Skip to main content
Blogg

Sommar på TYS – arbete för studerandes bästa

Min karriär på TYS började helt enkelt av rena slumpen, eftersom jag mitt i natten i februari 2019 råkade stöta på TYS arbetsannons på nätet, vars söktid skulle ta slut inom ett par timmar. Då bestämde jag mig på direkten att söka jobbet varefter jag fick en inbjudan till arbetsintervju. Till min stora glädje blev jag vald och nu sitter jag här på TYS kontor för andra sommaren i rad.

Mitt sommarjobb 2019 började med en inlärningsperiod på två veckor då jag bekantade mig med jobbet genom att följa med de andra bostadsrådgivarnas arbete. Så småningom då jag hade lärt mig de olika systemen började jag även själv ta emot kunder. Mitt arbete är väldigt mångsidigt allt från kundservice i alla dess former till att representera TYS på olika studerandeevenemang. Till största del består kundservicen av att behandla allt som har med hyreskontrakten att göra och installera samt överlåta nycklar. Det som underlättar detta arbete är den goda sammanhållningen bland arbetarna och att man alltid kan fråga hjälp av sina arbetskompisar vid behov.

Denna sommar har dock varit väldigt annorlunda jämfört med förra eftersom coronan har orsakat mindre kontakt med kunder då allt sköts till största del via email eller telefon, vilket i och för sig har medfört mer självständigt förberedande arbete. Coronan har även denna sommar orsakat en tystare stämning på kontoret då majoriteten av personalen arbetar på distans.

Ett stort plus på jobbet har varit min två språkighet, eftersom jag har både korrigerat svenska översättningar men även själv översatt texter från finska till svenska. Redan före mitt sommarjobb skulle börja hjälpte jag till med översättningen av TYS nya webbsida. Det märks även att kunder har uppskattat samt ibland varit överraskade då de får betjäning på sitt egna modersmål.

Detta arbete har varit otroligt lärorikt och jag har lärt mig att bemöta en bred kundkrets och även att lösa mer krävande kundsituationer. Detta kommer även gynna mig i framtiden efter att jag blivit klar med mina ekonomistudier på Åbo Akademi då jag högst troligen kommer att arbeta med kunder i någon form.

Under mina två somrar har jag insett hur privilegierade vi studerande i Finland är, som har möjlighet att få bo såhär billigt under vår studietid. Bortsett från enbart de lägre hyrorna gör det en enorm skillnad till studerande budgeten då även internet, el samt vatten ingår färdigt i hyran. Till slut vill jag påminna er att komma ihåg att njuta fullt ut av studietiden samt att få bo hos TYS!

Kreetta Kokkosalo
Sommararbetare
TYS