Skip to main content
Nyheter

Nästa höstens bostadssökning för nya studenter har börjat! – De som redan har börjat sina studier kan fortfarande ansöka om bostäder i juni och juli

By 3.5.2021Ingen kommentar

Även om sommaren än så länge bara skymtar är det bra att redan nu fundera över höstens boende. Nedan följer några tips inför höstens bostadssökning för både nya studenter och de som redan har påbörjat sina studier.

Sökande till en studieplats

Du kan ansöka om en lägenhet från TYS redan innan din studieplats bekräftas, tidigast tre månader innan du behöver lägenheten.Höstens bostadsökningen börjar därför 1.5. Ange tydligt i ansökan om du redan har en studieplats eller om du söker en studieplats till hösten. Ju tidigare din ansökan placeras i kön, desto större chans har du att få en lägenhet. Dessutom påverkas poängen för din ansökan av hur långt du flyttar ifrån. Ansökan måste kompletteras med ett godkännande om antagning, så snart du får en sådan. Om du inte får någon studieplats, ber vi dig komma ihåg att avbryta din ansökan.

TYS prioriterar nya studenter som inleder sina studier i bostadsköerna i augusti och september, men eftersom det finns många sökande på hösten och alla tyvärr inte kan erbjudas bostäder, lönar det sig att vara ute i god tid och även markera andra än sitt första alternativ i ansökan. Bekanta dig under bostadssökningen därför med öppet sinne med olika bostadsalternativ och olika bostadsobjekt (det finns 18 alternativ i olika delar av Åbo). På grund av det stora antalet nya hyresgäster som flyttar in i lägenheter under sommaren och den tidiga hösten kan vi tyvärr inte uppfylla hyresgästernas specialönskemål (till exempel gällande bostadens våningsplan eller väderstrecksläge). Kom också ihåg att erbjudanden endast ges för den typ av bostäder som du har markerat i din bostadsansökan, så det lönar sig, för att försäkra sig om en bostad, att markera många olika typer av bostäder och objekt.  Om du önskar dig en möblerad bostad, finns dessa endast i delade bostäder.

Du kan bekanta dig med våra lägenheter i bostadssökningen på vår webbplats. Du kan också bekanta dig närmare med studion med gemensamt kök i Studentbyn öst och tvårummaren i väst med hjälp av bostädernas 3D-bilderna! Fler bilder och videor av våra bostäder finns tillgängliga på vårt Instagram-konto @tysturku.

En student som har börjat sina studier

Om du redan har påbörjat dina studier i Åbo rekommenderar vi att du hyr en lägenhet redan under våren/försommaren, eftersom det är tidpunkten då de flesta bostäder blir lediga. Bostäder till studenter som påbörjar sina studier redan följande höst erbjuds i juli, och i augusti och september kommer alla lediga bostäder att vara reserverade för dem. Om du påbörjade dina studier senaste höst, men har utfört dina studier på distans, till exempel på din hemort, bör du ansöka om en bostad till juni eller juli, för efter det är följande tidpunkt du kan erbjudas en bostad från TYS först i oktober. I det fallet är det bra att notera att bostäder blir lediga i långsammare takt än före terminens början.

Om du redan bor i TYS under sommaren kan du om du önskar också ta en tillfällig hyresgäst. Mer information om att hyra ut i andra hand finns här.

Genast tillgängliga bostäder kan ses i bostadssökningen på vår webbplats genom att till vänster på sidan som sökkriterium välja lediga bostäder. Du kan också bekanta dig närmare med studion med gemensamt kök i Studentbyn öst och tvårummaren i väst med hjälp av bostädernas 3D-bilder av lägenheterna!