Skip to main content
Nyheter

Gå med i Studentträdgårdsmästare 2023 tävlingen!

By 19.6.2023juni 26th, 2023Ingen kommentar

Väntar du på att få känna den fräscha jorden i dina händer? Är blomsterplanteringar din passion eller kanske är du förtjust i nyttoväxter? Sommaren har precis börjat, så nu är det en bra stund att sätta planteringarna i skick!

Vi bjuder in alla våra hyresgäster att delta i Studentträdgårdsmästare 2023 tävlingen!

Din egen trädgård kan vara till exempel en örtlåda eller en samling av plantor på fönsterbrädan, sommarblommor på balkongen eller en bänkträdgård på gården. Du kan delta i tävlingen genom att skicka in bilder av dina planteringar till oss i augusti, då också instruktionerna för leverans av bilderna och mer detaljerade instruktioner för att delta i tävlingen kommer att publiceras.

Studentträdgårdsmästare belönas lokalt i studentstäder runt om i Finland (se #opiskelijapuutarhurit2023). I augusti väljer TYS-juryn bland alla deltagare Åbo Studentträdgårdsmästare 2023, som får ett presentkort till Viherlassila värt 99 euro. Alla som skickar in bilder till tävlingen deltar automatiskt i en nationell tävling, vars vinnare kröns till Finlands Studentträdgårdsmästare 2023. Vinnaren kommer att belönas med ett presentkort på 200 € till en trädgårdsbutik.

Nu är en bra tid att få din trädgård eller balkong redo för sommaren

Det är mest bekvämt att börja trädgårdsarbete i en snygg gård eller balkong. Början av sommaren är verkligen en bra tid att få din trädgård eller balkong redo. Befria balkongen eller gården från skräp och eventuella torra blad, grenar och andra döda växtdelar från i höstas. Trädgårdsavfallet som du i samband med städningen bär ut från din gård eller balkong (växtdelar, vissna blommor och blad) kan återvinnas som bioavfall. Bär avfallet till soptunnan i en nedbrytbar påse. OBS! Bland bioavfallet FÅR DU INTE lägga mull, stenar eller annat jordmaterial, allt sådant hör i naturen eller bland det brännbara avfallet. Här kommer några tips till:

1. Rengör dina eventuella utemöbler med ett milt tvättmedel och en trasa. Träytor och trämöbler kan behandlas med lämplig träolja för att ge balkongen en ny lyster. Rost på möblernas metalldelar får man bort med citronsyra eller utspädd tvättsoda.

2. Om du har balkong ska du lyfta bort eventuella trä- eller plastplattor. Tvätta golvet och övriga ytor med borste och tallsåpa. Skölj med rent vatten och torka av ytorna.

3. Om balkongen är inglasad kan du tvätta glasen till exempel med en blandning av ättika och diskmedel. Som redskap kan du använda fönsterputsningsverktyg.

4. Om du har haft textiler på gården eller på balkongen, till exempel prydnadsdynor, kan du tvätta dem enligt tvättanvisningarna.

Efter städningen kan du fortsätta trädgårdsarbetet och plantera sommarblommor för att pigga upp din trädgård eller balkong. Större butiker säljer också sallad och örtfrön, som du kan odla sommarmat av 🙂