Skip to main content
Blogi

Kinkkurasvasta kynttilöihin – lajittele oikein myös jouluna!

Mitä kinkkurasvalle pitäisi tehdä? Entä kynttilänpätkille ja steariinille? Jouluisin kokeneellakin lajittelijalla voi mennä sormi suuhun, kun eteen tulee jätettä, jota ei ihan joka päivä näe. Keräsimme yhteen joulunajan kierrätysvinkit, joiden avulla onnistut lajittelussa myös juhlapyhien aikaan!

Korttien, kukkien ja kääreiden kierrätys

Muistetuksi tuleminen on mukavaa, mutta ennen pitkää eteen tulee myös se hieman vaivaannuttava hetki, kun saadut kortit ja kukat pitää heittää roskiin. Joulukortit lajitellaan kartongin joukkoon, kukat multineen biojätteeseen ja kukkien kääreet materiaalista riippuen joko kartongin- tai muovinkeräykseen.

Kynttilät, tuikut ja ulkotulet

Elävän tulen kanssa tunnelmoidessa on tärkeintä muistaa paloturvallisuus! Älä koskaan jätä tulta vahtimatta, ja varmista ulkotulien riittävä etäisyys palavaan materiaaliin. Tunnelmoinnin jälkeen hävitä kynttilänpätkät ja steariini polttokelpoiseen jätteeseen – äläkä missään nimessä kaada steariinia viemäriin! Tuikkujen ja ulkotulien metalli- ja foliokuoret voi lajitella puhdistettuina metallinkeräykseen.

Lahjapaperit uusiokäyttöön tai sekajätteeseen

Jäikö lahjapaperi ehjäksi? Viikkaa se talteen ensi joulua varten, niin säästyt uusien kääreiden ostamiselta! Jos lahjan saaja repi paperin innoissaan riekaleiksi, lajittele paperi sekajätteeseen. Joulupaperit eivät tyypillisesti sovellu paperinkeräykseen tai kartonkien joukkoon väriaineiden, teipinpätkien ja tarrojen vuoksi.

Kinkkurasvassa piilee katastrofin ainekset

Kinkkurasva lienee joulun jätteistä se pahamaineisin. Älä missään nimessä kaada rasvaa lavuaariin tai vessanpönttöön, sillä se tukkii viemärin. Kerää kinkun ja muiden jouluruokien jäähtynyt rasva vaikka tyhjään maitopakkaukseen ja vie se sekajätteeseen.

Tai mikä parempaa, vie suljettu pakkaus Kinkkutempun keräyspisteelle ja anna kinkkurasvalle uusi elämä biodieselinä. Lähimmän keräyspisteen löydät täältä: https://www.kinkkutemppu.com/kerayspisteet/

Foliot, vuoat ja muu keittiöjäte

Foliot ja alumiinivuoat voi huuhdella puhtaiksi ja lajitella metallinkeräykseen. Muoviset leipä-, pakaste- ja leivonnaispussit kuuluvat luonnollisesti muovinkeräykseen. Konvehtirasioista taas löytyy tyypillisesti useampaa eri materiaalia. Pahvinen ulkokuori lajitellaan kartonkikeräykseen, mutta rasioiden sisältä löytyvät muoviset osat muovinkeräykseen.