Skip to main content
Blogi

Täällä taas! Opiskelukaverit tapasivat Ylioppilaskylässä 20 vuoden jälkeen

Minkälaista oli vaihto-opiskelijaelämä Ylioppilaskylässä 20 vuotta sitten? Entiset opiskelukaverit kokoontuivat Turkuun muistelemaan yhteistä opiskeluaikaansa vuosituhannen alussa.

 

Paljon on muuttunut 20 vuoden aikana. Vuonna 2003 Ylioppilaskylässä ei ollut vielä tietoakaan Aitiopaikasta, Ikituurin tornitalosta tai Tyyssijasta kuntosaleineen ja ravintoloineen. Katukuvassa ei näkynyt Fölläreitä saati sähköpotkulautoja. Älypuhelinten läpimurtoakin saatiin odottaa vielä useampi vuosi.

Turussa taas!

Ainakin yksi asia on kuitenkin säilynyt ennallaan. Syksyn tullen Ylioppilaskylään saapuu suuri joukko uusia asukkaita eri puolilta Suomea ja maailmaa. Syksyllä 2003 saapujien joukossa olivat Turkuun vaihto-opiskelijoiksi tulleet yhdysvaltalainen Greg sekä espanjalaiset David ja Enrique. Ylioppilaskylässä he tutustuivat paitsi toisiinsa, myös kansainvälisten opiskelijoiden tuutorina toimineeseen kieltenopiskelija Riiaan.

Tänä vuonna David, Enrique, Greg, Riia ja joukko muita opiskelukavereita tapasivat Turussa 20 vuoden jälkeen ja muistelivat opiskelijaelämää vuosituhannen alun Ylioppilaskylässä.

Kulttuurista vaihtoa ruokapatojen ja kiukaan äärellä

Suomalainen syyssää voi tulla hienoisena shokkina monelle kansainväliselle opiskelijalle. Näin kävi myös 12A -talossa asuneelle Davidille, joka kertoo nukkuneensa ensimmäisen yönsä Suomessa pelkkään verhokankaaseen kääriytyneenä.

Opiskelukaverit vanhoilla kulmilla

Kolean alun jälkeen tunnelmaa lämmitti kunnollisen peiton lisäksi tiivis ja monikulttuurinen vaihto-opiskelijayhteisö, josta löytyi nopeasti uusia ystäviä. Yhteisön kautta pääsi tutustumaan muiden maiden kulttuureihin varsin konkreettisesti.

Kaveriporukka muistelee erityisellä kaiholla Ylioppilaskylän yhteiskeittiöissä vietettyjä iltoja, joihin kuului lähes poikkeuksetta ruuanlaittoa. Illanvietoissa valmistui vuoroin ainakin italialaisia, amerikkalaisia, kreikkalaisia ja espanjalaisia ruokia. Eri maiden ruokakulttuurin lisäksi illanvietoissa tutuksi tulivat myös perisuomalainen sauna sekä Turun seutu. Ylioppilaskylässä kaikki oli lähellä, yleensä korkeintaan pyörämatkan päässä.

”Yo-kylä oli hieno paikka asua, sillä täältä löytyi kaikki tarpeellinen. Lähikauppa, yhteiskeittiöitä, saunoja sekä tietysti muita opiskelijoita”, muistelee yhdysvaltalainen Greg.

Opiskelukavereista elinikäisiksi ystäviksi

Yhden lukuvuoden mittainen vaihto-opiskeluvuosi voi tuntua ohikiitävältä hetkeltä, mutta siinäkin ajassa voi syntyä läpi elämän kantavia ystävyyssuhteita. Näin kävi myös Davidille, Gregille, Enriquelle ja Riialle, jotka puhuvat takavuosien vaihto-opiskelijayhteisöstä edelleen lämpimästi.

Kaksi kuvaa ystävyksistä: toinen vuodelta 2003, toinen vuodelta 2023

Ystävien ryhmäkuva – nyt ja ennen

”Olimme kuin suuri perhe”, toteaa Enrique, joka on vaihtovuotensa jälkeen vieraillut useammankin opiskelijakaverinsa luona heidän kotimaissaan.

Myös David kertoo pitäneensä yhteyttä opiskelukavereihin vaihtovuoden jälkeen. Entisiä opiskelukavereita löytyy niin Espanjasta, Kreikasta, Italiasta, Puolasta, Saksasta kuin Suomesta – ja osa heistä oli jopa vieraina Davidin häissä. Ja nyt 20 vuoden jälkeenkin ystävät kertovat yhdessäolon olevan yhtä mutkatonta ja mukavaa kuin opiskeluvuosina. Ylioppilaskylä ja Turku ovat ehkä muuttuneet vuosien saatossa, mutta ystävyys on säilynyt ennallaan.

”Elämä on kuljettanut kaikkia eri suuntiin, mutta ihmiset eivät lopulta ole juurikaan muuttuneet näiden vuosien aikana. Juttu jatkui siitä, mihin viimeksi on jääty!”, Riia nauraa.