Skip to main content
Blogg

Låt oss cirkulera den goda energin

Den mörka årstiden, dåliga nyheter; krig, pandemi, hunger, klimatförändring, flyktingar, prisstegring, inflation, recession, ensamhet.

Personliga krav; spara energi och pengar, minska klimatavtrycket, tolerans, öppenhet, synlighet på sociala medier. Inte så konstigt om det ger ångest

Men du kan göra något som är roligt för dig själv och andra, och som inte belastar klimatet eller ekonomin. Det fungerar både på distans och personligen, och nu när vi kan mötas och träffa varandra igen finns det en ännu bättre chans att det fungerar – nämligen att ge god energi till andra. Varje möte är en möjlighet; en okänd i korridoren, en granne, butikspersonalen, en medstudent på campus, en kollega på kontoret. Att ge bra energi kan ofta  också vara att stanna upp och lyssna, och inte nödvändigtvis dra sin egen historia.

Vi kan ha tappat lite av förmågan att få kontakt med främlingar. Den som kommer emot är också en mänska, även om hen är okänd. Äter förmodligen, sover, använder mobiltelefon etc. Ett litet leende den här gången, nästa gång redan en lätt hälsning. Prova, det kostar ingenting och ökar inte ditt koldioxidavtryck. Handavtrycket kommer dock att finnas kvar om du vågar vifta med handen.

  • Så lite reklam till TYS hyresgäster: Den gemensamma utrymmen i Tyyssija, TYS ’n Chill, i Studentbyn är en mötesplats med låg tröskel, dit du kan gå för att tillbringa tid, träffa andra, studera, spela eller till och med äta hämtpizza. Det kan hända att någon lär känna dig och du lär känna någon. Ta reda på, få dörrkoden, prova, och besök ! https://tys.fi/sv/utrymmet-for-gemensamt-bruk

Snar är det jul igen. Julen är förknippad med traditioner och även nationella seder. Julen kan också vara stressig, kanske på grund av människorelationer, förväntningar eller komplicerade förberedelser. Kunde man lindra dessa om man kunde sänka på förväntningarna en aning och i stället anspråkslöst ge god energi till någon annan?  I så fall får man även något tillbaka.

Det saknas verkligen inte sådana som behöver energi och hjälp, både nära och fjärran.

I år använder Studentbystiftelsen beloppet som reserverats för julhälsningar till att stöda offren i Ukraina genom FRK.

Tack för det gångna året. God jul och  Gott nytt år!

Risto Siilos
VD
TYS