Skip to main content
Blogi

Keväiset vinkit kestävään ja edulliseen liikkumiseen

By 10.4.202418 huhtikuun, 2024Ei vielä kommentteja

Turun kokoisessa kaupungissa liikkuminen paikasta A paikkaan B on pääsääntöisesti varsin vaivatonta – etenkin nyt, kun päivä pitenee ja kelit paranevat. Kokosimme tähän artikkeliin joukon keväisiä vinkkejä kestävään, edulliseen ja sujuvaan liikkumiseen. Tuli takatalvi tai ei!

 

Koko kaupunki on pyöräilymatkan päässä

TYSin asuntokohteet sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä Turun keskustasta sekä korkeakoulujen kampuksista. Etenkin talven väistyessä useimmat matkat taittuvatkin kätevästi polkupyörällä.

Jos pyöräsi on ollut talviteloilla, voit käydä huoltamassa sen kevätkuntoon esimerkiksi jollakin Turun kaupungin tarjoamista huoltopisteistä. Ympäri kaupunkia sijoitelluilta huoltopisteiltä löytyy muun muassa työkaluja sekä pyöräpumppu. Huoltopisteiden sijainnit löydät Turun kaupungin verkkosivuilta.

Vinkki: Tyyssijan sisäpihalla järjestetään 18.5. klo 12–16 Opiskelijan Pyörämessut, jossa voit huollattaa ja tuunata polkupyöräsi maksutta ammattilaisten avustuksella.

 

Fölläri liikenteessä. Kuva: Vesa Tyni

Jos et omista fillaria, ota fölläri!

Yksi varmimmista kevään merkeistä on keltaisten fölläri-kaupunkipyörien ilmestyminen katukuvaan. Suosittuja kaupunkipyöriä saa otettua käyttöön yli 200:lta pyöräasemalta Donkey Republic -sovelluksen avulla.

Pyöriä voi käyttää kerta-, kuukausi- tai kausimaksulla. Yksittäinen tunnin mittainen ajelu maksaa 2 euroa, kuukausimaksu 9 euroa ja koko pyöräilykauden (1.4 – 31.10.2024) kattava kausijäsenyys 35 euroa. Pyöräilijältä peritään lisämaksuja, jos yksittäinen ajomatka kestää yli tunnin.

Vinkki: Kaikkiin vähintään 30 päivän mittaisiin Fölin kausikortteihin sisältyy myös föllärien käyttöoikeus. Saat siis yhdellä kortilla käyttöösi niin lähibussit kuin kaupunkipyörät!

Föllärit Fölin verkkosivuilla

 

Tavarapyörän kyytiin sopii niin kauppakassi kuin taaperokin

Tiesitkö, että Suomen ensimmäiset yhteiskäyttöiset tavarapyörät löytyvät Turusta? Sähköavusteisella tavarapyörällä voi kuljettaa kauppaostosten ja muiden tavarakuormien lisäksi myös lasta, sillä pyörät on varustettu turvavöillä. Kuten Föllärin, myös tavarapyörän saa otettua käyttöön Donkey Republic -sovelluksen avulla.

Tavarapyörien käyttöhinnat alkavat 3 eurosta, ja valikoimasta löytyy niin kaksi- kuin kolmipyöräisiä malleja. Pyörät ovat ympärivuotisessa käytössä.

Tavarapyörät ovat osa Euroopan komission rahoittamaa Scale Up -hanketta.

 

Sähköpotkulaudan saa otettua alle melkein joka nurkalta

TYSin asuntokohteet ovat pääasiassa myös suosittujen sähköpotkulautojen kantama-alueen sisällä. Turun alueella sähköpotkulautoja vuokraavat muun muassa Ryde, Tier ja Voi, joilla on kaikilla hieman erilainen kantama-alue. Alueiden rajat voit tarkistaa palveluntarjoajien sovelluksista.

Sähköpotkulautojen päiväpassit maksavat tyypillisesti 5–7 euroa ja kuukausipassit noin 25–35 euroa. Passeissa on tyypillisesti määritetty maksimi minuuttimäärä, jonka jälkeen laudan käytöstä veloitetaan lisämaksu. Tarkemmat hintatiedot löytyvät palveluntarjoajien sovelluksista.

Pysäköi sähköpotkulautasi ensisijaisesti aina laudalle tarkoitettuun pysäköintipaikkaan. Jos paikkaa ei ole saatavilla, varmista ettei lauta häiritse muita liikkujia. Sähköpotkulautailijoita koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijöitä, eli ethän siis esimerkiksi aja sähköpotkulautaa jalkakäytävillä.

Turun kaupungin ohjeistukset sähköpotkulautailuun

 

TYSin asuntokohteet ovat hyvien yhteyksien varrella.

Linja-autossa on tunnelmaa!

Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin bussit ovat kätevä ja edullinen tapa liikkua Turun seudulla. Voit matkustaa joko kertalipulla, vuorokausilipulla tai Fölin matkakortilla, johon voi ladata rahaa tai esimerkiksi 90 päivän mittaisen kauden.

Matkakortin voi ostaa palvelupisteistä, ja sitä voi ladata palvelu- ja latauspisteissä, Fölikaupassa, lippuautomaateilla sekä Föli-sovelluksessa. Matkakorttien hinnoista myönnetään opiskelija-alennus, ja vähintään 30 päivän mittaisiin kausikortteihin sisältyy myös Föllärien käyttöoikeus!

Oman kotisi ohi kulkevat Föli-linjat voit selvittää kätevästi Fölin reittioppaan avulla. Syötä vain oppaaseen lähtöpaikkasi sekä määränpääsi.

Tutustu Föliin!

 

Kurvaile huolettomasti yhteiskäyttöautolla

Merkittävä osa suomalaisten päästöistä syntyy yksityisautoilusta. Lisäksi jokainen autonomistaja osaa kertoa, että oman auton huoltamiseen, vakuutuksiin ja veroihin kuluu sievoinen summa rahaa. Yhteiskäyttöautot voivat olla kelpo ratkaisu, kun kaipaat auton tuomaa liikkumisvapautta ilman yksityisautoilun tuomia taloudellisia ja ympäristöllisiä haittapuolia.

Yhteiskäyttöautoja löytyy myös TYSin asuntokohteiden läheisyydestä: Ylioppilaskylästä löytyy kaksi hybridiautoa, ja asuntokohde Nummenrannan parkkialueelta yksi pakettiauto sekä yksi sähköauto. Autoja vuokraavat palveluntarjoajat 24Rent.fi sekä Omago.

Yhteiskäyttöisen sähköauton akun varaustaso näkyy Omagon sovelluksessa! Voit siis valita kestävämmän kulkuneuvon rauhallisin mielin, koska tiedät aina, minkä verran autossa on virtaa ennen varauksen tekemistä. Omagon kehittämä ominaisuus lisättiin autoon loppuvuodesta 2023, kun Ylioppilaskylän alueen liikkumisratkaisuja tarkasteltiin RESPONSE-hankkeessa.

Vinkki: Kun syötät kampanjakoodin TYS24 ensimmäisen varauksen yhteydessä, saat 10 euron edestä bonussaldoa Omago-tilillesi!

Lue lisää Ylioppilaskylän alueen yhteiskäyttöautoista!

Omago-yhteiskäyttöautoja löytyy Ylioppilaskylästä.