Skip to main content
Blogg

Här igen! 20 år senare träffas studiekamraterna i Studentbyn

Hur såg utbytesstudenternas liv ut i Studentbyn för 20 år sedan? En grupp av tidigare studiekamrater samlades i Åbo för att tala om sin gemensamma studietid. 

 

Mycket har ändrats på 20 år. I Studentbyn fanns år 2003 varken Aitiopaikka, tornhuset Ikituuri eller Tyyssija, med sina gym och restauranger. Man såg inga Fölläri-cyklar i gatubilden, för att inte tala om elsparkcyklar. Det här var flera år innan smarttelefonerna slog igenom.

Tillbaka i Åbo!

En sak är ändå oförändrad. När hösten kommer tar Studentbyn emot en mängd nya invånare, som anländer från olika håll av Finland och världen.

Hösten 2003 kom amerikanen Greg och spanjorerna David och Enrique till Åbo som utbytesstudenter. I Studentbyn blev de bekanta med varandra, men också med Riia, som studerade språk och fungerade som tutor för de internationella studenterna.

I år, 20 år senare, träffades studiekamraterna i Åbo och talade om hurudant studielivet var i Studentbyn i början av millenniet.

 

Kulturellt utbyte vid köttgrytorna och bastuugnen 

Det finska höstvädret kan för många internationella studenter komma som en liten chock. Så gick det också för David i hus 12A, som berättar att han sov sin första natt i Finland inlindad endast i ett gardintyg.

Gamla hemtrakter

Efter en sval start blev stämningen bättre i takt med att han, vid sidan om ett ordentligt täcke, snabbt fick nya vänner inom den tätt sammankopplade gemenskapen bland de utländska utbytesstudenterna. Via gemenskapen hade han på ett väldigt konkret sätt möjlighet att bekanta sig med andra kulturer.

Kompisgänget har nostalgiska minnen av alla kvällar de spenderade i Studentbyns gemensamma kök. Under de här kvällarna lagade de nästan utan undantag också mat och de varvade mellan italienska, amerikanska, grekiska och spanska rätter. Under de här kvällarna blev de inte bara bekanta med de olika ländernas matkulturer, men också med den purfinska bastun och Åbonejden. I Studentbyn är det kort väg överallt, man kan vanligen cykla överallt.

”Studentbyn var ett fint ställe att bo på, för här fanns allt man behövde. Närbutik, gemensamma kök, bastur och naturligtvis andra studenter”, minns amerikanska Greg.

 

Från studiekamrater till livslång vänskap

Ett utbytesår på en termin kan kännas som ett snabbt förbiglidande ögonblick, men på den tiden hinner man knyta livslånga vänskapsband. Så gick det också för David, Greg, Enrique och Riia, som fortfarande talar med värme om gemenskapen bland utbytesstudenterna.

Kaksi kuvaa ystävyksistä: toinen vuodelta 2003, toinen vuodelta 2023

Gruppbild – nu och då

”Vi var som en stor familj”, konstaterar Enrique, som efter sitt utbytesår besökt flera av sina studiekamrater i deras hemländer.

David berättar att han också har hållit kontakt med sina studiekamrater efter utbytesåret. Han har före detta studiekamrater i Spanien, Grekland, Italien, Polen, Tyskland och Finland – och en del av dem var t.o.m. med på Davids bröllop. Och nu 20 år senare berättar vännerna att det fortfarande känns lika okonstlat och kul att umgås som under studietiden. Studentbyn och Åbo har kanske förändrats under årens lopp, men vänskapen har förblivit densamma.

”Livet har fört oss alla i olika riktningar, men människorna har sist och slutligen knappt ändrats alls under de här åren. Vi fortsätter precis där vi senast slutade!”, skrattar Riia.