Skip to main content
Blogg

En hund som rumskamrat – vad är bra att känna till?

By 21.2.2024Ingen kommentar

Canis familiaris. Vovve. Jycke, skällhund eller byracka.

Människans bästa vän har många smeknamn, och inte utan anledning – hunden är trots allt det mest populära husdjuret i Finland. Enligt en färsk uppskattning finns det upp till 800 000 hundar i hela landet. Det innebär ungefär en viftande svans per sju finländare.

Fyrbenta vänner är varmt välkomna i alla TYS bostäder, med undantag av Tavastia och delade bostäder. Att bo med en hund medför dock regler som alla hundägare, de som överväger att skaffa en hund och grannarna till ett hem med hund bör vara medvetna om.

Diagnos: hundfeber

Drömmer du om en fyrbent rumskamrat? Att köpa en hund är ett stort beslut som inte bör fattas förhastat. När hundfebern slår till är det bra att åtminstone tänka på sin egen boendeform och vardagsrytm.

Kommer hunden att behöva vara ensam under långa perioder? Kommer du att kunna erbjuda hunden tillräckligt med aktiviteter?
Är din bostad överhuvudtaget tillräckligt stor för en hund? När du ställer dessa frågor är det också värt att bekanta sig med näromgivningen och ta reda på var de närmaste utomhusrutterna och hundparkerna finns.

Skillnaderna mellan hundraser är stora, så valet av ras bör noga övervägas. När du väljer en ras är det värt att ta hänsyn till åtminstone rasens storlek, egenskaper, benägenhet att skälla och behov av aktivitet. Rastestet (på finska) utarbetat av Finska Kennelklubben kan hjälpa dig att välja vilken typ av hund som skulle vara rätt för just dig.

Hundskall skadar inte – men kan irritera en granne

Sporadiska hundskall anses allmänt vara en del av ljud som hör till normalt liv och bör tolereras i flerbostadshus och radhus. Långvarigt och upprepat skällande eller ylande, vilket till exempel kan tyda på att hunden har svårigheter med att vistas ensam, är ett kapitel för sig.

Om du märker att en grannes hund skäller eller ylar under längre perioder, kan du meddela om saken med en lapp i brevinkastet eller trapphuset. Din granne kanske inte ens är medveten om sin hunds skällkonserter om de inträffar medan hen är borta.

När hundar är frustrerade eller oroliga kan de också demonstrera genom att tugga på möbler eller karmar. Hundägare bör vara medvetna om att hyresgästen ansvarar för skador orsakade av husdjur.

Hundrastarens ABC

Det finns fina vandringsleder för längre rastturer i närheten av många av TYS bostadsobjekt. I en jäktig vardag finns det ändå inte alltid tid att promenera längs natursköna stigar, så hunden rastas ofta nära det egna hemmet. Vid promenader i tätbebyggda områden ska hunden alltid hållas kopplad och avföring samlas upp från marken. Det är inte enbart en fråga om god sed, utan fastställt i ordningslagen.

Välj även kissplats med sunt förnuft: bostädernas gårdar, staket, portgångar, yttertrappans kanter och lekplatser är inte lämpliga platser. I värsta fall kan ett enda till synes oskyldigt kiss inspirera andra hundar att markera samma plats.

När du rastar din hund är det också bra att respektera andras personliga utrymme. Även om du vet att din hund bara vill nosa på och lära känna andra, kan det kännas skrämmande för dem att närma sig en främmande hund. Låt därför inte din hund komma nära mötande personer om du inte är säker på att viljan att lära känna varandra är ömsesidig.

Samma princip gäller för hundar som möts på promenaderna. När du närmar dig en främmande hund lönar det sig att fråga hundägaren om lov och observera hundarnas känslomässiga tillstånd innan de får bekanta sig närmare. På så sätt försäkrar du dig om att mötet mellan de lurviga vännerna blir en trevlig upplevelse för alla parter.