mahdollisimman pian irtisanomisen jälkeen.

Mikäli olet antanut luvan tarkastaa asuntosi yleisavainta käyttäen ja estät tarkastajan pääsyn asuntoon  tai jos olet sopinut asunnon tarkastusajankohdan asuntotarkastajan kanssa, etkä sopimuksesta huolimatta ole paikalla, niin sinulle lähetetään 35 euron suuruinen lasku ylimääräisestä tarkastuskäynnistä.

Asuntotarkastuksen yhteydessä tarkastetaan asunnon remonttitarve. Tarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös huoneiston siisteystaso. Usein tässä vaiheessa asunto on vielä asuttu ja loppusiivous tekemättä, mikä huomioidaan tarkastuksen tekohetkellä. Tarkastuksesta jätetään huoneistoon raportti missä kerrotaan ne asiat, jotka asukkaan tulee saattaa kuntoon ennen poismuuttoaan. Tarkastusraportti kertoo tilanteesta tarkastushetkellä. Asukkaalla on vuokrasopimuksen loppuun asti velvollisuus pitää huoneistosta hyvää huolta ja huolehtia loppusiivouksesta.

Jos asut solussa, niin muistathan kertoa myös kämppiksillesi poismuutostasi sekä asunnon poismuuttotarkastuksesta ja huolehdithan myös yhteisten tilojen loppusiivouksesta.

Poismuuttosiivous

Muuton jälkeen asunnon tulee olla puhdas ja asukkaan tavaroista täysin tyhjennetty.

Poismuuttosiivous sisältää:

 

 • uunin, lieden ja liesikuvun rasvasuodattimen puhdistamisen
 • lieden alustan ja taustan pyyhkimisen
 • jääkaapin ja pakastimen puhdistuksen ja sulatuksen sekä alustan ja taustan puhdistuksen. Virta katkaistaan ja ovet jätetään auki (soluasunnoissa kuitenkin vain, mikäli koko asunto tyhjenee)
 • ilmastointiventtiilien pyyhkimisen
 • kaappien ja laatikostojen pyyhkimisen
 • wc:n ja kylpyhuoneen pesun (seinät, lattia, ovi ja kaikki kalusteet), myös lattiakaivon puhdistuksen
 • lattioiden kosteapyyhinnän, myös jalkalistat. Tarvittaessa myös seinät tulee puhdistaa.
 • roskien pois viemisen
 • ikkunat pestään mahdollisuuksien mukaan, talviaikaan ainakin sisäpinnat

Epäsiisti asunto siivotaan ja kustannukset veloitetaan asukkaalta/asukkailta. Siivousveloitus on n. 35 e/h, minimiveloitus on 1 tunti. Soluasunnoissa kaikki asukkaat ovat yhteisvastuussa yhteistilojen siisteydestä.

Vakuusmaksun palautus

Vakuusmaksu palautuu asukkaan asukassivuilla ilmoittamalle tilille noin 4 viikkoa vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen, mikäli asukkaan poimuuttoon liittyen ei ole selvitettävää. Tilinumero on ilmoitettava IBAN-muodossa, ulkomaisten tilien osalta myös BIC-koodi tulisi ilmoittaa. Mikäli sinulla ei ole IBAN-muotoista tiliä, ilmoita tilinumerosi, tilin haltijan nimi ja osoite, pankin nimi ja osoite sekä pankin SWIFT-koodi. Tilitietojen oikeellisuus on asukkaan vastuulla. 1.1.2020 alkaneista sopimuksista ei ole peritty vakuutta, joten näistä sopimuksista ei myöskään palauteta vakuutta.

Poismuuttajan muistilista

 • Irtisano asuntosi asukassivuilla vähintään yhtä kalenterikuukautta ennen poismuuttoa
 • Varmista, että tarkastaja pääsee tekemään tarkastuksen joko yleisavainta käyttäen tai sopimanasi ajankohtana
 • Varaa riittävästi aikaa pakkaamiseen ja muuton järjestelyyn
 • Tee muuttoilmoitus osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus/
 • Ilmoitathan kaikista asunnossa havaitsemistasi vioista tekemällä vikailmoituksen jo hyvissä ajoin ennen poismuuttoa
 • Muuttopäivä on sopimuksen päättymistä seuraava arkipäivä
 • Tyhjennä ja siivoa asunto. Jos sovit uuden asukkaan kanssa jättäväsi jotain tavaroita hänelle asuntoon, muista ilmoittaa asiasta myös TYSille tai merkitse asia selvästi asunnolla
 • Muista tyhjentää myös mahdollinen varasto sekä parveke/patio
 • Jos asunnossa on astianpesukone, tulppaa ehdottomasti liitännät koneen irroittamisen jälkeen
 • Avaimet voi palauttaa toimiston aukioloaikoina toimistoon tai iltaisin/viikonloppuisin palautuspostilaatikkoon
 • Muuttopäivänä uusi asukas saa avaimet klo 12 ja voi aloittaa sisäänmuuttonsa
 • Vanhan asukkaan poismuutossa ja uuden sisäänmuutossa voi syntyä päällekkäisyyttä, muista olla joustava!
 • Mahdollinen vakuusmaksusi palautetaan sopimuksen päättymistä seuraavan kuukauden aikana

Avainten palautus

Asunnon avaimet tulee joko palauttaa TYSin toimistolle tai luovuttaa suoraan asunnon seuraavalle asukkaalle avaintenluovutussopimuksella. Avaimet tulee palauttaa TYSin toimistoon viimeistään kuun ensimmäinen arkipäivä klo 12 mennessä. Avaimet palautetaan toimiston ikkunoiden vasemmalla puolella olevasta palautusluukusta. Laita avaimet kirjekuoreen ja kirjoita kuoren päälle nimesi ja asuntosi osoite. Kirjekuoria löydät tarvittaessa toimiston edustalta vaaleasta postilaatikosta. Muista palauttaa myös mahdolliset autopaikka – ja varastoavaimet.

Avaimet suoraan sisäänmuuttavalle asukkaalle

Poismuuttavan ja sisäänmuuttavan asukkaan on myös mahdollista sopia keskenään avainten luovuttamisesta. Tällöin luovutuksesta tulee tehdä avaintenluovutussopimus. Suosittelemme poismuuttavaa asukasta varmistamaan etukäteen asukastoimistolta, kuka asuntoon on muuttamassa. Molempien osapuolten tulee kuitata avaintenluovutussopimus tulostettavalla lomakkeella. Huomioithan, että voit luovuttaa seuraavalle asukkaalle vain asunnon avaimet, mahdolliset autopaikka- ja varastoavaimet tulee aina palauttaa toimistolle.

Avaintenluovutussopimus

Asumistasi koskevat asiat hoidat helposti asukassivuilla!

Asukassivuille