Skip to main content
Uutiset

VAFT – visuaalista herkkua parhaimmillaan

Valloittava videotaidefestivaali Video Art Festival Turku (VAFT) on visuaalista herkkua parhaimmillaan. Festivaalin ohjelma koostuu avoimen haun kautta jurytetystä teoskokonaisuudesta sekä muusta videotaiteesta ammentavasta ohjelmasta. Teoksia pääsee ihailemaan maksutta useissa paikoissa ympäri Turkua.

Turussa 19.-22.5.2022 järjestettävä kansainvälinen videotaidefestivaali VAFT tuo kaupunkiin jo kuudetta kertaa monipuolisen kattauksen uutta ja kiinnostavaa videotaidetta. Teoksia on nähtävillä muun muassa TYS:n Aitiopaikan näytöllä, Kino Dianassa, Turun kaupunginkirjastolla sekä Kaupunginteatterin taideseinällä. Ohjelmaa on myös Kakolanmäellä, kun VAFT järjestää yhteistyössä Kakola Brewing Companyn kanssa kutkuttavan videomaistelun, jossa päästään nauttimaan pizzasta, oluesta ja videotaiteesta! Taiteilija-tutkija Sasha Huberin juryttämien teoskokonaisuuksien ohella festivaalilla nähdään KampusART-ohjelman kanssa yhteistyönä toteutettu Mo(ve)ments-näytös ja Turun klassisen lukion opiskelijoiden videoteoksia sekä lumoudutaan latvialaisen NOASS-taidekeskuksen tuottamasta näytöksestä.

Kurkkaa tarkempi festivaaliohjelma esimerkiksi VAFTin nettisivuilta. VAFTia voit seurata myös Facebookissa (@videoartfestivalturku) ja Instagramissa (@vaft_).

VAFT on ainoa kokonaisvaltaisesti videotaiteeseen keskittyvä festivaali Suomessa. Korkealaatuista ja kansainvälistä videotaidetta esittävää festivaalia tuottaa turkulainen Ääriö ry. Festivaalin ohella yhdistys järjestää muitakin videotaidetapahtumia ja tänä keväänä se julkaisee myös videotaidetta käsittelevän, Videotykking-nimisen podcast-sarjan.

Festivaalin aikana Aitiopaikan näytöllä (Inspehtorinkatu 3, 20540 Turku) nähtävillä olevat teokset päivittäin klo 8-21.30:


Ilana Paterman 

Brasilia
Como dançar funk (How to dance funk) (2021)
2 min

Como dançar funk (How to dance funk) on vesivärianimaatio Rio de Janeirossa Brasiliassa tanssittavan funkin naisellisista liikkeistä. Lauseella “kuinka tanssia funkia” voi etsiä kotitekoisia videoita Youtubesta. Taustatyötä tehdessään taiteilija Ilana Paterman Brasil löysi erilaisten kehojen ja sosiaalisten kontekstien maailman, jonka sisältö oli pääasiassa naisille suunnnattua ja naisten tuottamaa, ja joka siten hävitti funkin rytmiin usein yhdistetyn naiskehon objektifioinnin. Kotitekoisia tutoriaaleja jakavat piirretyt naishahmot yhdistyvät toisiinsa esiaikaisen funk-rummun ja lanneliikkeiden myötä. Teos koostuu 150 vesivärimaalauksesta ja MC Serginhon tuottamasta ääniraidasta.

Äggie Pak Yee Lee
Hong Kong
美女與野獸 (Beauty and the Beasts) (2021)
3 min.

Nainen kohtasi ihanan, limaisen pedon.

Maisha Maene
Kongon tasavalta
MOTHER NATURE (2020)
9 min.
Ranska, tekstitys englanniksi

Ihmisen paheksuttavasta käytöksestä luontaista elinympäristöään kohtaan iljettyneenä NURU, planeetan nuori ja ylitsepursuavalla mielikuvituksella varustettu naiskansalainen, päättää maalata itsensä moottoriöljyllä. Hän käyttää moottoriöljyä metaforana välittääkseen viestin seuraavalle sukupolvelle.