Skip to main content

Asukkaan opas

Hyödyllistä tietoa TYSin opiskelija-asunnossa asumisesta.

Hyvä asukas! Tästä oppaasta löydät monenlaista hyödyllistä tietoa TYSin opiskelija-asunnossa asumisesta. Jos et kuitenkaan löydä oppaasta vastausta kysymykseesi, olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi

Asuminen on yhteispeliä – tutustu vuokrasuhteen vastuunjakoon

Vastuu asunnon kunnossapidosta jakautuu vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Vastuunjakoa säätelevät lainsäädäntö, erilaiset ohjeistukset sekä vuokrasopimus ehtoineen ja liitteineen.

Vuokralainen on velvoitettu

  • hoitamaan vuokrahuoneistoaan hyvin ja huolellisesti
  • ilmoittamaan huoneiston vahingoittumisesta tai sellaisesta puutteellisuudesta, jonka korjaaminen on TYSin vastuulla

Mikäli vuokralainen laiminlyö ilmoittamisvelvollisuutensa, hän vastaa laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta (Huoneenvuokralaki 24 §).

Tiesitkö, että vuokralaisen korvausvelvollisuus ei edellytä tahallisuutta? Vuokralainen on nimittäin korvausvelvollinen tahallisesti, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan vuokranantajalle aiheuttamastaan vahingosta. Vuokralainen on myös vastuussa esimerkiksi vieraidensa, laitteidensa tai lemmikkieläintensä aiheuttamista vahingoista.

Vuokranantajana olemme vastuussa

  • huoneiston tavanomaisen kulumisen aiheuttamasta remontointitarpeesta
  • kiinteistöjen jatkuvasta kunnossapidosta

Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan normaalia, vähitellen tapahtuvaa kulumista, kuten pintojen ikääntymistä. Jatkuvalla kiinteistön kunnossapidolla taas tarkoitetaan rakennusten ja rakenteiden sekä kiinteistöautomaatioon (lämpö, vesi ym.) liittyvien laitteiden valvontaa, säännöllistä huoltoa ja kunnossapitoa.

Kotivakuutus turvaa vahingon sattuessa

Muistathan hankkia asuntoosi kotivakuutuksen valitsemastasi vakuutusyhtiöstä. Kotivakuutus tuo turvaa paitsi omassa asunnossa sattuvien vahinkojen varalle, myös silloin kun naapurissa sattunut vahinko vaurioittaa sinun irtaimistoasi. Jos esimerkiksi toisen asukkaan aiheuttama vesivahinko vahingoittaa irtaimistoasi, et välttämättä saa korvausta, ellei sinulla ole omaa kotivakuutusta.

Etkö löytänyt oppaasta vastausta kysymykseesi?

Olethan meihin yhteydessä: office@tys.fi