Skip to main content
Nyheter

Dilemma kallat semester

Sommaren är den bästa tiden för semester, men vad händer om hela sommaren är semester och man ångrar det på hösten när man kollar bankkontot? Ett klassiskt problem som varje studerande möter på våren. Själv fattade jag i tiderna ett kombinerat beslut och åt kanske något mer Myllyn paras-makaroni.

Samma panik varje vår

Varje år, i slutet av januari, samma ansökningspanik och beslutsamhet: i år ska jag vara ute i god tid och skaffa mig ett sommararbete. Slutresultatet: arbete som städare, försäljare eller lagerarbetare och sedan i magisterskedet som sommarassisterande forskare i ett laboratorium. Att ansöka om sommararbete är en brutal process: det finns fler sökande än det finns jobb och på den tiden var jag ännu ganska dålig på att skriva ansökningar. Några somrar var jag tacksam för att vara hyrd arbetskraft. Paniken på våren minskade ändå inte, fastän jag kände till den här möjligheten.

Ansökningar i sista minuten

Man skulle kunna tro att det inte längre finns lediga arbetsplatser i Åbo med tanke på att det finns över 40 000 högskolestuderande och dessutom andra sökanden. Ännu behöver du inte kasta den berömda yxan i sjön. Du kan ännu hitta till exempel korta ströjobb till sommaren eller början av hösten. Personaluthyrningsföretag, till exempel Barona, VMP och Legioona anställer ofta sommartid även personer för ströjobb. Det är naturligtvis svårt att förutspå inkomsterna eftersom antalet arbetsskiften kan variera. På sommaren är Åbo dessutom fyllt av evenemang och till många av dem rekryteras extra arbetskraft först några veckor innan. Därför lönar det sig att hålla ögonen öppna och kanske fungera som lakritsförsäljare under Ruisrock, om man så vill.

Semesterfirarens samvete

Inkomsterna på sommaren betyder vanligtvis att man på vintern kan resa, äta mer eller lugnt besöka olika evenemang för studeranden. Efter ett långt akademiskt år är det också viktigt att vila. Som studerande hade jag ofta två veckor semester, antingen precis innan jag började arbeta eller genast efter att arbetet upphörde. Naturligtvis kändes två veckors semester i plånboken, men en fullständig paus från allt kändes som lyx.

När jag skrev min gradu-avhandling var semestern verkligen en utmaning. Tankarna gick omedvetet till gradu-avhandlingen, den blev något vardagligt och jag kände mig nästan skyldig när jag höll ledigt: varför endast vara på semester när jag skulle kunna skriva eller arbeta? Det slutade med att jag var på jobb, gradu-avhandlingen väntade och jag fick samtidigt min examen. Som utexaminerad och förhoppningsvis något klokare delar jag med mig av ett något riskfyllt råd: håll semestern som semester. Den behöver inte vara lång, redan en vecka räcker till för att slappna av och sedan märkbart effektivare återvända till studierna.

En kort paus från allt gav extra energi inför hösten och kurserna kändes alltid till en början enklare, fram till att stadsvintermörkret och -vardagen var ett faktum. Därför är det ännu viktigare att du tar semester nu när det är ljust eller när det är möjligt att röra på sig när det är ljust. På semestern får man dela in dagen hur man vill. I november, när stadsvintermörkret är här, hinner du bra sitta inomhus med näsan i boken.

För dem som håller semester

Åbo är en fantastisk sommarstad, ett brokigt utbud av evenemang och naturen härligt nära. Inom staden hittar du lätta leder på Runsala, Hirvensalo och i Katrinedalen. Du kan göra utflykter till Littois träsk, Nautelan koski och Kuhankuono med cykel, Fölicyklar eller Fölibussar. Till skärgården kommer du smidigt med såväl bussar som med båtar från åstranden.

Marknaderna, till exempel Medeltidsmarknaden, är kvalitetstid för den som gillar marknader. Min egen favorit är Medeltidsmarknaden och där är det trevligt att tillbringa tid med vännerna, även om man inte köper något. På samma gång kan man besöka biblioteket på andra sidan ån. I biblioteket finns även luftkonditionering, vilket gjorde att det, utöver badstränderna, var en av mina favoritplatser förra sommaren.

Sommaren i Åbo innebär, som tur är, även mycket musik, vid sidan av festivalerna erbjuder många mindre evenemang musik på både gator oh i pubar. Sommartid hittar du på flodbåtarna små band och dj:s, som spelar trevlig bakgrundsmusik under en kväll i trevligt sällskap. Min egen klassiker är att tillsammans med mina vänner besöka en närbutik och tillbringa tid på åstranden med en minipicknick med egna drycker. Välj platsen med omsorg så kan du samtidigt njuta av kaféernas eller flodbåtarnas artister.

De som håller semester har något bättre laddade batterier, även när det gäller att lämna in (sommar)arbetsansökningar, skriva gradu-avhandlingar och lärdomsprov är det bra att ta en fullständig paus. Det låter skrämmande, men är värt det. Semester betyder att man för en stund får göra vad man vill med den budget man önskar. Som tur är bor vi i en stad som erbjuder aktiviteter som passar många budgetar, från avgiftsfri parkyoga till musikfestivaler. Åbo är en bra stad för studerande och arbetstagare.

 

Författaren Siina Alaranta är kommunikationsplanerare för Studiestad Åbo, Åbo universitets alumni och före detta TYS-medlem.

Alltså, vad handlade det om? Studiestad Åbo arbetar för de studerandes välbefinnande och lycka genom att samarbeta med högskolorna i området, staden och företagen. Studiestad Åbo ordnar bland annat mässan Study in Turku varje höst. Du kan hitta mässan på facebook: Study in Turku 2019

Instagram kan du bland annat läsa inlägg om studerandekulturen och stämningar inom studerandekulturen i Åbo.
Facebook innehåller, utöver nyheter, inlägg om evenemang, företagskontakter och välbefinnande.
På webbplatsen hittar du info och uppgifter om Åbo som studiestad samt nyheter.

#studyinturku #opiskelijakaupunki #opiskelijakaupunkiturku