Skip to main content
Uutiset

Lähde mukaan Opiskelijapuutarhurit 2023 -kilpailuun!

By 19.6.202326 kesäkuun, 2023Ei vielä kommentteja

Joko odotat tuoreen mullan tuntua käsissäsi? Ovatko kukkaistutukset intohimosi tai ehkä hullaannut hyötykasveista? Kesä on juuri aluillaan, joten nyt on hyvä hetki pistää istutukset kuntoon!

Kutsumme kaikki asukkaamme mukaan #opiskelijapuutarhurit2023 -kilpailuun!

Oma puutarhasi voi olla esimerkiksi yrttilaatikko tai taimikokoelma ikkunalaudalla, kesäkukkia parvekkeella tai lavatarha pihalla. Voit osallistua kilpailuun toimittamalla meille kuvia istutuksistasi elokuussa, jolloin myös kuvien toimitusohjeet sekä kilpailun tarkemmat osallistumisohjeet julkaistaan.

Opiskelijapuutarhureita palkitaan paikallisesti opiskelijakaupungeissa ympäri Suomen (katso #opiskelijapuutarhurit2023 Instagramissa). TYS:n raati valitsee elokuussa kaikkien osallistujien joukosta Turun opiskelijapuutarhurin 2023, joka saa palkinnoksi 99 € arvoisen lahjakortin Viherlassilaan. Kaikki kilpailuun kuvia lähettävät osallistuvat automaattisesti valtakunnalliseen kilpailuun, jonka voittaja kruunataan koko Suomen opiskelijapuutarhuriksi 2023. Voittaja saa palkinnoksi 200 € lahjakortilla puutarhaliikkeeseen.

Nyt on hyvä aika laittaa piha tai parveke kesäkuntoon

Puutarhahommat on mukavinta aloittaa siistityllä pihalla tai parvekkeella. Alkukesä onkin hyvä aika laittaa piha tai parveke kesäkuntoon. Poista pihalta tai parvekkeelta roskat ja mahdolliset viime syksyn lehdet, risut ja muut kuolleet kasvinosat. Puutarhajätteen (risut, kasvinosat, kuihtuneet kukat ja lehdet) voit kierrättää biojätteenä. Vie jätteet astiaan maatuvassa pussissa. HUOM! Biojätteeseen EI SAA laittaa multaa, kiviä tai muuta maa-ainesta, ne kuuluvat luontoon tai poltettavaan jätteeseen. Alta löydät myös muutaman lisävinkin:

1. Puhdista mahdolliset piha- tai parvekekalusteesi miedolla pesuaineella ja rätillä. Käsittelemällä puiset pinnat ja kalusteet materiaalille soveltuvalla puuöljyllä saat parvekkeelle uutta eloa. Kalusteiden metalliosiin ilmestynyt ruoste puolestaan lähtee sitruunahapolla tai pesusoodaliuoksella.

2. Jos sinulla on parveke, nosta mahdolliset puu- tai muovilaatat sivuun. Pese lattia ja muut pinnat pesuharjalla ja mäntysuopaliuoksella. Huuhtele puhtaalla vedellä ja kuivaa pinnat.

3. Jos parvekkeellasi on lasitus, pese ne esimerkiksi etikan ja astianpesuaineen seoksella. Työvälineiksi käyvät ikkunanpesuun tarkoitetut välineet.

4. Jos olet pitänyt pihalla tai parvekkeella tekstiilejä, esimerkiksi koristetyynyjä, pese tekstiilit pesuohjeiden mukaan.

Siistimisen jälkeen voit jatkaa puutarhahommilla ja istuttaa kesäkukkia kaunistamaan omaa pihaa tai parveketta. Isommista kaupoista saa myös salaatin ja yrttien siemeniä, joista voit kasvattaa syötävää kesäpöytään 🙂