Nyheter

Tips om valborg på distans

I år måste valborg firas på lite annat sätt än normalt, på grund av coronavirusepidemin. Vi uppmanar alla våra hyresgäster att stanna hemma på valborgsmässoaftonen och första maj, för på det sättet kan vi alla tillsammans bäst fördröja och förhindra smittspridningen. ”Vappen” är ändå inte inställd och fira kan man bra göra på distans hemifrån. Vi sammanställde några tips om hur man firar ”vappen” på distans, de hjälper dig att få ut allt av en valborg i hemmamiljö.

1. Förbered hemmet inför valborg

I sitt eget hem kan man skapa ”glada vappen”-stämning med hjälp av till exempel olika dekorationer. Det behövs bara en och annan ballong eller serpentin att höja valborgsstämningen före den egentliga festdagen. Ett nystädat hem ger också ett lyft.

2. Se till att du har de godsaker som hör valborg till hemma

Det är många som tycker att det inte blir någon ”vappen” utan mjöd, munkar och struvor. Det är bäst att i god tid plocka på sig dessa delikatesser i butiken. De snabbaste har redan sin mjöd på jäsning men också den senfärdiga kan ännu på valborgsmässoaftonen tillverka en drink med mjödsmak enligt Helsingin Sanomats recept på mjödsirap.

Också Unica säljer mjöd och munkar på Assarin ullakko och från sina utlokaliserade försäljningsstånd 30.4. Närmare info hittar du på Unicas sajt www.unica.fi

3. Se till att din egen halare eller mantel är i förstamajskick

Har du i knutarna en massa halarmärken som väntar på att fästas på halaren eller manteln? Det finns inget som höjer valborgsstämningen bättre än en alldeles egen talkosits för halarmärken. Syendets plågor kan du lindra genom att tillsammans med kompisarna organisera distanstalko via en videoförbindelse. Mössan är det också bäst att ta fram/söka reda på före mösspåtagningen.

4. Sätt ihop din egen spellista för ”vappen”

Inför valborg kan du förbereda en egen spellista. Ta med alla bitar som påminner dig om ”vappen” eller annars bara höjer valborgsstämningen. Till spellistans takter kan sedan hela gänget ta en svängom, via distansförbindelsen.

Valborgsstämningen kan också komma längs radiovågorna. Turun Wappuradio skapar feststämning 23–30.4 på internet och på FM-frekvensen 93,8 MHz.

5. Låt mösspåtagningen och picknicken äga rum på din egen balkongen eller gården.

Mösspåtagning eller picknick kan man ordna också på sin egen balkong eller gården. Bred ut picknickfilten på balkongen eller gården och ta med ”vappens” godsaker och dekorationer. Den som inte har egen balkong eller gård kan öppna fönstret och dörren till den franska balkongen. På säker distans höjer du ditt glas och skålar med grannen!

6. Ta det lugnt och njut av en annorlunda valborg

Trots att vi inte i år kan fira valborg på traditionellt sätt är det bra att påminna sig själv om att undantagstillståndet inte varar i evighet. I år är ”vappen” lite annorlunda och alldeles säkert minnesvärd – denna valborg kommer du fortfarande att kunna återkalla i minnet när du sitter i gungstol, vilket inte kan sägas om alla valborgsfester.  Också i år blir det ”glada vappen” och varje år kommer det en ny valborgsfest.