Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) omvandlar gräsområden i anslutning till sina bostadsobjekt till ängar. Ängarna anlades under maj och juni invid bostadsobjekten Haliskylä, Ikituuri, Kuunsilta och Nummenranta. Syftet är att stödja den biologiska mångfalden och erbjuda pollinerarna livsmiljöer.
– Vi fick idén att anlägga ängar från våra hyresgäster. Det är alltid trevligt när vi kan uppfylla önskemål som framförs till oss, säger TYS underhållsingenjör Toni Pohjavirta.
Placeringen av ängarna har planerats i samarbete med Infraroad Oy. Ängarna anläggs i växtmiljöer som väljs ut av en expert på grönområden, och med hänsyn till boendekomforten. Kartbilder över ängarnas läge finns i slutet av artikeln.
Ängar skapas inte på ett ögonblick
Det lönar sig inte att förvänta sig ett blomlandskap ännu i sommar, eftersom etableringen av ängar kräver tid och tålamod. Vid skapandet av en äng på en gräsmatta, utreds under det första året främst vilka växter som naturligt dyker upp ur jorden. De nya växterna fungerar till exempel som ledtrådar vad gäller områdets jordart och näringsrikedom.
– I och med en bättre kännedom om området blir det lättare att välja vilka växter som ska sås, säger Infraroad Oy:s grönområdeschef Anu Hiiterä.
Senast i början av hösten 2024 klipps ängarna med en linskärare. De skurna delarna av växten får torka på marken så att fröna hinner falla i jordmånen. Efter att växtdelarna har torkat krattas de bort. Kompletterande utsäde sås vid behov först under kommande höst eller under våren 2025.
– Varje område är ändå unikt, påminner Hiiterä.
Ängen vid Ikituuri kommer att sås redan i år. Vid Haliskylä skalas gräsmattan av i partier. På de avskalade partierna sås växtarter som förhoppningsvis långsamt sprids sig över hela området.
En frodig äng är ett paradis för pollinerare
Blomsterängar tilltalar många, men är ännu värdefullare för pollinerande insekter och olika utrotningshotade arter. Enligt Finlands naturskyddsförbund är ungefär en fjärdedel av de utrotningshotade arterna i Finland just arter som återfinns på ängar.
Ängarna mår bäst av att beundras på avstånd, eftersom promenader i ängsområdet eller plockning av växter kan skada områdets arter. Därför sätts även skyltar upp i anslutning till ängarna som ger förbipasserande och områdets invånare information om ängar.
Välkommen att se ängarna växa!