Skip to main content
Blogg

SPR:s Olkkari – Lounge erbjuder varje vecka aktiviteter i Tyyssija

By 4.11.2022november 28th, 2022Ingen kommentar

Kostnadsfria aktiviteter för unga vuxna (18-29) ordnas i Tyyssija på onsdagskvällar kl. 18–20. Verksamheten, som går under namnet Olkkari – Lounge, är till största delen koncentrerad till TYS n’ Chills lokaler, men ibland används även C-trappans mindre klubblokal som är belägen invid restaurangen Mood.

Loungen drivs av ungdomsarbetarna vid Finlands Röda Kors distriktskontor i Egentliga Finland, tillsammans med volontärer från lokalavdelningarna.

De flesta av loungens besökare är internationella studenter, så programmet och diskussionen går huvudsakligen på engelska. Programmet varierar varje vecka. Hittills har vi spelat sällskapsspel, målat akvareller, bakat muffins och hållit diskussionskvällar ledda av personal från Nuorten Turvatalo. Utöver programmet bjuds alltid kaffe och tilltugg.

Programmet planeras tillsammans med Loungens besökare för ungefär en månad i taget. I oktober ordnades en liten fest med Halloween-tema och så fick man öva på att ge första hjälpen vid vampyr- eller varulvsbett. I november står t.ex. filmkväll, att pyssla julkort och baka jultårtor på programmet.

Idén att förflytta verksamheten till Studentbyn föddes på basen av Ensamhetsbarometern som publicerades av SPR våren 2022. Enligt den lider personer som bor ensamma, har låga inkomster eller är under 25 år mest av ensamhet och känslan av utanförskap. Studenter tillhör vanligtvis minst en av dessa grupper. Många som studerar i Åbo har flyttat hit från annat håll, vilket har gjort det svårt att lära känna nya människor, särskilt under Coronarestriktionerna.

Hos SPR vill vi nu erbjuda möjligheten att hitta nya vänner, samt möjligheten att göra och kanske till och med lära sig nya saker tillsammans. Via loungen erbjuds även möjlighet att med låg tröskel lära känna och delta i Röda Korsets volontärarbete. Vi är verkligen glada över att TYS har erbjudit oss dessa fantastiska lokaler i Tyyssija. Studenterna har lätt kunnat hitta oss direkt från verksamhetens början.

Deltagandet i loungekvällarna kräver ingen föranmälan. Information om de kommande kvällarnas teman hittar man förutom i TYS informationskanaler enklast i Loungens egen Whatsapp-grupp. Du kan gå med i gruppen genom att skicka mig ett meddelande på 040 356 6062.

Kai Saarto
Projektarbetare
Finlands Röda Kors