Skip to main content

Lemmikit

Lemmikit ovat lähtökohtaisesti tervetulleita kaikkiin TYSin asuntoihin soluasuntoja ja Tavastin asuntokohdetta lukuun ottamatta. Vuokralainen on aina vastuussa lemmikkinsä aiheuttamista vahingoista. Lemmikkieläimistä ei saa myöskään aiheutua kohtuutonta häiriötä muille asukkaille.

 

Lemmikkien ulkoilutus

Lemmikkieläimet on pidettävä aina kytkettyinä taajama-alueella. Huomaathan, että sääntö koskee koirien lisäksi myös kissoja. Varmista aina, ettei lemmikkisi pääse tekemään tarpeitaan rakennusten seiniin, muiden pihoille tai leikkipaikoille, ja kerää lemmikkisi jätökset maasta.

Ulkoillessa on lisäksi hyvä kunnioittaa toisten henkilökohtaista tilaa. Vaikka itse tiedät, että koirasi haluaisi vain tutustua, voi vieraan koiran lähestyminen tuntua toisista ihmisistä pelottavalta. Älä siis päästä koiraasi vastaantulijoiden lähelle, ellet ole varma, että tutustumishalu on molemminpuolista.

 

Koira haukkuu?

Koiran satunnainen haukkuminen kuuluu tavanomaisiin elämisen ääniin, joita täytyy sietää kerros- tai rivitalossa asuessa. Oma lukunsa on kuitenkin pitkään jatkuva ja toistuva haukkuminen tai ulvonta, joka voi olla merkki esimerkiksi koiran yksin olemiseen liittyvistä vaikeuksista.

Jos siis huomaat naapurisi koiran haukkuvan tai ulvovan toistuvasti pitkiä aikoja, kerro asiasta viemällä asunnon postiluukkuun tai talon rappukäytävään lappu. Naapurisi ei välttämättä edes tiedä koiransa haukkumisesta, jos se tapahtuu hänen itse ollessaan poissa.

Mikäli kuulet tai havaitset lemmikkieläimen häiritsevää käyttäytymistä, esim. koiran yhtäjaksoista pitkäkestoista haukuntaa, pyri selvittämään mistä asunnosta ääni kuuluu ja ilmoita asiasta ensisijaisesti aina asunnon asukkaalle. Jollet pysty paikantamaan ääntä asuntoon, voit kertoa haukkumisesta jättämällä lapun rappukäytävän ilmoitustaululle.

Jos koirasi opettelee yksinoloa tai tiedät muuten, että koirasi voi pitää yksinollessaan ääntä, suosittelemme ilmoittamaan asiasta naapureille esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla.

Lemmikin yksinoloa voi helpottaa esim. feromonivalmisteilla. Yksinolo-ongelmiin kannattaa puuttua mahdollisimman nopeasti ja tarvittaessa pyytää apua ongelmakoirakouluttajalta.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi