Skip to main content
Nyheter

I FRK:s Olkkari – Lounge hittar hyresgästerna nya vänner

”Hej, välkommen! Hur står det till? Hello, welcome! How are you?”, säger Kai Saarto när han stiger in i de gemensamma utrymmena i Tyyssija.

Saarto är projektarbetare vid distriktsbyrån för Finlands Röda Kors i Egentliga Finland. Under hösten har han i Tyyssijas klubbrum och i det gemensamma utrymmet TYS n´ Chill ordnat kvällsprogram på onsdagskvällarna. Målgrupp för Röda Korsets vardagsrumsprojekt Olkkari – Lounge är TYS hyresgäster och andra ungdomar i Åbo.

”Våren 2022 beslutade vi att FRK:s ungdomsarbete särskilt ska uppmärksamma studenterna. I bakgrunden fanns Ensamhetsbarometern, som FRK hade publicerat. Den visade att av alla grupper som upplever ensamhet är studenterna en av de största. Min kollega Elina Jalonen och jag konstaterade då att vi måste hitta en plats i Studentbyn där FRK regelbundet, varje vecka, kan ordna aktiviteter”, säger Saarto.

Saarto berättar att målet är att ordna gratis och intresseväckande aktiviteter för unga vuxna. Samtidigt har deltagarna tillfälle att bekanta sig med varandra och kanske till och med hitta nya vänner att umgås med, utanför de arrangerade sammankomsterna.

Mångsidigt program

Under hösten har programmet omfattat bland annat film- och spelkvällar, drogfostran och det mycket populära Clothing Swap, dit hyresgästerna tar med sig kläder de inte längre behöver och byter sinsemellan. Kaffe och något smått att äta finns alltid uppdukat.

”I det vi gör förenas många av FRK:s verksamhetsformer. Bara det att människor knyter vänskapsband innebär att vi varje vecka håller på med vänverksamhet och stöd för integration. Dessutom vill vi göra FRK mer känt, vilket vi gör genom olika former av utbildning och pop up-assistansevenemang”, förklarar Saarto.

Denna gång står tillverkning av julkort och bakning av jultårtor på programmet. Saarto tar fram tårtdegsplattorna för att tina och värmer glöggen medan FRK-volontären Jenni Airola och deltagaren pysslar med de första korten. Så småningom ansluter sig allt fler entusiastiska deltagare.

”Studentbyns invånare har överraskande väl hittat till Olkkari – Lounge. Så gott som varje vecka har det dykt upp nya ansikten. De är hitlockade av TYS-information, via sociala medier och framför allt av djungelradion. Under en kväll möter vi i medeltal 15 unga vuxna. Mottagandet har varit varmt, till och med entusiastiskt. Studenterna som på onsdagskvällarna gör sina grupparbeten i TYS’n Chill har ställt sig förstående trots att våra aktiviteter kan vara både högljudda och utrymmeskrävande. V bjuder också dem på kaffe”, säger Saarto.

Verksamheten fortsätter under vårterminen

Efter pysslet med korten är det dags att baka jultårtor. Utöver de traditionella modellerna uppstår helt nya former av jultårtor i deltagarnas händer. När tårtorna är färdiggräddade hittar de alla snabbt vägen från serveringsfatet till hungriga munnar. För en del av deltagarna är det första gången de får baka och smaka på jultårtor. Saarto förklarar att många av deltagarna är utländska studenter som via denna verksamhet kan erbjudas en möjlighet att bekanta sig med finländsk kultur.

Avsikten är att programkvällarna ska fortsätta efter årsskiftet. Saarto säger att FRK under vårterminen kommer att införa också anpassade utbildningspaket, till exempel förstahjälpen för vardagsbruk.

”Meningen är att verksamheten ska fortsätta tills vidare, alltså så länge vi har intresserade besökare och en lokal vi får disponera. Bland annat har det varit tal om att erbjuda en chans att i tryggt och bekant sällskap bada bastu och doppa sig i vak. I början av vårterminen beger vi oss i grupp till Kuppis för att åka skridsko. Mot slutet av våren försöker vi åstadkomma en större exkursion till något intressant mål i huvudstadsregionen. Clothing Swap-tillställningar för byte av kläder ordnar vi i fortsättningen regelbundet”, säger Saarto.