Skip to main content
BlogiUutiset

Ylioppilaskylän joulu

By 17.12.201919 joulukuun, 2019Ei vielä kommentteja

Tip, tap, tip, tap!” kuuluu iloinen laulu Inspehtorinkadulla, Ylioppilaskylän sydämessä. Matkalla on hilpeä opiskelijajoukko kohti kampusaluetta ja keskustaan kenties pikkujoulurientoihin. Suomen virallisen joulukaupungin suurin opiskelijakeskittymä valmistautuu jouluun monenlaisin perintein ja juhlin.

Nummenrannassa asuva Reea Viitasalo kertoo joulun odotuksen viimeisten syksyn esseiden palauttamista ja viimeisten tenttien tekemistä ennen ansaittua lomaa. Tenttien ja esseiden väliin mahtuu kuitenkin myös joulufiilistelyä.

”Joulun odotus on pysähtymistä arjen keskellä ja arjesta irtautumista kivoilla pienillä asioilla, kuten joulumarkkinoilla käymisellä tai pikkujouluilla. Joulukuussa kaurapuuro vaihtuu riisipuuroksi ja irtokarkit kalenterin suklaaksi. Joulun odotus näkyy myös kodissani. Olen jouluvalojen ja kynttilöiden suurkuluttaja, mikä näkyy erityisesti joulun alla. Aloitan myös joululaulujen kuuntelun jo marraskuussa ja katson Gleen joulujaksot, kuvailee Reea jouluvalmistelujaan.

Yo-kylä idässä 4- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa asuva Tomi Peltonen kertoo myös pyrkivänsä vierailemaan koko perheen voimin joulumarkkinoilla. Lisäksi kotona tehdään pieniä jouluvalmisteluja.

”Laitamme pihalle valot puuhun ja se on muksujen lempparipuuhaa. Joulumarkkinoilla pyritään käymään lasten kanssa ja myös muissa tapahtumissa käydään ilman sen suurempaa suunnittelua”, kertoo Tomi.

Joulun lähestyessä Ylioppilaskylä tyhjenee monien opiskelijoiden suunnatessa kotikunnilleen. Reea kertoo lähtevänsä kumppaninsa, koiran sekä kissojen kanssa kohti Uuttakaupunkia joulun alla, missä hänen perheensä asuu. Joulu vietetään perinteisin menoin.

”On kiva nähdä perhettä ja olla yhdessä joulun alla. Jouluaattona syömme aamulla joulupuuroa, katsomme Lumiukon, käymme kävelyllä ja joulukirkossa. Illalla on joulusauna, jouluruoka ja lahjojen jakaminen. Joulupäivänä käymme usein mummulassa jouluaterialla ja tapaamme myös sukulaisia”, kuvailee Reea joulunviettoaan.

Kylä ei kuitenkaan täysin hiljene, sillä monessa opiskelijakodissakin vietetään joulua. Joulusaunat ovat lämpimiä asukkaille perinteisesti aattona, kuten aiempinakin vuosina, ja monessa ikkunassa tuikkivat jouluvalot. Tomi viettää perheineen joulua Ylioppilaskylässä. Lasten kanssa paketteja availlaan joulupäivänä.

”Lapset käyvät yleensä isovanhempien luona aattona ja joulupäivä ollaan kotona. Perinteeksi voi kai laskea sen, että meillä lahjapäivä on joulupäivä eikä aatto, tosin lapset saa lahjoja myös aattona isovanhempien luona. Aatto on sukulointia varten, silloin meillä ei ole mitään ”omaa” ohjelmaa perheen kesken, kertoo Tomi.

Monet palaavat kylään uuden vuoden rientoihin ja kerhotiloissa nostetaan maljoja varmasti tänäkin vuonna uuden entistä paremman vuoden kunniaksi.

”Palaan usein takaisin Turkuun tapaninpäivän tienoilla. Vuosi vaihtuu kuplivissa merkeissä. Vietämme Uuden vuoden kotona Turussa ystävien seurassa. Pidämme leffa- ja sarjateemaiset naamiaiset kotona ja juhlimme mennyttä vuotta ja odotamme tulevaa vuotta.”, kertoo Reea.

Tominkin perheen uusi vuosi kuluu Ylioppilaskylässä. Viime vuonna perhe osallistui asukastoimikunnan järjestämään uuden vuoden juhlaan.

”Lapset eivät välitä rakettien paukkeesta, joten vetäydymme sisälle, kun pahin rytinä alkaa ja katsomme ilotulitusvideoita, joita he tykkäävät silloin katsoa taustalla”, kertoo Tomi.

Marja Aapalahti
Viestintäkoordinaattori, TYS