Skip to main content
Uutiset

Muutokset TYS:n palveluissa ja ohjeet koronan aiheuttaman poikkeustilanteen aikana

By 27.8.202017 syyskuun, 2021Ei vielä kommentteja

Uutista päivitetty 17.9.2021 (lisätty tieto kerhohuoneiden avaamisesta 20.9.2021 ja lenkkisaunavuorojen avaamisesta 1.10.2021 alkaen + lisätty uudet ohjeet saunojen, kerhotilojen, yhteiskeittiöiden ja pesuloiden käytöstä)

Turun Ylioppilaskyläsäätiö suhtautuu koronavirukseen ja sen leviämiseen vakavasti. Haluamme suojata asiakkaitamme, työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme, ja olemme tehneet palveluidemme toimintaan muutoksia. Seuraamme tilannetta ja toimimme Suomen hallituksen ja muiden viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Alta löydät toimintaohjeita ja lisätietoja palveluidemme toiminnasta:

Asiakaspalvelu

Asukastoimistomme palvelee maanantaista-keskiviikkoon klo 10–16, torstaisin klo 9–17 ja perjantaisin klo 10–15 avaimia noutavia ja vuokrasopimuksia allekirjoittavia asiakkaita, jotka eivät ole voineet allekirjoittaa vuokrasopimusta sähköisesti . Kuun ensimmäisenä arkipäivänä toimisto on auki klo 9–17. Asioinnista toimistolla pitää etukäteen ilmoittaa office@tys.fi sähköpostiosoitteeseen. Kerro viestissäsi missä asiassa, minä päivänä ja mihin kellonaikaan haluat vierailla toimistolla. Odota että saat kuittausviestin asiasta.

Muut asumiseen liittyvät asiat suositellaan hoitamaan edelleen ensisijaisesti sähköisten palveluidemme kautta asukassivuilla, sähköpostitse office@tys.fi, tai soittamalla toimiston aukioloaikoina 02 275 0200.

Saunat ja kerhohuoneet

Kaikkien asuntokohteiden kerhohuoneet avataan 20.9.2021 alkaen ja lenkkisaunavuorot 1.10.2021 alkaen asukkaiden käyttöön. Lisäksi omalle saunavuorolle saa jälleen 20.9.2021 alkaen mennä omaan talouteen kuulumattomien henkilöiden kanssa.

Sekä kerhohuoneissa, että saunoissa tulee kuitenkin edelleen noudattaa yleisiä ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muista järjestelyistä, joilla estetään koronavirustartuntoja. Suosittelemme, että kerhotiloissa ja lenkkisaunavuoroilla pukuhuoneissa tilassa olijat käyttävät kasvomaskia.

Asukkaiden on hyvä huomioida, että sauna-, pesu- ja pukuhuonetiloja ei siivota saunavuorojen välissä, vaan tilojen siivous suoritetaan kerran päivässä ja vain arkisin. Myöskään kerhohuoneita ei siivota varauksien välissä, vaan siivous suoritetaan kerran viikossa.

Pesulat ja yhteiskeittiöt – käytä kasvomaskia, pidä vähintään 2 metrin turvaväli muihin ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta

Pesutupien ja yhteiskeittiöiden tulee noudattaa yleisiä ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä. Suosittelemme, että asukkaat käyttäisivät edelleen tiloissa kasvomaskia.

Huoltotyöt ja asuntokäynnit

Asunnoissa suoritetaan toistaiseksi vain kaikkein kiireisimmät huoltotyöt. Jos teet vikailmoituksen, varauduthan siihen, että työn suoritus saatetaan siirtää myöhempään ajankohtaan. Huoltoyhtiö arvioi ilmoitusten kiireellisyyden. Varmista asukassivuiltasi, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Jos korjausta vaativa vika ei ole kiireellinen, harkitse voisitko tehdä vikailmoituksen myöhemmin.

Jos olet jo tehnyt vikailmoituksen ja asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö, pyydämme perumaan vikailmoituksen ja tekemään uuden, kun asunnossa ei ole enää sairastuneita, altistuneita tai karanteenissa olevia henkilöitä.

Poismuuttoon liittyvät asuntotarkastukset

Pyydämme informoimaan asiakaspalvelua office@tys.fi, mikäli olet irtisanonut asuntosi, asuntoasi ei ole vielä tarkastettu ja asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö.

Muutot

Uusi asukas saa avaimet kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12, joka on myös huoneenvuokralain perusteella poismuuttavan asukkaan virallinen muuttopäivä eli muutoissa voi olla päällekkäisyyttä. Usein kuitenkin kuun ensimmäinen arkipäivä osuu viikolle niin, että edellinen asukas on muuttanut pois jo edellisenä viikonloppuna. Jos edellinen asukas on sallinut yhteystietojensa luovutuksen, voit yrittää sopia muutosta hänen kanssaan niin, että päällekkäisyyttä ei synny.

Poismuuttavan asukkaan tulee ennen muuttoa siivota asunto. Poismuuttosiivoukseen kuuluu mm. asunnon pintojen pyyhintä ja jääkaapin ja lieden puhdistus. Poismuuttosiivouksesta voit lukea lisää osoitteesta: https://tys.fi/poismuuttajan-info. Tätä perusteellisempi siivous on sisään muuttava asukkaan vastuulla. Koska edellisen asukkaan virallinen muuttopäivä on sama kuin sisään muuttavan asukkaan ensimmäinen mahdollinen muuttopäivä TYS:n ei ole mahdollista siivota asuntoja erikseen muuttojen välissä.

Matkustaminen/Suomeen saapuminen

Asukkaiden tulee noudattaa vallitsevia matkustukseen liittyviä viranomaisohjeita ja jäädä Suomeen saavuttuaan omaehtoiseen kotikaranteeniin, mikäli viranomaisohjeistus sitä suosittaa. Lisätietoja kotikaranteenista eri maiden osalta löydät täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Ulkoliikuntapaikat

TYS:n asuntokohteiden yhteydessä olevat ulkoliikuntapaikat ja -laitteet ovat auki kaikille Turun kaupungin linjausten mukaisesti. Liikuntalaitteiden ja -paikkojen käytössä tulee kuitenkin noudattaa turvaetäisyyksiä ja valtioneuvoston asettamia kokoontumisrajoituksia. Laitteiden puhdistuksesta kannattaa huolehtia ennen käyttöä, ja varmuuden vuoksi on syytä kuntoilla vaikka turvalliset käsineet kädessä. Tartuntavaaran minimoimiseksi on myös tärkeää, että liian moni ei pakkaudu harjoittelemaan samoille paikoille yhtä aikaa.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen lataamista

Suosittelemme, että kaikki TYS:n asukkaat ottavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Koronavilkku-sovelluksen käyttöön. Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Sovellus on saatavilla sovelluskaupoista ilmaiseksi suomen-, ruotsin- ja englanninkielisinä. Lisätietoa sovelluksesta saat osoitteesta https://koronavilkku.fi/

Asukastoimikuntien tapahtumat ja kokoukset

Asukastoimikuntien tapahtumien ja kokousten pitämisessä tulee noudattaa vallitsevia kokoontumisrajoituksia.

Jos joudut omaehtoiseen karanteeniin, karanteeniin tai eristykseen tutustu TYS:n korona Q&A:han

Mikäli joudut jäämään omaehtoiseen karanteeniin tai sinut määrätään karanteeniin tai eritykseen, tutustuthan TYS:n laatimaan koronavirusta koskevaan Q&A:han, josta löydät lisätietoa asuntokohteissamme toimimiseen omaehtoiseen karanteeniin, karanteeniin tai eritykseen aikana: www.tys.fi/qa-korona

Noudata viranomaisten ohjeita

Noudata viranomaisten antamia ohjeita siitä, miten tulee toimia koronaviruksen ehkäisemiseen, tartuntaepäilyyn tai muihin koronavirukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta
Turun yliopistollisen keskussairaalan TYKS:in sivuilta
Suomen hallituksen linjauksista Valtioneuvoston verkkosivuilta
Valtakunnallisesta koronaneuvontapuhelinnumerosta: puh. 0295 535 535.
Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta: puh. 02 313 8800 (auki 24h).
Turun kaupungin koronaneuvontapuhelimesta, p. 02 266 2714, (arkisin klo 8-15).
Turun kaupungin Åbot vastaa koronaan liittyviin kysymyksiin verkossa. Åbot osaa yli 110 kieltä ja auttaa asiakkaita verkossa ympäri vuorokauden. Åbotilta voit kysyä kysymyksiä osoitteessa https://covid.neuvola.com/turku

Koronaviruksen hoidon maksuttomuus Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriö on tarkentanut aikaisempaa tulkintaansa koronaviruksen vuoksi saadun hoidon maksuttomuudesta Suomessa. Uuden linjauksen mukaan hoito on maksutonta, jos sinulla on Suomessa kotikunta tai jos olet matkailija. Myös ne henkilöt, joilla on oikeus Kelan myöntämään hoito-oikeustodistukseen, saavat hoidon ilman maksua. Muille hoito on maksullista kuten muukin sairaanhoito. Uusi linjaus tuli voimaan 11.5.2020. Lue lisää: https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/koronaviruksen-vuoksi-saadun-hoidon-maksuttomuuteen-muutoksia

Turun kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille

Turun kaupunki jakaa maksuttomia kasvomaskeja THL:n ja STM:n suositusten mukaisesti yli 15-vuotiaille vähävaraisille kuntalaisille julkisessa liikenteessä liikkumista ja julkisissa palveluissa asiointia varten. Tarkoituksena on auttaa niitä, joiden elämäntilanne ei mahdollista maskien ostamista. Pääsääntöisesti kuntalaisten tulee hankkia tarvitsemansa maskit itse.

Maskien jakopaikat:

 • Kauppatorin Monitori, KOP-kolmio (Aurakatu 8), maskijako ti, ke ja to klo 9–11, la klo 10–12 vartijoiden infosta, muina aikoina asiakkaat voivat tiedustella maskeja aulaneuvojalta ja vartijainfosta.
 • Skanssin Monitori (Skanssin kauppakeskus, toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä) avoinna ma-to klo 12–18 ja pe 11–17
 • Sosiaalipalvelut, Linnankatu 23, (Eskeli), avoinna arkisin klo 8.15–15.45

Mahdollista kasvomaskijakoa kannattaa tiedustella myös oman oppilaitoksen oppilaskunnalta.

Lisätietoa: Turun kaupungin maskijako – www.turku.fi/maskijako

Kuusi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta

 • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 • Minimoi kontaktit ja muista yli 2 metrin turvaväli.
 • Pese kädet, yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
 • Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona

On tärkeää, että menet koronatestiin, jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita.

Vältä lähikontakteja ja muista turvaväli

Myös terveiden ihmisten on tärkeää vähentää lähikontakteja, koska siten epidemian leviäminen hidastuu.

 • Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 • Älä kättele.
 • Tee etätöitä, jos mahdollista.
 • Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta
 • Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan.

Kädet kannattaa pestä erityisesti

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • aina wc-käynnin jälkeen
 • kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Muista myös kunnollinen kuivaus. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Kuivaa kodin ulkopuolella kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Käytä kasvomaskia, kun et voi välttää lähikontaktia

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.