Skip to main content
Nyheter

Tips för att fira vappen på distans

I år måste vappen firas på lite annat sätt än normalt, på grund av coronavirusepidemin. Vi uppmanar alla våra hyresgäster att stanna hemma på vappen och första maj, för på det sättet kan vi alla tillsammans bäst fördröja och förhindra smittspridningen. Vappen är ändå inte inställd och fira kan man bra göra på distans hemifrån. Vi sammanställde några tips om hur man firar vappen på distans, de hjälper dig att få ut allt av en vappen i hemmamiljö.

1. Förbered hemmet inför vappen

I sitt eget hem kan man skapa ”glada vappen”-stämning med hjälp av till exempel olika dekorationer. Det behövs bara en och annan ballong eller serpentin att höja stämningen före den egentliga festdagen. Ett nystädat hem ger också ett lyft.

2. Se till att du har de godsaker som hör vappen till hemma

Det är många som tycker att det inte blir någon ”vappen” utan mjöd, munkar och struvor. Det är bäst att i god tid plocka på sig dessa delikatesser i butiken. De snabbaste har redan sin mjöd på jäsning men också den senfärdiga kan ännu på vappen tillverka en drink med mjödsmak enligt Helsingin Sanomats recept på mjödsirap.

Också Unica säljer mjöd och munkar på sina restaurang 30.4. Närmare info hittar du på Unicas sajt www.unica.fi

3. Se till att din egen halare eller mantel är i vappenskick

Har du i knutarna en massa halarmärken som väntar på att fästas på halaren eller manteln? Det finns inget som höjer ”glada vappen”-stämningen bättre än en alldeles egen talkosits för halarmärken. Syendets plågor kan du lindra genom att tillsammans med kompisarna organisera distanstalko via en videoförbindelse. Mössan är det också bäst att ta fram/söka reda på före mösspåtagningen.

Om du vill kan du också delta i Finlands studentkårers #haalarihaaste. Häng din overall på en synlig plats: på balkongen eller fönstret från måndag 26.4. till vappen och visa resten att du firar vårens största firande!

4. Sätt ihop din egen spellista för vappen

Inför vappen kan du förbereda en egen spellista. Ta med alla bitar som påminner dig om vappen eller annars bara höjer ”glada vappen”-stämningen. Till spellistans takter kan sedan hela gänget ta en svängom, via distansförbindelsen.

Stämningen kan också komma längs radiovågorna. Turun Wappuradio skapar feststämning 21.–30.4 på internet och på FM-frekvensen 93,8 MHz.

5. Låt mösspåtagningen och picknicken äga rum på din egen balkongen eller gården.

Mösspåtagning eller picknick kan man ordna också på sin egen balkong eller gården. Bred ut picknickfilten på balkongen eller gården och ta med godsaker och dekorationer. Den som inte har egen balkong eller gård kan öppna fönstret och dörren till den franska balkongen. På säker distans höjer du ditt glas och skålar med grannen!

6. Ta det lugnt och njut av en annorlunda vappen

Trots att vi inte i år kan fira vappen på traditionellt sätt är det bra att påminna sig själv om att undantagstillståndet inte varar i evighet. I år är vappen lite annorlunda och alldeles säkert minnesvärd – denna vappen kommer du fortfarande att kunna återkalla i minnet när du sitter i gungstol, vilket inte kan sägas om alla vappen.  Också i år blir det ”glada vappen” och varje år kommer det en ny vappen.