Lukukauden 2020-21 aikana opiskelijajärjestöt heräsivät huolenaiheeseen, että opiskelijat ovat jumiutuneet koteihinsa, kun luennot olivat etänä ja kuntosalit kiinni. Järjestöt ottivat yhteyttä CampusSporttiin ja alkoivat yhdessä suunnittelemaan projektia, joka toisi muutoksen ja saisi opiskelijat ulos liikkumaan. Pohdinnan tuloksena päätettiin lähteä luomaan gepkätköreittejä, joiden avulla opiskelijat voisivat liikunnan ohella tutustua kotikaupunkiinsa ja kokea samalle lisäksi löytämisen iloa. Geokätköily on kuin aarteenmetsästystä, eli tiettyihin koordinaatteihin on piilotettu kätkö, jonkinlainen purkki, jonka sisällä olevaan vihkoon kirjataan oma puumerkki ja päivämäärä ja palautetaan samaan paikkaan. Siihen on useita älypuhelin sovelluksia, mutta suosituin on Geocaching.
Kun aloitin CampusSportin geokätköprojektissa toukokuussa, tuli minulle aika nopeasti mieleen yhdeksi reittivaihtoehdoksi TYS asuntokohteet. Ne ovat lähellä opiskelijoita, ja vaikka tarkoitus on liikuttaa opiskelijoita ja henkilökuntaa kodin ulkopuolella, on mukavaa, että sen aloittaa ihan omalta pihalta, ja jatkaa siitä eteenpäin. Lopputuloksena on Turun Ylioppilaskyläsäätiön kanssa yhteistyössä toteutettu CAMPUSSPORT X TYS geokätköreitti, joka on nyt julkaistu kaikkien opiskelijoiden seikkailtavaksi!
Kätköjen kuvauksiin päätyi mielenkiintoisia poimintoja kohteiden historioista ja urbaanilegendoista, mutta muitakin vaihtoehtoja pyörittelin mielessäni. Dystopiat ja vaihtoehtoiset tulevaisuuden näkymät kuulostivat hauskoilta, ja piirtelinkin paperille YO-kylään hirviöitä sekä ufoja. Voi olla, että joitakin ne olisivat kiinnostaneet, mutta kyllä historiakatsaus on parempi ja turvallisempi valinta.
Vaikeinta olikin valita hyviä kätköpaikkoja. Geokätköjen piilotukseen sisältyy paljon ohjeita, niitä ei mm. saa sijoittaa alle 161 metrin päähän toisistaan. Kaikkia kätköpaikkoja ei myöskään voi tarkistaa Geocaching-sivustolla sillä kartalla ei näy mysteeri- tai multikätköjen varsinaiset piilopaikat. Saimme kuitenkin TYS:n viestintäkoordinaattorin Marjan kanssa valittua 13 kätköpaikkaa eri asuntokohteiden lähettyvillä. Valitettavasti kaikki eivät päässeet mukaan lopulliseen reittiin, sillä ne eivät täyttäneet tuota 161 metrin etäisyyttä toiseen kätköön eikä niille löytynyt korvaavaa paikkaa.
Toiseksi vaikeinta oli sopivan kätköpurkin valinta, jotta se ei olisi liian näkyvä ja helppo, mutta kuitenkin kestävä, eikä liian vaikeakaan. Halusimme reitin soveltuvan niin aloittelijoille kuin kokeneimmillekin kätköilijöille. Suurimpaan osaan sai ostettua kätköpurkit suoraan geokätköverkkokaupasta, mutta osan kanssa piti itse hieman soveltaa. Mutta tähän mennessä saamamme palautteen perusteella ovat kaikki toimineet hyvin, ja toivotaan että toimivat myös jatkossa!
Kätköjen suunnittelu on ollut todella hauskaa ja mielenkiintoista, vaikka loppua kohden aika tuntui käyvän vähiin. Kaikki kuitenkin saatiin valmiiksi, ja nyt ne ovat teidän kaikkien käytettävissä! Toivomme, että ne tuovat etsimisen ja löytämisen iloa päiviinne, kävitte sitten hakemassa kaikki kerralla tai vain yhden.
CAMPUSSPORT X TYS -reitin lisäksi suunnittelimme kuusi lyhyttä reittiä GoCache -sovellukseen. Kaksi niistä on auki jo nyt, ja loput aukeavat pitkin lukuvuotta. Teemoina reiteissä mm. Ruisrockin Via Dolorosa ja kampusalueiden taide.
Projektin nettisivut ovat osoitteessa www.campuscache.fi ja sieltä löytää tarkemmat ohjeet kätköjen etsintään.
Petra Nikula
Projektityöntekijä
CampusSport / Turun yliopisto