Skip to main content
BloggNyheter

Jul i Studentbyn

By 17.12.2019december 19th, 2019Ingen kommentar

Tipp, tapp, tipp, tapp!” sjungs det glatt på Inspektorsgatan i hjärtat av Studentbyn. En grupp muntra studenter är på väg mot kampusområdet och till centrum kanske för att fira lillajul. Den största koncentrationen av studenter i Finlands officiella julstad förbereder sig inför julen med många slags traditioner och fester.

Reea Viitasalo som bor i Nummenranta berättar om höstens sista essäer som ska lämnas in och de sista tenterna som ska skrivas före jul innan det välförtjänta lovet. Men mellan tenterna och essäerna finns också tid att njuta av julstämningen.

”Väntan på julen handlar om att stanna upp mitt i vardagen, att komma bort från vardagen och göra små roliga saker som att gå på julmarknad eller på lillajulsfest. I december byts havregrynsgröten ut mot risgrynsgröt och lösgodiset mot julkalenderchoklad. Väntan på julen syns också i mitt hem. Jag är en storkonsument av julbelysning och stearinljus, vilket märks särskilt före jul. Jag börjar också lyssna på julsånger redan i november och tittar på julavsnitten av Glee, säger Reea om sina julförberedelser.

Också Tomi Peltonen, som bor i Studentbyn öst med sina barn, 4 och 8 år gamla, säger att han försöker gå på julmarknad med hela familjen. Dessutom görs små julförberedelser hemma.

”Vi sätter upp julbelysning i trädet ute på gården och det är en favoritsyssla för barnen. Vi försöker gå på julmarknad med barnen och också på andra evenemang utan att planera desto mera”, säger Tomi.

När julen närmar sig töms Studentbyn på folk när många studenter åker till sina hemkommuner. Reea säger att hon åker med sin partner, sin hund och sina katter till Nystad till jul där hennes familj bor. Julen firas på traditionellt sätt.

”Det är kul att träffa familjen och vara tillsammans under julen. På julafton äter vi julgröt på morgonen, tittar på Snögubben, tar en promenad och går i julkyrkan. På kvällen är det julbastu, julmat och julklappsutdelning. På juldagen går vi ofta till mommos på julmiddag och träffar också släktingarna”, säger Reea om sitt julfirande.

Byn tystnar dock inte helt, för det firas även jul i många studenthem. Julbasturna värms upp för hyresgästerna traditionsenligt på julafton precis som tidigare år, och i många fönster tindrar julbelysningen. Tomi och hans familj firar jul i Studentbyn. Julklapparna öppnas med barnen på juldagen.

”Barnen går ofta till farföräldrarna på julafton och på juldagen är vi hemma. Det kan väl räknas som en tradition hos oss att julklappsutdelningen är på juldagen och inte aftonen, men barnen får nog julklappar också på julafton hos farföräldrarna. På julafton hälsar vi på släktingarna, då har vi inget ”eget” program med familjen, säger Tomi.

Många återvänder till byn för att fira nyår och i klubblokalerna skålas det säkert även i år för ett nytt och ännu bättre år.

”Jag åker ofta tillbaka till Åbo runt annandag jul. Det nya året tas emot med bubbel i glasen. Vi firar nyår hemma i Åbo med vännerna. Vi har maskerad med film- och serietema hemma och firar det gångna året och inväntar det kommande året”, säger Reea.

Också Tomis familj tillbringar nyår i Studentbyn. I fjol deltog familjen i nyårsfesten som hyresgästkommittén ordnat.

”Barnen bryr sig inte om smällande fyrverkerier, så vi går in när det värsta dundret börjar och tittar på fyrverkerivideor som de gillar att titta på i bakgrunden”, säger Tomi.

Marja Aapalahti
kommunikationskoordinator, TYS