Skip to main content
BloggNyheter

Vårliga tips för hållbar mobilitet

By 10.4.2024april 18th, 2024Ingen kommentar

Att förflytta sig från punkt A till B i en stad av Åbos storlek är som regel lätt enkelt – särskilt nu när dagarna blir längre och drivorna smälter bort. I den här artikeln sammanställer vi vårliga tips för hållbar, prisvärd och smidig mobilitet. Oavsett om det vintriga vädret håller i sig eller inte!

 

Hela staden finns inom cykelavstånd

TYS bostadsobjekt är väl anslutna till Åbo centrum samt till högskolornas campus. Särskilt när vintern drar sig tillbaka kan de flesta resor bekvämt göras med cykel.

Om din cykel har varit i vinterförvaring kan du få den underhållen hos ett av de serviceställen som tillhandahålls av Åbo stad. Serviceställena runt om i staden tillhandahåller bland annat verktyg och cykelpump. Serviceställenas lägen är märkta på Åbo stads webbplats (på finska).

Tips: På lördagen den 18.5. kl. 12-16 ordnas Studenternas Cykelmässa på Tyyssijas innergård, där du kostnadsfritt kan underhålla och trimma din cykel med hjälp av proffs.

 

Fölläri cykel på väg. Bild: Vesa Tyni.

Använd en fölläri om du inte har en egen cykel!

Synen av de gula fölläri stadcyklarna i gatubilden hör till de säkraste vårtecknen. fölläri-cyklarna, som är populära bland studenterna, tas i bruk kring påsk. fölläri-cyklar tillhandahålls vid fler än 200 cykelstationer med hjälp av Donkey Republic-appen.

Cyklarna kan användas mot en engångs-, månads- eller periodavgift. En timmes resa kostar 2 euro, månadsavgiften är 9 euro och ett periodmedlemskap som täcker hela cykelsäsongen (1.4 – 31.10.2024) 35 euro. Användaren debiteras tilläggsavgifter om en enskild resa varar över en timme.

Tips: Alla Föli periodkort med en varaktighet på minst 30 dagar inkluderar också rätten att använda fölläri-cyklar. Du får alltså med ett enda kort tillgång till både lokalbussar och stadscyklar!

Fölläri-cyklarna på Fölis webbplats

 

Lastcykeln lämpar sig för transport av både last och småbarn

Visste du att Finlands första lastcyklar för gemensamt bruk finns i Åbo? Förutom shopping och annan last kan du också transportera barn med en elassisterad lastcykel, eftersom cyklarna är utrustade med säkerhetsbälten. Precis som med en fölläri kan en lastcykel tas i bruk med hjälp av Donkey Republic-appen.

Användarpriserna för paketcyklarna börjar från 3 euro, och utbudet inkluderar både två- och trehjuliga modeller. Paketcyklarna tillhandahålls året runt.

 

Det finns elsparkcyklar i så gott som varje hörn

TYS bostadsobjekt är också huvudsakligen belägna inom räckviddsområdet för de populära elsparkcyklarna. I Åbo hyrs elsparkcyklar ut av bland andra Ryde, Tier och Voi, som alla erbjuder något olika räckvidd. Du kan kontrollera områdenas gränser i tjänsteleverantörernas applikationer.

Ett dagskort för elsparkcykel kostar vanligtvis 5–7 euro och ett månadskort cirka 25–35 euro. Passen anger vanligtvis ett maximalt antal minuter, varefter en extra avgift tas ut. Mer detaljerad prisinformation finns i leverantörernas appar.

Parkera alltid i första hand din elsparkcykel på en parkeringsplats som har angivits för den. Om ingen plats är tillgänglig bör du se till att den inte stör andra som rör sig i området. Elsparkcyklarnas användare omfattas av samma trafikregler som cyklister, så åk till exempel inte med elsparkcykel på trottoarer.

 

TYS: s bostäder ligger längs med bussförbindelserna.

Bekvämt med buss!

Åboregionens kollektivtrafik, eller Föli bussar, är ett bekvämt och billigt sätt att ta sig runt i Åboregionen. Du kan resa antingen med en enkelbiljett eller ladda Föli-resekortet med önskad mängd pengar, det vill säga värde, eller till exempel en 90 dagars period.

Resekortet kan köpas på serviceställena och laddas på service- och landningsställena, i Fölibutiken, vid biljettautomater och i Föli-appen. Studentrabatt beviljas på priserna på resekort, och periodkort med en minimilängd på 30 dagar inkluderar också rätten att använda fölläri-cyklar!

Du kan enkelt ta reda på vilka Föli-linjer som passerar ditt hem med hjälp av Fölis Reseguide. Du anger bara din avfärdsplats och destination i guiden.

Lär känna Föli!

 

Ta dig fram bekymmersfritt med en bil för gemensamt bruk

En betydande del av finländarnas utsläpp genereras av personbilar. Varje bilägare kan därtill intyga att de spenderar en betydande summa pengar på bilunderhåll, försäkringar och skatter. Bil för gemensamt bruk kan vara en bra lösning när du vill ha den rörelsefrihet som en bil ger utan de ekonomiska och miljömässiga nackdelarna med en privatägd bil.

Bilar för gemensamt bruk finns också tillgängliga i närheten av TYS bostadsobjekt: Det finns två hybridbilar i Studentbyn, och det finns en skåpbil och en elbil på Nummenranta parkeringsplats. Bilarna hyrs ut av tjänsteleverantörerna 24Rent.fi och Omago.

Tips: Batterinivån hos en elbil för gemensamt bruk visas i Omago-appen! Du kan därmed lugnt välja ett mer hållbart fortskaffningsmedel, eftersom elbilens räckvidd är synlig före uthyrningen. Funktionen utvecklad av Omagon lades till i bilen i slutet av 2023 när rörlighetslösningar för Ylioppilaskylä-området granskades inom RESPONSE-projektet.

Läs mer om Studentby-områdets bilar för gemensamt bruk!

Omago-biler finns i Studentbyn.

Omago-bilar finns i Studentbyn.