Skip to main content
Blogi

Vinkit asunnon viilentämiseen

Helteet tekevät taas tuloaan! Kesäkelien myötä myös kodin sisälämpötila nousee väistämättä. Lämpö toki kuuluu vuodenaikaan, mutta kuuma asunto voi pitkässä juoksussa tehdä olon tukalaksi. Tässä vinkkimme kodin viilentämiseen.

 

1. Kierrä patterien termostaatit kiinni

Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että asunnon patterien termostaatit on kierretty kiinniasentoon. Huomaathan kuitenkin, että kylpyhuoneen patterit ja mahdollinen lattialämmitys saattavat olla tarkoituksella päällä ympäri vuoden. Kylpyhuoneen lämmitystä ei saa kytkeä päältä, sillä tällöin tila ei pääse kuivumaan kunnolla.

2. Korvausilmaventtiilit kesäasentoon

Monissa asunnoissa ikkunoiden yläpielestä löytyy korvausilmaventtiili, jonka tulee olla ns. kesäasennossa. Säädöt vaihtelevat hieman venttiilin mallista riippuen, mutta perusajatus on aina sama: venttiilin tulisi olla kesäaikaan kokonaan auki.

3. Suojaudu porotukselta, tuuleta viileällä

Pahimman paahteen aikaan asunnon verhot, ikkunat ja ovet kannattaa pitää kiinni, jotta aurinko ei pääse lämmittämään asuntoa. Asuntoa kannattaa tuulettaa esimerkiksi aamuisin tai myöhään illalla, kun ulkona on hieman viileämpää. Jos mahdollista, hyödynnä läpivetoa.

4. Vältä lämpöä tuottavien laitteiden tarpeetonta käyttöä

Uunin ja hellan käyttö lämmittää asuntoa, mutta niin tekevät myös kodinelektroniikka televisiosta tietokoneisiin. Suosi helteillä mikroaaltouunia ja ajanviettoa ilman laitteita.

5. Viilennys- ja jäähdytyslaitteet avuksi kun muu ei auta

Mikäli kevyemmät konstit eivät riitä asunnon viilentämiseen, voit hankkia myös ilmaa kierrättävän tai viilentävän laitteen. Ilmalämpöpumpun asennus asuntoon on kiellettyä, mutta kylmäkennoilla varustetut jäähdytinlaitteet ovat sallittuja. Muistathan kuitenkin, että olet itse vastuussa kaikista mahdollisista vaurioista, joita laite tai laitteen asennus aiheuttaa asunnolle, kiinteistölle tai sen rakenteille.

Ilmaa viilentävissä laitteissa piilee myös vesivahinkovaara, joka tulee huomioida laitetta käyttäessä. Viilennyslaitetta ei koskaan saa jättää valvomatta päälle esimerkiksi kauppareissun tai yön ajaksi. Pahimmassa tapauksessa laitteen kondenssivesi voi aiheuttaa asunnossa vesivahingon, jonka korjaamisen kustannuksista olet itse vastuussa. Tutustu myös tarkkaan laitteesi käyttöohjeisiin ja varmista, että kotivakuutuksesi on kunnossa.

 

Tsemppiä helteisiin ja muista juoda riittävästi nestettä!

PS. Jos haluat seurata asuntosi lämpötilaa, voit hakea itsellesi maksuttoman sisälämpömittarin asukastoimistoltamme.