Skip to main content
Nyheter

Bostadserbjudanden för augusti och september + tips för att ansöka för en bostad

TYS-bostadsansökan för nya studerande började den 1.5. De som väntar på resultatet av studenturvalet kan göra en ansökan redan innan studieplatsen har bekräftats. Kom ihåg att bifoga ett antagnings-/studieintyg till din ansökan när du får ett sådant. Bostadserbjudanden skickas inte till ansökningar som saknar intyg.

Bostadserbjudanden för augusti och september

De TYS-bostäder som blir tillgängliga i augusti och september är alla reserverade för nya studerande som inleder sina studier i Åbo. Därför gör vi inga interna flyttningar under augusti och september, och vi hyr i allmänhet inte ut bostäder till studerande som redan har påbörjat sina studier i Åbo. Om du redan har påbörjat dina studier i Åbo kan du fortfarande ansöka om lediga bostäder i juli och efter det är följande månad du kan ansöka om en bostad från TYS, oktober.

TYS kommer att börja skicka ut bostadserbjudanden för bostäder som blir lediga i augusti i början av juli, när resultaten från antagningsproven har erhållits. På så sätt vill vi säkerställa att de som fått en studieplats genom examens- och inträdesprovsurvalet är jämställda i höstens bostadsfördelningsprocess. Bostadserbjudanden för september kommer att börja skickas ut i slutet av juli.

Bostadserbjudanden skickas på basen av det datum då ansökan lämnats in. Vi prioriterar studerande som flyttar till Åbo från längre bort. Varje år får TYS fler bostadsansökningar för augusti och september än vad det finns lediga lägenheter, så vi kan tyvärr inte erbjuda bostäder till alla sökande.

Bostadserbjudandet gäller i 4 dygn. Erbjudanden lämnas för augusti och september, som regel ett per ansökan. För att acceptera erbjudandet måste du först bekräfta att du accepterar villkoren för hyresavtalet samt ordningsreglerna. Ett accepterat bostadserbjudande är alltid bindande.

Hur kan jag påverka mina chanser att få en bostad?

Utöver inlämningsdatum för ansökan påverkas möjligheterna att få en bostad av den sökandes situation och antalet lediga bostäder. Om du bara har ansökt om en viss typ eller storlek av bostad i ett visst bostadsobjekt kan du behöva vänta länge innan bostaden som motsvarar din ansökan blir ledig. Om du behöver en bostad snabbt rekommenderar vi att du söker brett efter olika typer av bostäder på olika bostadsobjekt. Ange i din ansökan eventuella kriterier som är möjliga, t.ex. att den maximala hyran motsvarar hyresnivån för storleken på den bostad du ansöker om hos TYS. Kötiderna för bostäder som visas i sökningen av bostadsobjekt är inte korrekta för augusti och september, men kötiderna ger dig en uppfattning om vilka bostadsobjekt och typer av bostäder som är mest populära.

Du kan redigera din bostadsansökan efter att du har skickat in den, och detta kommer inte att påverka det ursprungliga inlämningsdatumet.

Att ringa, besöka bostadsbyrån eller skicka ett e-postmeddelande påverkar inte dina chanser att få en bostad, eftersom alla bostäder hyrs ut på basen av datum och detaljerna i ansökan. Om du vill ändra dina uppgifter eller din ansökan ska du uppdatera ändringarna direkt i din bostadsansökan.

Observera även att våra bostadsobjekt endast är avsedda för studerande och ungdomsboende, så vi kan inte erbjuda bostad för en person som är arbetande och inte uppfyller kriterierna för endera av dessa hyresgästprofiler.