Skip to main content
Blogg

Tips för att kyla bostaden

By 24.6.2024Ingen kommentar

Med sommarvädret stiger oundvikligen också temperaturen i hemmet. Värmen är visserligen en naturlig del av årstiden, men en alltför varm bostad kan upplevas obekväm i det långa loppet. Här är våra tips för att kyla ditt hem!

 

1. Vrid ner radiatorernas termostater

Det första du bör göra är se till att termostaterna på radiatorerna i bostaden vrids till stängt läge. Observera dock att badrumsradiatorer och eventuell golvvärme kan avsiktligt vara påslagna året om. Värmen i badrummet får inte stängas av, eftersom detta förhindrar att utrymmet torkar ordentligt.

2. Ersättningsluftventilerna i sommarläge

Många bostäder har en ersättningsluftventil högst upp i fönstren, som bör vara i så kallat sommarläge. Inställningarna varierar något beroende på ventilmodell, men idén är densamma: ventilen ska vara helt öppen.

3. Förhindra att bostaden hettas upp

Under den värsta värmen är det tillrådligt att hålla bostadens gardiner fördragna samt fönster och dörrar stängda så att solen inte värmer upp bostaden. Det är lämpligt att ventilera bostaden, till exempel på morgonen eller sent på kvällen, när det är lite svalare ute. Utnyttja korsdrag, om möjligt.

4. Undvik onödig användning av värmegenererande enheter

Användningen av en ugn och spis värmer upp bostaden, men det gör också hemelektronik såsom TV och datorer. Främja användningan av mikrovågsugn och begränsa användningen av andra enheter ämnade för fritidsbruk.

5. Ett kylaggregat som sista utväg

Om vanliga knep inte är tillräckliga för att kyla bostaden kan du också få skaffa dig en anordning för luftcirkulation eller nedkylning. Det är förbjudet att installera luftvärmepump i bostaden, men användning av kylutrustning med kylceller är tillåten.

Tänk ändå på att du är ansvarig för eventuella skador på fastigheten eller dess strukturer som utrustningen eller installationen av utrustningen kan orsaka. Det bör beaktas att det vid användningen av dylika luftkylningsenheter finns risk för vattenskador .

Kylaggregat får aldrig lämnas utan uppsikt, till exempel under en shoppingtur eller över natten. I värsta fall kan kondensat från enheten orsaka vattenskador i bostaden, och kostnaden för eventuella reparationer är hyresgästens ansvar. Läs också noggrant enhetens bruksanvisning!

 

Håll ut i värmen och kom ihåg att dricka tillräckligt med vätska!