Skip to main content
Blogi

Laitetaan hyvä energia kiertämään

Pimeä vuodenaika, huonoja uutisia: sota, pandemia, nälkä, ilmastonmuutos, pakolaisuus, hintojen nousu, inflaatio, talouden taantuma, yksinäisyys.

Henkilökohtaisia paineita ja vaatimuksia: energian säästö, talouden niukkuus, hiilijalanjäljen vähentäminen, suvaitsevaisuus, avarakatseisuus, somenäkyvyys. Ei ihme, jos vähän ahdistaa.

Voi kuitenkin tehdä jotain, josta on iloa itselle ja muille, ja joka ei rasita ilmastoa eikä taloutta. Se sujuu sekä etänä että läsnä, ja nyt kun voimme taas kohdata muita ja tavata toisiamme, on sille vielä paremmat mahdollisuudet – nimittäin hyvän energian antaminen muille. Jokainen kohtaaminen on sille mahdollisuus: tuntematon vastaantulija käytävällä, naapuri samassa talossa, kaupan kassa, opiskelukaveri kampuksella, työkaveri toimistolla tai työmaalla. Hyvän energian antaminen voi olla myös, ja ehkä useinkin, pysähtymistä ja kuuntelua, ei välttämättä oman tarinani tyrkyttämistä.

Olemme ehkä pikkuisen menettäneet kykyä ottaa kontaktia ventovieraisiin. Ihminen se on se vastaantulijakin, vaikka emme häntä tunnekaan. Varmaankin syö, nukkuu, käyttää kännykkää jne. Pieni hymy tällä kertaa, ensi kerralla jo kevyt tervehdys. Kokeile, ei maksa mitään eikä lisää hiilijalanjälkeä. Kädenjälki kylläkin jää, jos rohkenet kättä heilauttaa.

  • Tähän väliin pieni mainos TYS:n asukkaille: Tyyssijassa oleva yhteistila TYS ’n Chill Ylioppilaskylässä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonne voit mennä oleilemaan, näkemään muita, opiskelemaan, pelailemaan tai vaikka mukanasi tuoman pizzan syömään. Voi olla, että joku tutustuu sinuun ja sinä häneen. Mistä sen tietää, hanki ovikoodi ja kokeile, ja mene toistekin! https://tys.fi/yhteistila

Joulun aika on taas pian. Jouluun liittyy odotuksia ja perinteitä, ja myös kansallisia omia tapoja. Jouluun voi liittyä myös paineita, ehkäpä ihmissuhteiden tai valmistelujen odotuksia ja hankaluuksia. Voisiko näitä onnistua lievittämään, jos pystyisi vähän odotusten rimaa laskemaan ja ottamaan vaatimattomaksi tavoitteeksi hyvän energian antamisen jollekulle muulle. Jos se onnistuu, niin jotain saa samalla itsekin.

Energian- ja avuntarvitsijoista lähellä ja kaukana ei todentotta ole pulaa.

TYS käyttää tänä vuonna joulumuistamisiin varatun summan SPR:n kautta Ukrainan sodan uhrien auttamiseen.

Kiitos kuluneesta vuodesta. Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Risto Siilos
toimitusjohtaja
TYS