Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) muuttaa asuntokohteidensa yhteydessä olevia nurmialueita niityiksi. Niittyjä perustettiin touko-kesäkuun taitteessa Haliskylän, Ikituurin, Kuunsillan ja Nummenrannan asuntokohteiden läheisyyteen. Tarkoituksena on tukea luonnon monimuotoisuutta ja tarjota elinympäristöjä pölyttäjille.
– Saimme idean niittyjen perustamiseen asukkailtamme. On aina mukavaa, kun voimme toteuttaa meille esitettyjä toiveita, kertoo TYSin kunnossapitoinsinööri Toni Pohjavirta.
Niittyjen sijoittelu on suunniteltu yhdessä Infraroad Oy:n kanssa. Niittyjä perustetaan viheralan ammattilaisen valitsemille kasvupaikoille asukkaiden asumismukavuus huomioiden. Karttakuvat niittyjen sijainneista löytyvät artikkelin lopusta.
Niitty ei synny hetkessä
Kukkaloistoa ei kannata odottaa vielä tänä kesänä, sillä niittyjen perustaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kun niittyä aletaan muodostamaan nurmikosta, ensimmäisen vuoden aikana lähinnä selvitetään, mitä kasveja maaperästä nousee luonnostaan. Esiin ponnistavat kasvit antavat vihjeitä muun muassa alueen maalajista ja ravinteikkuudesta.
– Kun tunnemme alueen paremmin, on helpompi valita, mitä kasveja alueelle kannattaisi kylvää, kertoo Infraroad Oy:n vihertyönjohtaja Anu Hiiterä.
Viimeistään alkusyksyn 2024 aikana niityt leikataan siimaleikkurilla. Leikatut kasvinosat jätetään maahan kuivumaan, jotta siemenet ehtivät varista maahan. Kasvinosien kuivuttua ne haravoidaan pois. Täydentäviä siemenkylvöjä tehdään tarpeen mukaan vasta tulevana syksynä tai keväällä 2025.
– Jokainen alue on kuitenkin erilainen, Hiiterä muistuttaa.
Esimerkiksi Ikituurin niityllä kylvöjä tehdään jo tämän vuoden aikana. Haliskylässä taas tehdään niin sanottu laikutus, jossa nurmikkoa kuoritaan pois laikuittain. Kuorittuihin laikkuihin kylvetään kasvilajeja, joiden toivotaan hiljalleen leviävän koko alueelle.
Rehevä niitty on pörriäisen paratiisi
Kukkaniityt miellyttävät monien silmää, mutta sitäkin suurempi arvo niillä on pölyttäjähyönteisille sekä erilaisille uhanalaisille lajeille. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan noin neljännes uhanalaisista lajeista Suomessa on juuri ketojen ja niittyjen lajeja.
Niittyjä kannattaakin ihailla pienen välimatkan päästä, sillä niittyalueella kävely tai kasvien poimiminen voivat vahingoittaa alueen lajistoa. Niittyjen yhteyteen pystytetään tästä syystä myös kylttejä, jotka tarjoavat tietoa niityistä ohikulkijoille ja alueen asukkaille.
Tervetuloa seuraamaan niittyjen kasvua!
Niittyalueet karttakuvina: