Skip to main content
Uutiset

Vinkit asunnon viilentämiseen ja ohjeita viilennyslaitteiden käytöön

Olemme saaneet nauttia ihanan lämpimistä kesäsäistä päivistä ja myös sisätiloissa lämpötila nousee. Alta löydät muutamia vinkkejä, joista voi olla apua, jos tuntuu, että asunnossasi on liian kuuma:

1. Tarkista, että patterien termostaatit ovat kiinniasennossa. Kylpyhuoneen patterit ja mahdollinen lattialämmitys ovat monissa kohteissa vuodenajasta riippumatta päällä. Kylpyhuoneen lämmitystä ei saa kytkeä pois päältä, sillä tällöin tila ei pääse kuivumaan kunnolla.

2. Tarkista, että korvausilmaventtiilit ovat auki, ja että poistoilmaventtiilit toimivat normaalisti.

3. Kesällä päiväsaikaan verhot, ikkunat ja ovet kannattaa pitää kiinni, jolloin aurinko ja lämmin ilma eivät pääse lämmittämään asuntoa. Asuntoa kannattaa tuulettaa viileämpinä aikoina aikaisin aamulla, illalla tai yöllä mielellään varjon puolelta. Mikäli asuntosi pohjaratkaisu sallii, parhaan tuuletustuloksen saat läpivedon avulla.

4. Jos yllä olevat vinkit eivät riitä, voit ottaa avuksesi ilmaa kierrättävän ja viilentävän laitteen. Ennen laitteen käyttöä tutustuthan alla oleviin TYS:n ohjeisiin sekä hankkimasi laitteen käyttöohjeisiin tarkasti.

Viilennyslaitteiden käytöstä

Mikäli asunnon viilentäminen tavallisin konstein ei riitä, asukkaat voivat hankkia avukseen myös ilmaa kierrättäviä ja viilentäviä laitteita.

Markkinoilla on myynnissä erilaisia asunnon ilmaa kierrättäviä ja viilentäviä laitteita, kuten erilaisia tuulettimia sekä siirrettäviä jäähdytinlaitteita, jotka toimivat kylmäkennoilla. Näiden käyttö asunnoissa on sallittua. Huomioithan kuitenkin, että asukkaalla ei ole lupa tehdä kiinteitä rakennelmia. Asukas on vastuussa asennustensa ja laitteidensa kiinteistölle, rakenteille ja materiaaleille, esimerkiksi ikkunoille, aiheuttamista vaurioista sekä niistä aiheutuvista korjauskustannuksista. Ilmalämpöpumpun asennus asuntoon on esimerkiksi kiellettyä.

Ilmaa viilentävissä laitteissa piilee myös vesivahinkovaara, joka asukkaiden tulee huomioida laitetta käyttäessään. Useissa laitteissa on kondenssivedelle oma säiliö, jonka tilaa asukkaan tulee valvoa, sillä laite voi mennä epäkuntoon. Viilennyslaitetta ei koskaan saa jättää valvomatta päälle, esimerkiksi asunnosta ei saa poistua laitteen ollessa päällä tai jättää yöunien ajaksi päälle. Pahimmassa tapauksessa laitteen ulkopuolelle joutunut vesi aiheuttaa asunnossa vesivahingon, jonka korjaamisen kustannuksista asukas on vastuussa. Tutustu tarkkaan käyttämäsi laitteen käyttöohjeisiin ennen käytön aloitusta.