Skip to main content
Nyheter

Välkommen (tillbaka) önskar mentorteamet på ”RESPONSE”.

Hej kära grannar och hyresgäster hos TYS! Hoppas ni kommer tillbaka fulla med energi efter sommaren!

Det nya läsåret ska snart börja, och vi har laddat upp med listor över alla bra saker vi ska göra under de kommande månaderna. En lista som du inte får glömma bort är ”bidra till en hälsosam planet genom att minska min energikonsumtion (på ett ansvarsfullt sätt!)” RESPONSE-teamet är redo att hjälpa dig med den.

Men vi tar det från början. För nya studenter (och alla andra som undrar) kommer här en kort beskrivning av RESPONSE-projektet: det är ett EU-projekt (finansierat via Horisont 2020) som skapar energipositiva stadsdelar och arbetar för en ökad medvetenhet om klimatvänliga energilösningar. Det övergripande målet är att skapa hållbara och motståndskraftiga städer över hela Europa. I Åbo står Studentbyn i centrum för flera olika energipositiva lösningar som har kommit på plats; du hittar dem i Aitiopaikka, Ikituuri, Nummenranta, Studentbyn Väst och Studentbyn Öst.

Som en del av projektet har ett mentorteam skapats för att främja kontakten och kommunikationen mellan projektets partner och DIG! Här nedanför kan du läsa lite mer om oss! Vi hade vårt kickoff-event, ”skattjakter”, alldeles innan sommaren och kommer snart att återkomma med fler aktiviteter. Vi hoppas att du är intresserad av att hänga på!

Trevligt att träffas och välkommen (tillbaka) till TYS. Nu gör vi det grönare tillsammans.

-RESPONSE-teamet

Benjamin

Jag heter Benjamin och jag är 27 år. Mina föräldrar kommer från Österrike, men jag är född och uppvuxen i Tyskland. Jag flyttade till Finland (Studentbyn Väst) i augusti 2020 för att läsa till en masterexamen i global innovationshantering på Åbo handelshögskola. Eftersom jag älskar friluftsliv är det mest troligt att du stöter på mig någonstans ute i Finlands fantastiska natur. Vad gillar jag annars att göra på min fritid? Träffa människor och hålla på med utomhusaktiviteter som boulderklättring, löpning, snowboardåkning och vandring. Att delta i RESPONSE-projektet är för mig ett sätt att vara en del av en lösning som går ut på att både skapa koldioxidneutrala städer och öka lokalsamhällets medvetenhet.

Damla

Hej! Jag heter Damla och jag studerar geografi vid Åbo universitet. När jag inte pluggar gillar jag att läsa bra böcker, spela klassisk gitarr och vara ute i naturen. Jag försöker leva så klimatvänligt jag kan, framför allt genom att konsumera mindre och välja kvalitet före kvantitet. Jag hoppas verkligen att det är möjligt att stoppa den globala uppvärmningen om vi bara är öppna för förändring. Det finns alltid något vi kan göra, och vi har definitivt mer att lära. Framför allt ska vi inte blunda för det som händer. I stället behöver vi hitta vår roll för att lösa klimatkrisen. Jag är jätteglad att vara en del av det här projektet och få lära mig mer om lokala lösningar, och kanske också inspirera fler människor till en mer hållbar livsstil.

Elmira

Jag heter Elmira och jag kom till Finland 2017. Jag är doktorand i materialfysik och forskar om halvledarmaterial. Dessa material är de viktigaste komponenterna i våra elektroniska och optoelektroniska enheter. Jag studerar alltså material som till exempel används i din dator eller din smarta telefon. Jag försöker göra dem mer effektiva. Jag gick med som mentor i RESPONSE-projektet för att öka medvetenheten om miljömässiga utmaningar.

Emma

Hej! Jag heter Emma och jag läser ekonomi som huvudämne och hållbar utveckling som biämne på Åbo handelshögskola. På min lediga tid är jag scout, jag brukar hålla på med olika sporter, njuta av naturen och ta hand om min valp. Min höst innehåller också stickprojekt och ljudbokslyssning.

Jag valde att bli RESPONSE-mentor för att jag vill höja både min egen och andras medvetenhet om energi- och miljöfrågor. Jag jobbar hela tiden för en mer hållbar livsstil – jag är kritisk till konsumtion och undviker att köpa nytt, och jag äter vegetarisk mat. Vi har ingen tid att förlora i klimatkrisen, så jag är glad att jag som mentor kommer att kunna uppmuntra andra till en mer hållbar livsstil.

Farzam

Jag heter Farzam och studerar på mastersprogrammet i juridik och informationssamhälle på Åbo universitet. I mina studier sysslar jag huvudsakligen med moderna tekniker och rättsliga frågor kopplade till dessa, till exempel hur man med hjälp av lagstiftning kan använda tekniken för att påverka miljön i positiv riktning. Nu är jag glad att vara en del av RESPONSE-projektet. Jag bor i Studentbyn Väst, och jag har en vision om en energipositiv Studentby, något som skulle vara ett litet men värdefullt steg för oss alla.

Martina

Hej, jag heter Martina. Jag är från Italien och har bott i Åbo (studentbyn öst) i flera år. Jag älskar att vistas i den underbara finska naturen, att plocka bär eller svamp, eller att värma mig i en bastu under de kalla finska vintrarna. Jag studerar inom bioteknik och växtmolekylärbiologi och jobbar just nu med forskning om livsmedelsgrödor, jag gillar odling både inomhus och utomhus. Jag har alltid varit intresserad av bio-/cirkulär ekonomi och av ”gröna” lösningar och jag är väldigt glad att vara mentor i RESPONSE-projektet och delaktig i skapandet av koldioxidneutrala städer.

Sachin

Hej, jag heter Sachin och är doktorand på Kemiska institutionen, Åbo universitet. Min forskning handlar om hur man på ett effektivt sätt kan återvinna koldioxid till nya produkter med högre förädlingsvärde, för att på så sätt sluta kolets kretslopp.  Jag bor i Aitiopaikka.  Jag anser att ett hållbart levnadssätt borde vara det nya normala.

RESPONSE-projektet är ett fantastiskt initiativ för energipositiva bostadsområden. Att som mentor få vara en del av RESPONSE-projetet är mitt lilla bidrag för att lära mig mer och ta ett steg mot en bättre morgondag.

Shaghayegh

Jag heter Shaghayegh och just nu studerar jag på mastersprogrammet i juridik och informationssamhälle på Åbo universitet och bor i Studentbyn Väst. Jag älskar att vara i naturen och att utforska nya platser. Sedan jag började studera i Finland har jag börjat intressera mig mer för miljö- och energifrågor, och genom att delta i RESPONSE-projektet hoppas jag kunna ta ett steg i rätt riktning och förbättra finländarnas kunskap om dessa frågor.