Skip to main content

Jätteiden lajittelu

Jätteiden lajittelu on ympäristöystävällisen asumisen kulmakivi

Ympäristöystävälliseen asumiseen kuuluu paitsi toimiva jätehuolto, myös kierrätys ja järkevä energiankäyttö. TYS asuntokohteista löytyy sekajätteen keräysastian lisäksi omat astiat biojätteelle, paperille, metallille, lasille, muoville sekä kartongille. Tutustu lajitteluohjeisiin!

Pakkausjätteiden, eli metallin-, lasin-, muovin- ja kartonginkeräyksestä vastaa TYSin asuntokohteissa Lounais-Suomen jätehuolto Oy (LSJH). Vuoden 2024 aikana myös biojätteen keräysvastuu siirtyy LSJH:lle. Sekajäte- ja paperinkeräysastioiden tyhjennyksestä vastaa Lassila & Tikanoja Oy.

Lisätietoja lajittelusta löydät LSJH:n verkkosivuilta: https://www.lsjh.fi/fi/

 

Jätepisteiden etiketti haltuun

Laita jätteesi aina lajitteluohjeiden mukaisiin astioihin ja pidä astioiden kannet suljettuina. Epäsiistit, ylipursuavat sekä huonosti suljetut jäteastiat ovat terveysriski, sillä ne houkuttelevat myös hiiriä, rottia ja lintuja, jotka levittävät jätteitä ja tauteja.

Mikäli kohteesi jäteastiat pursuavat yli äyräiden, ilmoita asiasta TYSin asiakaspalveluun. Huomioithan, että virheellisesti lajitelluista jätteistä aiheutuu ympäristöhaitan lisäksi ylimääräisiä jätehuollon kustannuksia.

Huonekaluja ja muita jäteastioihin mahtumattomia tavaroita ei saa hylätä jätekatoksiin. Hylkytavarat joudutaan poistamaan katoksista erikseen, mikä aiheuttaa myös ylimääräisiä jätehuollon kustannuksia. Suurikokoiset esineet tulee viedä kierrätyskeskukseen, jätekeskukseen tai muuhun jätteenvastaanottopaikkaan. TYSin asuntokohteissa ei kerätä erikseen myöskään paristoja tai sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (SER-jätettä).

Paristoja ja pienelektroniikkaromua (esimerkiksi rikkinäisiä polttimoja tai vanhoja akkuja) voi kuitenkin palauttaa useimpiin kauppoihin.

Pitkässä juoksussa ylimääräiset jätehuollon kulut voivat omalta osaltaan luoda myös vuokrankorotuspaineita. Huolellinen lajittelu palvelee siis viime kädessä ympäristön lisäksi myös TYSin asukaskuntaa.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi