Den här veckan är veckan för psykisk hälsa bland studerande.
Årligen lider upp till 20-25 procent av alla finländare av någon form av psykisk ohälsa. Bland dem som studerar på universitet eller i yrkeshögskola är problem med psykisk ohälsa ännu vanligare – till och med var tredje högskolestuderande lider av symptom på ångest och depression.
Vi vill påminna dig om att man inte behöver skämmas för att man har problem med psykisk ohälsa eller för att söka hjälp. Om det känns tungt att klara av vardagen ska du inte isolera dig.
Via vår kundtjänst får våra hyresgäster vid behov kontakt med vår bostadsrådgivare, som kan erbjuda stöd när det gäller utmaningar som har att göra med boendet. I många fall kan problem i vardagen ändå ha att göra med andra frågor än boendet och därför har vi i den här artikeln samlat en lista på olika aktörer som erbjuder avgiftsfri hjälp eller mötesplatser för unga som befinner sig i olika livssituationer.
Vart kan jag ringa?
Många aktörer upprätthåller olika stödtelefoner som erbjuder antingen allmänt samtalsstöd eller råd när det gäller en specifik fråga eller livssituation. Förutom stödtelefon erbjuder många aktörer också stöd i form av chattar eller Discord-grupper.
ADHD-förbundets telefonrådgivning
Öppet: mån kl. 13–15, ons kl. 9–11, tors kl. 9–11
Nummer: 09 8567 7130
Erbjuder också chatt och frågeformulär
Läs mera (på finska)
EHYT rf:s rusmedelsrådgivning
Öppet: Alla dagar, dygnet runt
Nummer: 0800 900 45
Läs mera
Mieli rf:s riksomfattande kristelefon
Öppet: Alla dagar, dygnet runt
Nummer: 09 2525 0111
Erbjuder också chatt och Discord-grupper
Läs mera
Peluuris hjälplinje stöder dig som har spelproblem
Öppet: mån–fre kl. 12–18
Nummer: 0800 100 101
Erbjuder också chatt
Läs mera
Brottsofferjouren
Öppet: mån–tors 9–18 och fre 9–16
Nummer: 116 006
Erbjuder också chatt
Läs mera
Ätstörningsförbundets stödtelefon
Öppet: mån kl. 9–15, ons kl. 15–17, tors kl. 11–15 samt för anhöriga tis kl. 10–16
Nummer: 02 251 9207
Erbjuder också chatt, Discord-grupper och appen Toivo
Läs mera
Mötesplatser
Behöver du stöd ansikte mot ansikte? Eller saknar du kanske samtalssällskap eller något att göra? I Åbo finns det många olika ställen som erbjuder stöd och aktiviteter för unga vuxna.
Mötesplatsen TOIVO för unga
Vad: En mötesplats som är öppen för alla unga vuxna i åldern 17–28. Rolig och aktiverande dagverksamhet som stöder rehabilitering, hjälp och handledning samt ett ställe där man kan spendera tid.
Var: Satakuntavägen 31 (2 vån), 20300 Åbo
När: Öppet i enlighet med veckoschemat
Läs mera (på finska)
Ohjaamo i Åbo
Vad: Ohjaamo i Åbo hjälper under 30-åriga ungdomar i olika livssituationer i frågor som har att göra med sysselsättning, studier, boende, fritid och välmående. Tjänsterna är avgiftsfria och kan också utnyttjas av föräldrar, förmyndare och yrkespersoner som arbetar med ungdomar.
Var: Universitetsgatan 27a, 20100 Åbo
När: Med tidsbeställning och per telefon mån–fre kl. 9–15 eller utan tidsbeställning mån–fre kl. 12–15
Läs mera
Finlands Röda Kors Olkkari-Lounge -kvällar
Vad: Temakvällar med olika sorters gemensamma aktiviteter. En del kvällar ordnar vi utflykter som kräver skild anmälan. Månadsprogrammet hittar du bl.a. på TYS Instagram!
Var: Huvudsakligen i TYS n’ Chill’s gemensamma utrymmen på adressen Inspektorsgatan 12 D, 20540 Åbo
När: onsdagar kl. 18–20
Verksamhetscentret Tsemppi-talo
Vad: Kamratstödsverksamhet med låg tröskel, avsedd särskilt för klienter inom mentalvården som är i arbetsför ålder eller för andra personer som befinner sig i utmanande livssituationer. Beställ en tid för att bekanta dig med verksamheten genom att ringa 0400-842902.
Var: Gamla Tavastlandsvägen 29, 20540 Åbo
När: Öppet i enlighet med månadsschemat
Läs mera (på finska)
Veckan för psykisk hälsa bland studerande kommer att äga rum från den 8 till den 14 april 2024. Nyyti ry, tillsammans med sina partners, kommer att organisera webbinarier och andra evenemang under veckan. Utforska utbudet på Nyyti rf:s webbplats och följ @nyytiry på Instagram!