Skip to main content
Blogg

Från levande ljus till skinkfett – återvinn rätt även under julen!

By 19.12.2023Ingen kommentar

Vad ska jag göra med skinkfettet? Eller ljusstumparna och stearinet? Vid jul kan även en erfaren sorterare bli betänksam när hen stöter på avfall som hen inte kommer i kontakt med dagligen. Vi har sammanställt några julåtervinningstips som hjälper dig att sortera även under julhelgen!

Återvinning av kort, blommor och omslag

Det är trevligt att bli ihågkommen, men förr eller senare kommer du också att stå inför ögonblicket när korten och blommorna du fick måste kastas. Julkorten sorteras som kartong, blommor och blomjord som bioavfall och blommornas omslag, beroende på material, antingen som kartong eller plast.

Levande ljus, värmeljus och utomhusljus

När man höjer stämningen med hjälp av levande ljus är det viktigt att komma ihåg brandsäkerheten! Lämna aldrig elden utan uppsikt och se till att det finns tillräckligt avstånd mellan utomhuseldar och brännbart material. Efter att ha använt ljusen, kassera ljusstumpar och stearin som brännbart avfall. Häll under inga omständigheter stearin i avloppet! Värme- och utomhusljusens metall- och foliehöljen kan då de rengjorts sorteras för metallinsamling.

Presentpapper för återanvändning eller i blandavfall

Är presentpappret intakt? Spara det för att återanvändas nästa jul, och spara samtidigt pengar! Om mottagaren av gåvan har rivit sönder omslaget, kan det sorteras som blandavfall. Julomslagen lämpar sig vanligtvis inte för pappers- eller kartonginsamlingen på grund av färgämnen, tejpremsor och klistermärken.

Skinkfettet kan orsaka en katastrof

Skinkfett är förmodligen det mest ökända av julens avfall. Häll under inga omständigheter fettet i diskhon eller toalettstolen, eftersom det blockerar avloppet. Samla till exempel det avsvalnade fettet från skinkan och annan julmat i en tom mjölkkartong och kassera den som blandavfall.

Eller ännu bättre, ta den förseglade förpackningen till en Kinkkutemppu återvinningspunkt och ge skinkfettet nytt liv som biodiesel. Du hittar närmaste återvinningspunkt här: https://www.kinkkutemppu.com/kerayspisteet/

Folie, formar och annat köksavfall

Folie och aluminiumformar kan sköljas rena och sorteras för metallinsamling. Bröd-, frysprodukt- och bakverkspåsar av plast hör naturligtvis hemma i plastinsamlingen. Konfektaskar innehåller vanligtvis flera olika material. Den yttre kartongen sorteras för kartonginsamling, medan de inre plastdelarna hör hemma i plastinsamlingen.