Tällä viikolla vietetään Opiskelijoiden mielenterveysviikkoa.
Joka vuosi jopa 20–25 prosenttia suomalaisista sairastaa erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevilla mielenterveyden ongelmat ovat sitäkin yleisempiä – jopa joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista.
Haluamme muistuttaa, että mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja avun hakemista ei tarvitse hävetä. Älä siis jää yksin, jos arjesta selviäminen tuntuu vaikealta.
Asukkaamme saavat asiakaspalvelumme kautta tarvittaessa yhteyden asumisneuvojaan, joka voi tarjota tukea asumiseen liittyvissä haasteissa. Monesti arjen ongelmat voivat kuitenkin liittyä muihin kuin asumisen kysymyksiin, joten kokosimme tähän artikkeliin lisäksi joukon erilaisia toimijoita, jotka tarjoavat maksutonta apua tai kohtaamisen paikkoja erilaisissa elämäntilanteissa oleville nuorille.
Mihin voi soittaa?
Monet toimijat pitävät yllä erilaisia tukipuhelimia, joista voi saada yleistä keskusteluapua tai neuvoja tiettyyn aihepiiriin tai elämäntilanteeseen liittyen. Tukipuhelinten ohella tarjolla on myös erilaisia tuki-chatteja sekä Discord-yhteisöjä.
ADHD-liiton puhelinneuvonta
Avoinna: ma klo 13–15, ke klo 9–11, to klo 9–11
Numero: 09 8567 7130
Tarjolla myös chat ja kysymyslomake
Lue lisää
EHYT ry:n päihdeneuvonta
Avoinna: Joka päivä, ympäri vuorokauden
Numero: 0800 900 45
Lue lisää
Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin
Avoinna: Joka päivä, ympäri vuorokauden
Numero: 09 2525 0111
Tarjolla myös chat ja Discord-yhteisö
Lue lisää
Peluurin auttava puhelin tukee peliongelmien kanssa
Avoinna: ma–pe klo 12–18
Numero: 0800 100 101
Tarjolla myös chat
Lue lisää
Rikosuhripäivystys
Avoinna: ma–to 9–18 ja pe 9–16
Numero: 116 006
Tarjolla myös chat
Lue lisää
Syömishäiriöliiton tukipuhelin
Avoinna: ma klo 9–15, ke klo 15–17, to klo 11–15 sekä läheisille ti klo 10–16
Numero: 02 251 9207
Tarjolla myös chat, Discord-yhteisö sekä Toivo-sovellus
Lue lisää
Kohtaamispaikkoja
Kaipaatko neuvontaa kasvotusten? Tai ehkä olet vailla juttuseuraa tai mielekästä tekemistä? Turusta löytyy useita erilaisia kohtaamispaikkoja, joissa tarjotaan tukea ja tekemistä nuorille aikuisille. Tässä niistä joitakin.
Nuorten kohtaamispaikka TOIVO
Mitä: Avoin kohtaamispaikka 17–28-vuotiaille nuorille aikuisille. Mielekästä, aktivoivaa ja kuntoutumista tukevaa päivätoimintaa, apua ja ohjausta sekä paikka, jossa viettää aikaa.
Missä: Satakunnantie 31 (2. krs), 20300 Turku
Milloin: Avoinna viikko-ohjelman mukaisesti
Lue lisää
Suomen Punaisen Ristin Olkkari-Lounge -illat
Mitä: Teemailtoja, joissa on tarjolla monenlaista yhdessä tekemistä. Joinakin iltoina järjestetään retkiä, joihin on erillinen ilmoittautuminen. Kuukausittaisen ohjelman löydät mm. TYSin Instagramista!
Missä: Pääsääntöisesti TYS n’ Chill -yhteistilassa, osoitteessa Inspehtorinkatu 12 D, 20540 Turku
Milloin: Keskiviikkoisin klo 18–20
Tsemppi-talo
Mitä: Matalan kynnyksen vertaistoimintaa erityisesti työikäisille mielenterveysasiakkaille tai muuten haastavissa elämäntilanteissa oleville. Varaa tutustumisaika soittamalla 0400-842902.
Missä: Vanha Hämeentie 29, 20540 Turku
Milloin: Avoinna kuukausiohjelman mukaisesti
Lue lisää
Turun Ohjaamo
Mitä: Turun Ohjaamossa autetaan kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevia alle 30-vuotiaita nuoria työllistymiseen, opiskeluun, asumiseen, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Palvelut ovat maksuttomia ja niitä voivat hyödyntää myös vanhemmat, huoltajat ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset.
Missä: Yliopistonkatu 27a, 20100 Turku
Milloin: Ajanvarauksella ja puhelimitse ma–pe klo 9–15 tai ilman ajanvastausta ma–pe klo 12–15
Lue lisää
Opiskelijoiden mielenterveysviikko järjestetään 8.–14.4. Nyyti ry järjestää kumppaneineen tapahtumia koko viikon ajan. Tutustu tarjontaan Nyyti ry:n verkkosivuilla ja laita @nyytiry seurantaan Instagramissa!