Kevään paukkupakkaset ovat saaneet monet pohtimaan kodin lämmitykseen ja lämpötilaan liittyviä kysymyksiä. On selvää, että talvisin myös kotona on hieman tavallista viileämpää, mutta joissakin tapauksissa kylmyydestä on syytä tehdä vikailmoitus.
Mistä sitten tietää, onko asunnon lämpötila normaalin rajoissa? Ja mitä voi tehdä, jos koti tuntuu liian viileältä? Kokosimme tähän artikkeliin vastauksia yleisimpiin lämmitykseen liittyviin kysymyksiin.
Mistä tiedän, onko asuntoni liian kylmä?
Asuntojemme tavoitelämpötila on +21 astetta. Ihmiset kokevat lämmön yksilöllisesti, mutta tavoitelämpötila perustuu asumisterveysasetukseen, ja siinä on pyritty huomioimaan asumisviihtyvyys, terveyssuositukset sekä energiatehokkuus.
Asuntojemme lämpötilaa säätelee taloautomatiikka, joka tarkkailee ulkolämpötilaa ja pyrkii säätämään pattereissa kiertävää vettä niin, että termostaatti tähtää ”maksimiasentoon” käännettynä +19–21 asteen sisälämpötilaan.
Jos epäilet, että asuntosi lämpötila on toistuvasti tai pitkään selvästi alle suositusten (19–22 astetta lämmityskaudella), voit noutaa asukastoimistolta lämpömittarin asian tarkistamiseksi. Asunnon sisälämpötila tulee mitata 1,1 metrin korkeudelta ja vähintään 0,6 metrin etäisyydeltä seinästä. Todetusti liian alhaisesta huonelämpötilasta tulee tehdä vikailmoitus asukassivujen kautta.
Saako asuntoon hankkia oman lämmittimen?
Lisälämmittimien käyttöä ei suositella, koska lämmittimet voivat pahimmassa tapauksessa sekoittaa asuntokohteen normaalin lämmitysjärjestelmän. Lisälämmittimen käyttö voi johtaa siihen, että lämmitysjärjestelmä tulkitsee asunnossa olevan tavoitelämpötilaa lämpimämpää ja lopettaa asunnon normaalin lämmittämisen.
Älä siis hanki lisälämmitintä, vaikka asunnossasi olisi mielestäsi liian kylmä. Mittaa sen sijaan asunnon sisälämpötila ohjeistustemme mukaisesti ja tee tarvittaessa vikailmoitus liian alhaisesta sisälämpötilasta.
Miten ikkunoiden ilmanvaihtoventtiilit tulisi säätää talvella?
Onko ikkunoidesi karmeissa pienillä klipsuilla varustetut tuuletusaukot? Kyseessä on korvausilmaventtiili, joka tulee säätää kesä- tai talviasentoon vuodenajan mukaan. Talvikaudella venttiilin toisen aukon pitäisi olla kiinni ja toisen auki. Älä sulje tai tuki venttiiliä kokonaan talvellakaan, sillä tämä voi sekoittaa ilmanvaihtojärjestelmän.
Asunnoista saattaa löytyä myös eri mallisia korvausilmaventtiilejä, joiden toimintatavat ovat keskenään hieman erilaisia. Perusperiaate on kuitenkin sama: venttiilit pidetään kokonaan auki kesäaikaan ja ainakin osittain auki talviaikaan.
Mistä tiedän, toimiiko lämpöpatteri oikein?
Varmin tapa heikentää patterien toimintaa on kasata niiden eteen suuria huonekaluja tai paksuja verhoja. Tämä voi vääristää termostaatin havaintoja sekä estää lämmön pääsyn patterista huoneilmaan.
Jos patterilla on hyvin tilaa ympärillään, mutta se ei silti tunnu lämpimältä, varmista myös, että termostaatti on kierretty ”maksimiasentoon”. Jos patterit eivät kaiken tämän jälkeen vieläkään toimi, tee asiasta vikailmoitus asukassivujen kautta. Älä missään tapauksessa yritä huoltaa patteria itse.
Saako asuntoa lämmittää uunilla?
Kysymys voi kuulostaa oudolta, mutta aika ajoin korviimme kantautuu keskustelua asunnon lämmittämisestä uunin avulla. Asunnon lämmittäminen uunilla on paitsi todella tehotonta myös paloturvallisuusriski. Uunin ulkopinta ja säätimet voivat vioittua lämmöstä, jos uunin luukku on auki uunin ollessa päällä. Jos uuni vioittuu väärinkäytön seurauksena, voi asukas joutua korvausvastuuseen.
Toivottavasti löysit vastauksen kysymykseesi. Mukavaa alkuvuotta!