Skip to main content
Uutiset

Muutokset TYS:n palveluissa ja ohjeet koronan aiheuttaman poikkeustilanteen aikana

By 27.8.202013 huhtikuun, 2022Ei vielä kommentteja

Uutista päivitetty 13.4.2022 (lisätty tieto asukastoimiston avautumisesta asukkaille)

Turun Ylioppilaskyläsäätiö suhtautuu koronavirukseen ja sen leviämiseen vakavasti. Haluamme suojata asiakkaitamme, työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme, ja olemme tehneet palveluidemme toimintaan muutoksia. Seuraamme tilannetta ja toimimme Suomen hallituksen ja muiden viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Alta löydät toimintaohjeita ja lisätietoja palveluidemme toiminnasta:

Asiakaspalvelu

Turun Ylioppilaskyläsäätiön asukastoimistolla voi tiistaista 19.4.2022 alkaen toimiston aukioloaikojen puitteissa vierailla asumiseen liittyvissä asioissa myös ilman ajanvarausta.

Suosittelemme kuitenkin edelleen, että asukkaat varaavat käyntiajan toimistolle sähköisen ajanvarausjärjestelmämme kautta. Näin asiasi ehditään valmistella etukäteen ja vältyt jonotukselta toimistolla.

Tee ajanvaraus asukastoimistolle

Myös avainten hakuun liittyvistä asioita kannattaa lähettää etukäteen sähköpostia, jolloin avain voidaan laittaa avainautomaattiimme, ja voit hakea sen automaatista sinulle parhaiten sopivana aikana ilman toimistolla vierailua.

Asumiseen liittyviä asioita voit hoitaa myös sähköisten palveluidemme kautta asukassivuilla, sähköpostitse office@tys.fi, tai soittamalla toimiston aukioloaikoina 02 275 0200.

Asiakkaidemme, yhteistyökumppaneidemme ja henkilöstömme terveys on meille ensiarvoisen tärkeää. Haluamme, että voit asioida toimistolla turvallisin mielin. Seuraamme koronavirustilanteen kehittymistä ja muokkaamme toimintaa tarvittaessa viranomaismääräysten ja -suositusten mukaisesti. Huolehditaan yhdessä meidän kaikkien turvallisuudesta!

Koronavirustartunnalta suojautumiseen liittyviä ohjeita:

 • Älä tule toimistolle, jos sinulla on vähäisiäkään koronavirusinfektioon viittavia oireita.
 • Pidä riittävä turvaväli muihin asukastoimistolla oleviin.
 • Muista hyvä käsihygienia ja yski tai aivasta hihaasi tai paperinenäliinaan.
 • Asukastoimistolla on tarjolla kasvomaskeja ja käsidesiä, joita toimistolla vierailijat voivat mahdollisuuksien mukaan käyttää.
 • Asukastoimistolla on mahdollisuus käsien pesemiseen.

Kerhohuoneet

Asuntokohteiden kerhohuoneet avataan asukkaiden käyttöön 17.2.2022 alkaen. Poikkeuksena Yo-kylä idän kerhohuone, joka avataan 21.2.2022 kerhohuoneen uudelleenjärjestelyn vuoksi sekä Tyyssijan kerhohuone, joka avataan kerhohuoneen valmistuttua. Tyyssijan kerhohuoneen avaamispäivä tiedotetaan kohteen asukkaille erikseen.

Kerhohuoneen varaaja on vastuussa siitä, että kerhotilassa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, erityistä varovaisuutta sekä yleisiä ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muista järjestelyistä, joilla estetään koronavirustartuntoja.

Varaajan on myös hyvä muistaa, että varaaja on vastuussa kerhotilan siivouksesta varauksensa päätteeksi. Kerhohuoneita ei siivota TYS:n toimesta varausten välissä, vaan tilojen siivous suoritetaan kerran viikossa.

Saunat

Lenkkisaunavuorot avataan asukkaiden käyttöön 8.3.2022 alkaen. Asukkaat voivat myös 8.3.2022 alkaen kutsua omalle saunavuorolle oman taloutensa ulkopuolisia henkilöitä.

Asukkaiden on kuitenkin hyvä huomioida, että sauna-, pesu- ja pukuhuonetiloja ei siivota vuorojen välissä, vaan tilojen siivous suoritetaan kerran päivässä ja vain arkisin. Saunoissa tulee myös edelleen noudattaa kulloinkin voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, erityistä varovaisuutta sekä ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muista järjestelyistä, joilla estetään koronavirustartuntoja.

Jo varatut henkilökohtaiset saunavuorot, jotka on varattu lenkkisaunavuorojen päälle, on peruttu ja saunakrediitit palautettu asukkaille.

Oman asuntokohteesi lenkkisaunavuoron näet TYSBookingista. Vuorot on jaettu miesten ja naisten vuoroihin.

Pesulat ja yhteiskeittiöt – käytä kasvomaskia, pidä vähintään 2 metrin turvaväli muihin ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta

Suosittelemme vahvasti, että pesuloissa ja yhteiskeittiöissä kävijät käyttävät tiloissa kasvomaskia. Lisäksi tiloissa tulee pitää vähintään 2 metrin turvaväli muihin tilan käyttäjiin sekä noudattaa hyvää hygieniaa sekä jättää tilat siisteiksi käytön jälkeen. Tiloissa tulee noudattaa myös vallitsevia kokoontumisrajoituksia, erityistä varovaisuutta sekä yleisiä ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muista järjestelyistä, joilla estetään koronavirustartuntoja.

Huoltotyöt ja asuntokäynnit

Jos olet jo tehnyt vikailmoituksen ja asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö, pyydämme perumaan vikailmoituksen ja tekemään uuden, kun asunnossa ei ole enää sairastuneita, altistuneita tai karanteenissa olevia henkilöitä.

Poismuuttoon liittyvät asuntotarkastukset

Pyydämme informoimaan asiakaspalvelua office@tys.fi, mikäli olet irtisanonut asuntosi, asuntoasi ei ole vielä tarkastettu ja asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö.

Muutot

Uusi asukas saa avaimet kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12, joka on myös huoneenvuokralain perusteella poismuuttavan asukkaan virallinen muuttopäivä eli muutoissa voi olla päällekkäisyyttä. Usein kuitenkin kuun ensimmäinen arkipäivä osuu viikolle niin, että edellinen asukas on muuttanut pois jo edellisenä viikonloppuna. Jos edellinen asukas on sallinut yhteystietojensa luovutuksen, voit yrittää sopia muutosta hänen kanssaan niin, että päällekkäisyyttä ei synny.

Poismuuttavan asukkaan tulee ennen muuttoa siivota asunto. Poismuuttosiivoukseen kuuluu mm. asunnon pintojen pyyhintä ja jääkaapin ja lieden puhdistus. Poismuuttosiivouksesta voit lukea lisää osoitteesta: https://tys.fi/poismuuttajan-info. Tätä perusteellisempi siivous on sisään muuttava asukkaan vastuulla. Koska edellisen asukkaan virallinen muuttopäivä on sama kuin sisään muuttavan asukkaan ensimmäinen mahdollinen muuttopäivä TYS:n ei ole mahdollista siivota asuntoja erikseen muuttojen välissä.

Matkustaminen/Suomeen saapuminen

Asukkaiden tulee noudattaa vallitsevia matkustukseen liittyviä viranomaisohjeita ja jäädä Suomeen saavuttuaan omaehtoiseen kotikaranteeniin, mikäli viranomaisohjeistus sitä suosittaa. Lisätietoja kotikaranteenista eri maiden osalta löydät täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Ulkoliikuntapaikat

TYS:n asuntokohteiden yhteydessä olevat ulkoliikuntapaikat ja -laitteet ovat auki kaikille Turun kaupungin linjausten mukaisesti. Liikuntalaitteiden ja -paikkojen käytössä tulee kuitenkin noudattaa turvaetäisyyksiä ja valtioneuvoston asettamia kokoontumisrajoituksia. Laitteiden puhdistuksesta kannattaa huolehtia ennen käyttöä, ja varmuuden vuoksi on syytä kuntoilla vaikka turvalliset käsineet kädessä. Tartuntavaaran minimoimiseksi on myös tärkeää, että liian moni ei pakkaudu harjoittelemaan samoille paikoille yhtä aikaa.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen lataamista

Suosittelemme, että kaikki TYS:n asukkaat ottavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Koronavilkku-sovelluksen käyttöön. Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Sovellus on saatavilla sovelluskaupoista ilmaiseksi suomen-, ruotsin- ja englanninkielisinä. Lisätietoa sovelluksesta saat osoitteesta https://koronavilkku.fi/

Asukastoimikuntien tapahtumat ja kokoukset

Asukastoimikuntien tapahtumien ja kokousten pitämisessä tulee noudattaa vallitsevia kokoontumisrajoituksia.

Noudata viranomaisten ohjeita

Noudata viranomaisten antamia ohjeita siitä, miten tulee toimia koronaviruksen ehkäisemiseen, tartuntaepäilyyn tai muihin koronavirukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta
Turun yliopistollisen keskussairaalan TYKS:in sivuilta
Suomen hallituksen linjauksista Valtioneuvoston verkkosivuilta
Valtakunnallisesta koronaneuvontapuhelinnumerosta: puh. 0295 535 535.
Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta: puh. 02 313 8800 (auki 24h).
Turun kaupungin koronaneuvontapuhelimesta, p. 02 266 2714, (arkisin klo 8-15).
Turun kaupungin Åbot vastaa koronaan liittyviin kysymyksiin verkossa. Åbot osaa yli 110 kieltä ja auttaa asiakkaita verkossa ympäri vuorokauden. Åbotilta voit kysyä kysymyksiä osoitteessa https://covid.neuvola.com/turku

Turun kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille

Turun kaupunki jakaa maksuttomia kasvomaskeja THL:n ja STM:n suositusten mukaisesti yli 15-vuotiaille vähävaraisille kuntalaisille julkisessa liikenteessä liikkumista ja julkisissa palveluissa asiointia varten. Tarkoituksena on auttaa niitä, joiden elämäntilanne ei mahdollista maskien ostamista. Pääsääntöisesti kuntalaisten tulee hankkia tarvitsemansa maskit itse.

Maskien jakopaikat:

 • Kauppatorin Monitori, KOP-kolmio (Aurakatu 8), maskijako ti, ke ja to klo 9–11, la klo 10–12 vartijoiden infosta, muina aikoina asiakkaat voivat tiedustella maskeja aulaneuvojalta ja vartijainfosta.
 • Skanssin Monitori (Skanssin kauppakeskus, toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä) avoinna ma-to klo 12–18 ja pe 11–17
 • Sosiaalipalvelut, Linnankatu 23, (Eskeli), avoinna arkisin klo 8.15–15.45

Mahdollista kasvomaskijakoa kannattaa tiedustella myös oman oppilaitoksen oppilaskunnalta.

Lisätietoa: Turun kaupungin maskijako – www.turku.fi/maskijako

Kuusi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta

 • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 • Minimoi kontaktit ja muista yli 2 metrin turvaväli.
 • Pese kädet, yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
 • Otat molemmat rokoteannokset.

Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona

Suosittelemme, että pysyt kotona, jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Mene tarvittaessa koronatestiin oman alueesi viranomaisten ohjeiden mukaan.

Tee ensin oireiden arviointi Omaolo-palvelussa. Joissain kunnissa voit Omaolon oirearvion kautta varata ajan testiin tai saat Omaolosta ohjeet ajanvaraukseen.
Omaolo.fi

Katso oman oleskelu- tai kotikuntasi verkkosivuilta ohjeet testiin hakeutumisesta ja ajanvarauksesta sekä tiedot testauspaikoista. Julkisessa terveydenhuollossa testi on maksuton.
Koronavirustestit

Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin

Koronavirus voi tarttua myös oireettomalta henkilöltä.

Suosittelemme sinulle, että:

 • Pidät etäisyyttä muihin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Julkisia sisätiloja ovat esimerkiksi kauppakeskukset ja julkiset liikennevälineet.
 • Noudatat yleisötilaisuuksissa järjestäjien ohjeita.
 • Et kättele.

Pese kädet, yski hihaan

Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan.

Kädet kannattaa pestä erityisesti:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • aina wc-käynnin jälkeen
 • kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Muista myös kunnollinen kuivaus. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Kuivaa kodin ulkopuolella kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Kun liikut paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Suosittelemme, että käytät maskia etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Suosittelemme, että huomioit maskisuosituksen erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.