Skip to main content
Nyheter

Du har väl en brandvarnare i ditt hem? Nu är det dags att kontrollera dess funktion

By 5.6.2023juni 19th, 2023Ingen kommentar

Du har väl en fungerande brandvarnare i ditt hem? När testade du den senast?

Det farligaste vid en brand är röken som kan fylla en bostad på så lite som 2–3 minuter. Brandvarnaren upptäcker röken snabbt och meddelar om faran, vilket ger personerna i utrymmet tid att rädda sig eller till och med släcka den begynnande branden och undvika större skador.

Funktionsdugligheten testas genom att trycka på brandvarnarens testknapp.

Brandvarnaren är en förmånlig säkerhetsprodukt som erbjuder skydd dygnet runt. Det lönar sig att köpa en brandvarnare om du inte redan har en i din bostad, och att regelbundet testa att existerande brandvarnare fungerar. Endast en fungerande brandvarnare räddar liv!

Funktionsdugligheten testas genom att trycka på brandvarnarens testknapp. När knappen trycks in ska en fungerande brandvarnare avge en ljudlig signal. Batteriet i en batteridriven brandvarnare ska normalt bytas årligen.

En del av TYS bostadsobjekt har försetts med brandvarnare som är anslutna till elnätet. Objekten anges i listan nedan.

TYS ansvarar för underhållet av de brandvarnare som är anslutna till elnätet. Brandvarnarna är anslutna till elnätet, men är också försedda med batteri för att även fungera vid möjliga elavbrott. Om batteriet börjar ljuda för att indikera att batteriet nått slutet av sin livslängd, ska felanmälan göras via hyresgästsidorna. Om batteriet upphör fungera under ett veckoslut eller en helgdag ska du kontakta fastighetsunderhålls jour nummer. OBS! Hyresgästen får aldrig själv byta eller på annat sätt modifiera batteriet i en brandvarnare som är ansluten till elnätet, eftersom det finns risk för att brandvarnaren går sönder!

Bostadsobjekt med nätanslutna brandvarnare:

  • Aitiopaikka
  • Auranhelmi
  • Auringonnousu
  • Haliskylä
  • Ikituuri
  • Kuunsilta (grundrenoverade bostäder)
  • Tyyssija
  • Yo-talot C-trappan