Skip to main content
BlogiUutiset

Ruuanlaitto on yleisin syy kodin tulipaloihin – näin kokkaat turvallisesti

Tiesitkö, että ruuanlaitto on yleisin yksittäinen syy kotona syttyviin tulipaloihin? Keittiöstä saa alkunsa joka vuosi noin 900 tulipaloa, joista monet johtuvat huolimattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai kiireestä (SPEK, 2023).

Vaaratilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun ruoka jätetään valmistumaan ilman valvontaa tai lieden lähelle on päässyt kertymään ylimääräisiä tavaroita. Liesipalot saavat tyypillisesti alkunsa syttyneestä ruuasta, rasvasta tai keittiövälineestä.

Liesipalojen välttämiseksi muista ainakin nämä kolme asiaa:

  1. Älä säilytä hellan tai lieden lähellä ylimääräisiä tavaroita
  2. Älä koskaan jätä päällä olevaa liettä valvomatta
  3. Varmista aina ruuanlaiton lopuksi, että liesi on pois päältä

Liesipalon syttyessä pyri aina sammuttamaan palon alku vaarantamatta omaa turvallisuuttasi. Jos kyseessä on rasvapalo, älä missään nimessä heitä paloon vettä, vaan pyri tukahduttamaan palo esimerkiksi kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.

Lisää ohjeita: Toimintaohjeet tulipalossa, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)

 

Grillaamisessa piilee maasto- ja terassipalon riski

Kesän lähestyessä grilliruuan tuoksu täyttää ilman, kun kotikokit siirtyvät keittiöistä ulkosalle. Monista TYSin asuntokohteista löytyy erillinen grillipaikka, jota suosittelemme ensisijaisesti käyttämään, kun grilliruuan himo iskee.

Monista TYSin asuntokohteista löytyy erillinen grillauspaikka.

Jos asuntokohteestasi ei löydy grillipaikkaa, tai et jostain syystä voi käyttää sitä, voit käyttää myös omaa grilliä parvekkeella tai huoneistopihalla, kunhan huomioit grillatessasi naapuriesi viihtyvyyden sekä paloturvallisuuden.

Paras valinta parvekkeella grillaamiseen on ehdottomasti sähkögrilli. Esimerkiksi hiiligrillin käyttöön liittyy aina melko suuri palovaara, eikä sitä siten suositella käyttämään parvekkeella.

Huomioithan, että kertakäyttögrillit, pienet pallogrillit sekä risukeittimet luokitellaan avotuleksi. Avotulen sytyttäminen on aina kielletty parvekkeella tai huoneistopihalla, ja maastopalovaroituksen aikaan avotulta ei saa sytyttää ollenkaan paikasta riippumatta.

Voimassa olevat varoitukset näet Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.

Lue lisää avotulesta Pelastustoimen verkkosivuilta.

 

Varautuminen kannattaa, sillä vahinkoja sattuu kaikille

Varovainen tulenkäyttö on paloturvallisen arjen peruspilari, mutta vahinkoja voi aina sattua. Siksi on tärkeää varautua myös pahimman varalle. Toimivat palovaroittimet sekä oman kodin pelastussuunnitelman tunteminen ovat arvokasta valuuttaa hädän hetkellä.

Palovaroittimen patterit tulee testata kerran kuussa.

Palovaroittimien huoltovastuu siirtyy kiinteistönomistajalle viimeistään vuoden 2026 alusta, mutta toistaiseksi palovaroittimen hankinta ja testaaminen ovat asukkaan vastuulla.

Näin pidät huolta palovaroittimestasi:

  • Vaihda palovaroittimen patterit kerran vuodessa
  • Testaa varoittimen toimivuus kerran kuussa varoittimen testipainiketta painamalla

Lisää ohjeita palovaroittimen käyttöön löydät SPEKIN verkkosivuilta

Tulipalon syttyessä on myös tärkeää, että tunnet asuinrakennuksesi pelastussuunnitelman. Suunnitelmasta löytyy tietoa muun muassa rakennuksen poistumisteistä sekä kokoontumispaikoista. TYSin asuntojen rakennuskohtaiset pelastussuunnitelmat löytyvät Asukassivuilta. Rakennusten poistumistiet on pidettävä esteettöminä, joten ilmoitathan meille, jos havaitset ylimääräisiä tavaroita esimerkiksi asuinrakennuksesi rappukäytävässä.

Turvallisia kokkailuhetkiä kaikille!